Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Ένα παραμυθένιο χωριό/ μουσείο



Είχα πάει εκεί παλιά, όταν ήμουν 15 χρονών και ήταν από τις πιο έντονες αναμνήσεις εκείνης της εποχής. Ένα μοναδικό Μουσείο όπου έχεις τη δυνατόιτητα να επισκεφθείς τα σπίτια και να μεταφερθείς πίσω στο χρόνο...

Θα μπορoύσε κανείς να φτιάξει εκεί πολλά - πολλά παραμύθια...







Πρόκειται για το «Μουσείο του χωριού» που βρίσκεται στο Βουκουρέστι στο απέραντο Πάρκο Herastrau με τις δυο μεγάλες λίμνες του. Στις όχθες της μιας, βρίσκεται ένα πραγματικό χωριό με περίπου τριακόσια σπίτια, εκκλησίες, εργαστήρια, μύλους, στάβλους κ.α.
Από το 1936 άρχισαν να μεταφέρονται κομμάτι- κομμάτι τα κτίρια αυτά από όλη τη Ρουμανία. Το απίστευτο είναι που κάθε σπίτι και χώρος έχει την πραγματική του επίπλωση, γύρω γίνονται κάθε είδους εκδηλώσεις και μπορείς κάθε μέρα να μπεις σε διαφορετικά κτίρια.
Όλα είναι απίστευτα φροντισμένα με τα λουλούδια να κυριαρχούν παντού. Χιλιάδες οι επισκέπτες του και όλοι ντόπιοι απ’ όσο μπόρεσα να κρίνω. 






Αντιγράφω από το taxidologio 
"Μουσείο Αναπαράστασης του Χωριού
Muzeul Satului

Το μουσείο της πιστής αναπαράστασης ενός τυπικού ρουμάνικου χωρίου δημιουργήθηκε το 1936 και περιέχει περισσότερα από 300 ξύλινα σπίτια, ανεμόμυλους, εκκλησίες και άλλες κατασκευές αντιπροσωπευτικές της υπαίθρου της Ρουμανίας. Το μουσείο είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη. Πολλά από τα κτίρια είναι αυθεντικά και μεταφέρθηκαν σε κομμάτια στον χώρο του μουσείου απευθείας από την ύπαιθρο. Το παλιότερο σπίτι ανάγεται στον 17ο αιώνα. Η ιδέα του συγκεκριμένου έργου ανήκει στον εθνογράφο Dimitrie Gusti που ήθελε να φτιάξει ένα μουσείο το οποίο να αναπαριστά όσο το δυνατόν πιο ζωντανά τη ζωή στην ύπαιθρο. Για αυτό το λόγο το μουσείο είναι οργανωμένο σαν έναν κανονικό χωριό...."
Ιστοσελίδα: http://www.muzeul-satului.ro/






Όσο για μένα, όταν βρέθηκα μπροστά σε έναν νερόμυλο έφτασα να μελαγχολήσω σκεπτόμενος ότι εδώ έσωσαν και συντηρούν την αρχιτεκτονική τους κληρονομιά, ενώ στο δικό μου χωριό τα Καστέλλια, τον ένα και μοναδικό νερόμυλο που έχει σωθεί και όπου ξεκίνησε η Αντίσταση με τον Άρη να καλεί σε πρώτη σύσκεψη πριν ανέβει στα βουνά, τον αφήνουν να ρημάζει… 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου