Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

Ο Θεός Διόνυσος πάει βόλτα στην Πλάκα!

Νιώθεις τόσο ωραία όταν πιάνεις στα χέρια σου για πρώτη φορά ένα βιβλίο που έγραψες...
Κι αφού πηγή έμπνευσης ήταν οι βόλτες που οργανώνουμε με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στο Μνημείο του Λυσικράτη, είπα κι εγώ να πάω τον "Θεό Διόνυσο και τους Πειρατές" μια μικρή απογευματινή βόλτα.
Να που πήγε (κάνω τον παπαράτσι)


...Πρώτα περπάτησε στην οδό Τριπόδων, τον αρχαιότερο δρόμο στον κόσμο που οδηγούσε στο Θέατρό του και είπε ένα "γεια" στον Αντωνάκη και την Ελενίτσα


...κατόπιν φρόντισε να ενημερωθεί για την ιστορία του Μνημείου του Λυσικράτη και τον μύθο που απεικονίζεται στη ζωφόρο του...

...κατόπιν συνάντησε τον πρώτο αναγνώστη/ θαυμαστή του και του είπε για την περιπέτεια που έζησε με τους πειρατές. έδωσαν ραντεβού στο Μουσείο για τη συνέχεια...

...κάθισε ύστερα και παρήγγειλε ένα κρασάκι...


...ρέμβασε λίγο ακόμα κοιτάζοντας το Μνημείο...

... Θαύμασε το άγαλμά του στον σταθμό της Ακρόπολης κι ύστερα πήρε το μετρό να πάει στα Μεσόγεια να επιθεωρήσει τα αμπέλια. Μετά τον έχασα!


Το βιβλίο "Ο Θεός Διόνυσος και οι πειρατές -ένα ταξίδι στον μύθο και στην ιστορία μέσα από το παραμύθι" του Κώστα Στοφόρου με εικονογράφηση της Ελεάνας Μάρκου, μια νέα έκδοση του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, προέκυψε από τους περιπάτους στην Πλάκα που οργανώνει το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ)  από κοινού με την «Παραμυθοκουζίνα».

Από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των περιπάτων αυτών είναι το Μνημείο του Λυσικράτη, ένα χορηγικό μνημείο, το μόνο που σώζεται ολόκληρο από την εποχή της αρχαίας Αθήνας.
Η επίσκεψη στο μνημείο αυτό,  όπου αργότερα έγινε τμήμα μιας Μονής Καπουτσίνων μοναχών,  μας δίνει τη δυνατότητα να ξετυλίξουμε το κουβάρι μιας ιστορίας αιώνων.
Η ζωφόρος του μνημείου, όπου απεικονίζεται ο μύθος της αρπαγής του Θεού Διόνυσου από Τυρρηνούς πειρατές, κάνει το ταξίδι μας στην ιστορία ακόμη πιο συναρπαστικό!

Αυτό το ταξίδι θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας με το παραμύθι μας που συμπληρώνεται από αναλυτικό γλωσσάρι και δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά.
Επιθυμία μας να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι και με άλλα βιβλία που θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία της Αθήνας

Η υπόθεση
Ο ήρωας της ιστορίας, ο Δημήτρης επισκέπτεται το Μουσείο και εντυπωσιάζεται από όσα μαθαίνει στον περίπατο. Γυρίζοντας στο σπίτι θα προσπαθήσει να βάλει τα γυαλιά στην αδερφή του την Αντιγόνη που είναι «αστέρι» στην ιστορία.
Όμως τα πράγματα θα αποδειχθούν πιο πολύπλοκα απ’ όσο φαντάζεται…


Πλη­ρο­φο­ρίες:
Μου­σείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης-Εθνικό Κέντρο Έρευ­νας & Διά­σω­σης
Σχολικού Υλικού, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
210 3250341/ info@ekedisy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου