Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016

Οι νεο -βάνδαλοι και ο Θεός ΔιόνυσοςΣήμερα το πρωί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος "Περπατάω με την τάξη μου στην Πλάκα" φιλοξενήσαμε στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης παιδιά Νηπιαγωγείου της Ελευσίνας. Περπατήσαμε στην οδό Τριπόδων και τους έλεγα για την εποχή που ήταν ένας λαμπρός δρόμος της Αθήνας στολισμένος με χορηγικά μνημεία, από τα οποία -τους είπα- ένα μόνο στέκει σήμερα στη θέση του. Το Μνημείο του Λυσικράτη. Εδώ και 2500 χρόνια. Γλίτωσε από επιδρομές, από αρχαιοκάπηλους, ακόμη και από τον Έλγιν που το ήθελε στη συλλογή τοθυ μαζί με τα μάρμαρα του Παρθενώνα...

Αυτά έλεγα και βρέθηκα μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Κάποιοι ανεγκέφαλοι βάνδαλοι (που επικαλούνται την ...Αναρχία στο θολωμένο τους μυαλό) έγραψαν το σύνθημά τους πάνω στο μνημείο. Τρεις συντηρήτριες αγωνίζονταν να το καθαρίσουν.
Μας είπαν να μην το αγγίξουμε καθώς τα υλικά καθαρισμού που χρησιμοποιούνται είναι ιδιαιτέρως τοξικά. Δεν ήταν και σίγουρες πως θα εξαφανιστεί εντελώς η ασχήμια.
Τα μικρά παιδιά κατάλαβαν τι έγινε και ενοχλήθηκαν πολύ.
Τους ήταν αδύνατον να καταλάβουν γιατί κάποιος να λερώσει έτσι ένα μνημείο.
Ένα μνημείο που ανήκει σε όλους μας και που οι νεο-βάνδαλοι φέρθηκαν ως ιδιοκτήτες -εξουσιαστές, επιβάλλοντας την κοντόφθαλμη λογική τους.

Πιστεύω ότι η γνώση είανι το όπλο μας. και χαίρομαι που έχω συμβάλλει στην ανάδειξη του Μνημείου του Λυσικράτη και της ιστορίας του. Ένα μνηείο που οι περισσότεροι θεωρούν πως είναι το "Φανάρι του Διογένη" (δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον Διογένη, ούτε με φανάρι)
Πάνω στη ζωφόρο του απεικονίζεται ο μύθος του Θεού Διόνυσου και των πειρατών.
Την επόμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 7.30μμ θα το παρουσιάσουμε στο Μουσείο.

Αντιγράφω το Δελτίο ΤύπουΟ Θεός Διόνυσος και οι Πειρατές
Μια διαφορετική παρουσίαση βιβλίου (μετά περιπάτου)


 
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης σας καλεί την Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα στην παρουσίαση της νέας του έκδοσης «Ο Θεός Διόνυσος και οι πειρατές-ένα ταξίδι στον μύθο και στην ιστορία μέσα από το παραμύθι" του Κώστα Στοφόρου με εικονογράφηση της Ελεάνας Μάρκου

Η εκδήλωση πέρα από τη συζήτηση περιλαμβάνει και περίπατο στα στενά της Πλάκας στους χώρους όπου αναφέρεται το βιβλίο, ενώ θα υπάρξουν δράσεις και για τα παιδιά.

Στη συζήτηση που θα συντονίσει η Γιούλη Τσακάλου διαχειρίστρια και δημιουργός της ομάδας Βιβλιοπαρουσιάσεις -Κριτικές, θα μιλήσουν:
-Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης  Καθηγητής  Παιδαγωγικής  στο  Παιδαγωγικό  Τμήμα  Δημοτικής Εκπαίδευσης  του  Πανεπιστημίου  Αθηνών -Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος
-Βασιλική Νίκα, εκπαιδευτικός, ΜΑ, PhD in media education -Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
-Ιωάννα Δεκατρή, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Γ΄ Δ. Δ.Ε. Αθήνας
-Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
-Δρ. Εύη Παπαδοπούλου, Αρχαιολόγος -συγγραφέας
-Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή, Σχολική Σύμβουλος, Πρόεδρος Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Στοφόρος θα μας ξεναγήσει στο Μνημείο του Λυσικράτη και θα παρουσιάσει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του βιβλίουΓια το βιβλίο

Το βιβλίο προέκυψε από τους περιπάτους στην Πλάκα που οργανώνει το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ)  από κοινού με την «Παραμυθοκουζίνα».

Από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των περιπάτων αυτών είναι το Μνημείο του Λυσικράτη, ένα χορηγικό μνημείο, το μόνο που σώζεται ολόκληρο από την εποχή της αρχαίας Αθήνας.
Η επίσκεψη στο μνημείο αυτό,  όπου αργότερα έγινε τμήμα μιας Μονής Καπουτσίνων μοναχών,  μας δίνει τη δυνατότητα να ξετυλίξουμε το κουβάρι μιας ιστορίας αιώνων.
Η ζωφόρος του μνημείου, όπου απεικονίζεται ο μύθος της αρπαγής του Θεού Διόνυσου από Τυρρηνούς πειρατές, κάνει το ταξίδι μας στην ιστορία ακόμη πιο συναρπαστικό!

Αυτό το ταξίδι θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας με το παραμύθι μας που συμπληρώνεται από αναλυτικό γλωσσάρι και δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά.
Επιθυμία μας να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι και με άλλα βιβλία που θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία της Αθήνας

Η υπόθεση
Ο ήρωας της ιστορίας, ο Δημήτρης επισκέπτεται το Μουσείο και εντυπωσιάζεται από όσα μαθαίνει στον περίπατο. Γυρίζοντας στο σπίτι θα προσπαθήσει να βάλει τα γυαλιά στην αδερφή του την Αντιγόνη που είναι «αστέρι» στην ιστορία.
Όμως τα πράγματα θα αποδειχθούν πιο πολύπλοκα απ’ όσο φαντάζεται…


Πλη­ρο­φο­ρίες:
Μου­σείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης-Εθνικό Κέντρο Έρευ­νας & Διά­σω­σης
Σχολικού Υλικού, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
210 3250341/ info@ekedisy.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου