Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου η βράβευση των σχολείων που διακρίθηκαν στον 3ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό

Το σχολείο μας:
Το σχολείο που ζήσαμε – Το σχολείο που ονειρευόμαστε

 Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης  του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, οργανώνουν την τελετή απονομής των βραβείων του 3ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Το σχολείο μας: Το σχολείο που ζήσαμε – Το σχολείο που ονειρευόμαστε» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου από τις 11πμ στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.  

Νηπιαγωγεία Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια, δημόσια και ιδιωτικά, έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό στίγμα.

Από τη Χίο ως τη Κέρκυρα, από τη Νότιο Αφρική ως τη Ρουμανία, από την Κάσο μέχρι τη Νάουσα, από τη Λάρισα και τον Τύρναβο, από την Τήνο, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, το Αιγάλεω, τη Νέα Σμύρνη, τα Βριλήσσια, τον Βόλο, την Αχαΐα, το Ρέθυμνο, την Άρτα, τη Κοζάνη, το Μοσχάτο, την Αλεξάνδρεια, τα Τέμπη, την Ηλεία, τη Λέρο, τη Φλώρινα, την Κόρινθο, τη Σιάτιστα και τόσα άλλα νησιά, πόλεις, χωριά και νομούς της Ελλάδας, δεκάδες μαθητές έδειξαν με τις δημιουργίες τους πως το μέλλον είναι εδώ!

Αλλά και τα ελληνικά σχολεία από άκρη σε άκρη του κόσμου: από τη Νότιο Αφρική, την Αλεξάνδρεια, τη Ντόχα, το Τορόντο, το Μαϊάμι, τη Μελβούρνη, τη Βενεζουέλα, το Βουκουρέστι  συνεργάζονται και διηγούνται το δικό τους σχολείο όπως το ονειρεύονται και το φαντάζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες της ομογένειας, της άλλης μεγάλης Ελλάδας!

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό αποτέλεσε ερέθισμα ερευνητικών δραστηριοτήτων από τα παιδιά στον ελεύθερο χρόνο τους έξω από το σχολείο ή μέσα στο σχολείο, με την επεξεργασία των στοιχείων μέσα στην τάξη (βιβλιογραφικές αναζητήσεις, επισκέψεις, συνεντεύξεις).

Κόμικς και animation, ραδιοφωνικές εκπομπές και ηχητικά αρχεία, κινηματογραφικές αφηγήσεις και ταινίες μικρού μήκους καθώς και φωτο ιστορίες βασισμένες σε σενάρια των μαθητών, ένας πλούτος υλικού από δεκάδες δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας και της ομογένειας ήταν η μορφή μέσα από την οποία τα παιδιά μίλησαν για το παρελθόν, αλλά και για τα όσα ονειρεύονται στο μέλλον.

Τα μικρότερα παιδιά, από τα νηπιαγωγεία και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού συμμετείχαν με εικαστικές συνθέσεις  

Τα έργα κρίθηκαν από ειδική Επιτροπή εκπαιδευτικών, ειδικών επιστημόνων και καλλιτεχνών.
Στην τελετή βράβευσης, θα δοθούν ξεχωριστά βραβεία για την προσχολική, δημοτική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και βραβεία ανά κατηγορίες. 

Τα βραβευμένα έργα θα αναρτηθούν στη σχετική ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης (www.i-create.gr)  και στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΔΙΣΥ www.ekedisy.gr/mousio-proforikis-istorias/.
Όλες οι συμμετοχές θα λάβουν αναμνηστικό έπαινο για τη συμμετοχή τους.

Στόχοι του διαγωνισμού ήταν:
Η συμμετοχή των μαθητών/τριών σε διαδικασίες οπτικοακουστικού γραμματισμού (θέαση, κριτική προσέγγιση και παραγωγή οπτικοακουστικών προϊόντων)
Η μύηση των μαθητών/τριών σε ερευνητικές και ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες.
Η ενασχόληση των μαθητών με την τοπική ιστορία (η γνωριμία με την ιστορία του σχολείου κ.ά.)
Η συγκέντρωση, διάσωση, ταξινόμηση και προβολή πρωτογενών και δευτερογενών πηγών από τον χώρο της εκπαίδευσης (προφορικές και γραπτές μαρτυρίες, φωτογραφίες, κινούμενες εικόνες κ.ά.). Η αξιοποίηση γραπτών και προφορικών πηγών.
Η εκδήλωση κριτικής (συγκλίνουσας) στάσης.
Η εκδήλωση αποκλίνουσας στάσης και δημιουργικότητας.
Η ενεργητική συμμετοχή των μαθητών/τριών σε διαδικασίες μάθησης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ
Τιμητική Επιτροπή
Μαλαφάντης Κώστας, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Παιδαγωγικής Εταιρείας
Δελιοτζάκης   Μένος, Προϊστάμενος Τμήματος Ελληνικού Προγράμματος ΕΡΤΠαπαδημητρίου    Σοφία,  Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, ΥΠΠΕΘ
Γιαννίκας Αθανάσιος, Σχολικός Σύμβουλος
Ζυμπίδης Δημήτρης, Σχολικός Σύμβουλος
Καζέλα Κατερίνα, Σχολική Σύμβουλος
Κουράκη Χρύσα, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Α/θμιας Εκπαίδευσης
Τσορώνη-Γεωργιάδη, Γιολάντα, Συγγραφέας
Χατζημίχου Κωνσταντίνα, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Ν. Λάρισας

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
Τιμητική Επιτροπή
Βαφέας Βασίλης, Σκηνοθέτης
Άλκη Ζέη, Συγγραφέας
Σακαρίδης Γιάννης , Σκηνοθέτης

Αλεξανδράτος Γεώργιος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων
Γρόσδος Σταύρος, Σχολικός Σύμβουλος
Δεκατρή Ιωάννα, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Β/θμιας Εκπαίδευσης
Μίχου Λαμπρινή, Στέλχος Τμ. Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης ΥΠΠΕΘ
Παπαπαναγιώτου Γεράσιμος, Στέλεχος Τμ. Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης ΥΠΠΕΘ
Πετροπούλου Λώρα, Υπεύθυνη Πολιτιστικών
Στοφόρος Κώστας, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας
 


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο info@ekedisy.gr, 210 3250341 ή στο edutv@minedu.gov.gr, 210 3443042.

Δείτε το τρέιλερ της βράβευσης εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου