Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

Μια ξεχωριστή βραδιά για τη Ζωρζ Σαρή Στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης


Όσοι βρέθηκαν τη Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και στην εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια πραγματική μοναδική βραδιά αφιερωμένη στη Ζωρζ Σαρή.


Η εκδήλωση με θέμα  «Η ζωή και το έργο της Ζωρζ Σαρή μέσα από φωτογραφίες» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης "Σχολικά αποτυπώματα στο έργο της Ζωρζ Σαρή" που διοργανώνουν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και τις εκδόσεις Πατάκη. 
Η Πρόεδρος του Μουσείου Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή άνοιξε την εκδήλωση με έναν σύντομο χαιρετισμό και ακολούθησε ομιλία από την Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Δρ. Βασιλική Νίκα και την Δρ. Χρύσα Κουράκη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής.

Μέσα από φωτογραφίες και μια εξαιρετική εισήγηση παρακολουθήσαμε βήμα -βήμα τη ζωή της Ζωρζ Σαρή, με τη βοήθεια παρεμβάσεων από την Άλκη Ζέη, την Ηρώ Παπαμόσχου, τη Βάσω Ψαράκη, την Έλενα Πατάκη αλλά και πολλές φίλες που γνώρισαν τη Ζωρζ Σαρή σε διαφορετικές φάσεις της ζωής της.

Η Άλκη Ζέη πραγματικά χειμαρρώδης και γεμάτη χιούμορ μας εξιστόρησε άγνωστα περιστατικά της πολυετούς φιλίας τους που ξεκίνησε από την Α Γυμνασίου.Η εκδήλωση έκλεισε με μια έκπληξη από τους Ακτιβιστές Αναγνώστες του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και τον συντονιστή τους Βαγγέλη Ηλιόπουλο που αφηγήθηκαν με μοναδικό τρόπο δυο διηγήματα της Ζωρζ Σαρή.

Ήταν μια συγκινητική βραδιά και όπως είπε χαρακτηριστικά και η Πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς Ιωάννα Μπαμπέτα «Φύγαμε με μια γλύκα στην καρδιά»…

Πριν από την εκδήλωση που παρουσίασε ο δημοσιογράφος -συγγραφέας Κώστας Στοφόρος, συνεργάτης του Μουσείου, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για εκπαιδευτικούς από τη Δρ. Κουράκη.Θα ακολουθήσουν στο προσεχές μέλλον και άλλες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο έργο της Ζωρζ ΣαρήΗ έκθεση


Πρόκειται για μια έκθεση που συνδυάζει προσωπικά αντικείμενα της Ζωρζ Σαρή με εκθέματα του Μουσείου.  Χειρόγραφα, ημερολόγια του πατέρα της, σπάνιες φωτογραφίες, τα γυαλιά της, η γραφομηχανή της, βιβλία με αφιερώσεις συγγραφέων όπως ο Νίκος Καζαντζάκης… Παράλληλα εκτίθεται το σύνολο των βιβλίων της ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης μέσα από τα κείμενά της.


Διάρκεια έκθεσης: 9 έως 30 Νοεμβρίου 2016
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23, Πλάκα, τηλ.:2103250341, 6937219160

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου