Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Τα Αναφιώτικα, ο Τζιμ Μόρισον, οι Beatles και άλλες ροκ ιστορίες




Σε ρεπορτάζ του popaganda.gr (29.11.2014) με τον τίτλο «Μα καλά, ποιος μένει στ’ Αναφιώτικα;» ο τότε πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων των Αναφιώτικων Χρήστος Παπούλιας αποκάλυπτε ότι ο Τζιμ Μόρισον έζησε για κάποια περίοδο σε αυτή τη γειτονιά -νησί στην καρδιά της Αθήνας.
Μάλιστα το σπίτι υπάρχει ακόμη και το αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός.




Αυτή ήταν η αφορμή για ένα αφιέρωμα που ετοιμάζει το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στις 6.30 το απόγευμα με θέμα: Τα Αναφιώτικα, ο Τζιμ Μόρισον και άλλες ροκ ιστορίες.

 Η εκκίνηση θα γίνει από το Μουσείο. Θα ακολουθήσει περίπατος στα Αναφιώτικα, όπου θα δούμε και το σπίτι που σύμφωνα με τον …θρύλο έζησε αρκετούς μήνες ο Τζιμ Μόρισον των Doors.
Θα μιλήσουμε και για το ταξίδι των Beatles στην Ελλάδα.

Θα διαβάσουμε κείμενα και ποιήματά του Μόρισον, ενώ θα ακολουθήσει μια μικρή συναυλία ροκ μουσικής με τραγούδια των Doors, των Beatles και άλλων σημαντικών καλλιτεχνών  από τον Παναγιώτη Αγιακάτσικα.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κιθάρα

Οδηγός μας σε αυτόν τον περίπατο  ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.

Η συμμετοχή κοστίζει 10 ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο και ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο

Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: info@ekedisy.gr

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23 -Πλάκα, Στάση Μετρό Ακρόπολη. Τηλ. 2103250341

Λίγα λόγια

Doors


Για τους παλιότερους οι Doors συνδέονται με τα μαθητικά μας χρόνια. Πόσες σχολικές τσάντες δεν είχαν γραμμένο επάνω το όνομα-  έμβλημα του συγκροτήματος; Πόσα πάρτι της εποχής δέθηκαν με τη μουσική τους;

Ακόμη και σήμερα όμως εξακολουθεί η ποίηση και η μουσική τους να μας μιλούν, 45 χρόνια μετά τον θάνατό του στις 3 Ιουλίου του 1971 στο Παρίσι.

Ο Τζιμ Μόρισον έφυγε τόσο πρόωρα και άφησε πίσω του τόσο πλούσιο έργο, τόσο ώστε να περιλαμβάνεται στους εκατό σημαντικότερους μουσικούς όλων των εποχών…

Για τη ζωή του μπορείτε να διαβάσετε και στο εξαιρετικό αφιέρωμα του TVXS με τον τίτλο «Τζιμ Μόρισον, «κατά τον δαίμονα εαυτού»…»  Ο τίτλος αναφέρεται στην επιγραφή μαρμάρινης πλάκας που τοποθέτησε το 1990 ο πατέρας του στον τάφο του και αναγράφει στα αρχαία ελληνικά « ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ», που ερμηνεύεται ελεύθερα ως «πιστός στο ίδιο του το πνεύμα».

Beatles


Λίγο μετά την κυκλοφορία ενός από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών, του «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band», οι Beatles έρχονται στην Ελλάδα, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου 1967, για διακοπές.

 Οι Beatles είχαν την άδεια των αρχών για πλήρη ελευθερία κινήσεων, τόσο οδικώς όσο και στη θάλασσα, με τον τότε ΕΟΤ να τους ακολουθεί κατά πόδας, καθώς η τουριστική αξιοποίηση του γεγονότος –μέσα στο πλαίσιο και τις δυνατότητες της εποχής– ήταν προφανής.

Στις 23 Ιουλίου οι Beatles ξεκινάνε για μιαν εκδρομή σε Αράχωβα, Δελφούς, Ιτέα κ.λπ.





Θ' ακολουθήσει η γνωστή κρουαζιέρα (γύρος της Αττικής, Νότιος Ευβοϊκός με κατεύθυνση προς τα βόρεια φυσικά και εν συνεχεία τις Σποράδες), που είχε να κάνει και με μιαν «ιδέα» του John Lennon να βρουν οι Beatles κάποιο μικρό ελληνικό νησί, με τη βοήθεια του Magic Alex, ώστε να το αγοράσουν για να το μετατρέψουν σε κάτι σαν... hippie camp.
Ξέφρενο πάρτι/ υποδοχή έγινε στη Σκιάθο

Για το ταξίδι των Beatles -Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου