Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Ιστορικός Περίπατος με τον Πάνο Αμυρά στην Πανσέληνο του Οκτωβρίου


Αποτέλεσμα εικόνας για πανος αμυράς διόπτρα
Ιστορικός Περίπατος στην Πανσέληνο του Οκτωβρίου
Με αφορμή τα μυθιστορήματα του Πάνου Αμυρά «Ο λιμός» και «Τα λύτρα»

Τη Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα θα ξεκινήσουμε από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης για έναν διαφορετικό Ιστορικό Περίπατο στην Πλάκα.

Μαζί μας ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Πάνος Αμυράς με αφορμή τα βιβλία του
Ο λιμός και Τα λύτρα που διαδραματίζονται στην Αθήνα της Κατοχής και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Μέσα στα στενά της Πλάκας παρακολουθούμε στιγμές από τις δύο υποθέσεις με ήρωα τον υπαστυνόμο Νίκο Αγραφιώτη και ανακαλύπτουμε τις πραγματικές ιστορικές διαστάσεις των βιβλίων.
Συνοδοιπόρος του συγγραφέα σε αυτόν τον περίπατο ο Κώστας Στοφόρος.

Στο τέλος του περιπάτου θα δούμε μαζί να ανατέλλει η Πανσέληνος του Οκτωβρίου με τα δικά της μυστήρια…

Τα λύτρα
Σεπτέμβριος 1943
Τα λύτραΟι πρώτες φλόγες του Εμφυλίου τυλίγουν τη χώρα. Υπό μυστηριώδεις συνθήκες εξαφανίζονται η εξάχρονη κόρη Γερμανού ανώτατου διπλωμάτη και ο πεντάχρονος γιος της Ελληνίδας υπηρέτριάς του. Η Αθήνα συνταράσσεται από τη διπλή απαγωγή.
Ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης, που έχει επιστρέψει στην Ελλάδα με νέα ταυτότητα και διαλυμένη ζωή, έχει αναλάβει μια αποστολή που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των επιχειρήσεων των Συμμάχων στη Μεσόγειο. Τα σχέδιά του, όμως, θα ανατραπούν με δραματικό τρόπο, καθώς θα υποχρεωθεί να διεισδύσει στα άδυτα της Ειδικής Ασφάλειας για να εξαρθρώσει κυκλώματα προδοτών και να εξιχνιάσει την υπόθεση απαγωγής των παιδιών.
Με τη βοήθεια μιας γυναίκας, ο Αγραφιώτης θα συνδεθεί με άγνωστες πατριωτικές οργανώσεις της Αθήνας, θα περιπλανηθεί στα βουνά του εμφυλίου και θα προσπαθήσει να μείνει αλώβητος μέσα στη «φωλιά του κακού» για να σώσει ανθρώπινες ζωές χωρίς να χάσει τη ψυχή του.    
Μια διαρκής μάχη μεταξύ ευσυνειδησίας και προδοσίας, πατριωτισμού και ήθους, μα πάνω από όλα του ανθρωπισμού απέναντι στην κτηνωδία.


Ο Λιμός

Αθήνα, Δεκέμβριος 1941.
Η πόλη έχει βυθιστεί στον εφιάλτη του μεγάλου λιμού. Ένας λοχαγός των Ες Ες, ο οποίος ερευνά μια υπόθεση για λογαριασμό του υπουργού Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς, δολοφονείται άγρια στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.
Την έρευνα της δολοφονίας αναλαμβάνει ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης, ο οποίος επιστρέφει στην ενεργό δράση ύστερα από το καθεστώς διαθεσιμότητας που είχε τεθεί μετά την κλοπή της σβάστικας στην Ακρόπολη.
Η υπόθεση παίρνει γρήγορα απρόβλεπτες διαστάσεις και ο υπαστυνόμος θα διαπιστώσει ότι έχει εμπλακεί σε ένα φονικό παιχνίδι στο οποίο συμμετέχουν μαυραγορίτες, μέλη της δωσιλογικής κυβέρνησης, επίορκα στελέχη της Ειδικής Ασφάλειας και αξιωματικοί των Ες Ες.
Μέσα από την περιπλάνησή του σε παράνομα στέκια, καζίνο και καμπαρέ αλλά και στα κολαστήρια της Γκεστάπο, θα αναζητήσει την αλήθεια, ενώ με τη βοήθεια ενός βετεράνου της αστυνομίας και μιας μυστηριώδους κοπέλας θα βρεθεί μπροστά σε ένα παράτολμο σχέδιο που θα κρίνει χιλιάδες ζωές.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, που φωτίζει την πιο σκοτεινή περίοδο της Κατοχής και αναδεικνύει άγνωστους έως τώρα πρωταγωνιστές.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Πάνος Αμυράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ αλλά γρήγορα στράφηκε στη δημοσιογραφία. Ξεκίνησε την καριέρα του από την οικονομική εφημερίδα Εξπρές. Το 1994 εντάχθηκε στο δημοσιογραφικό δυναμικό του Ελεύθερου Τύπου, ενώ από το 2011 έχει αναλάβει τη διεύθυνση της εφημερίδας. Έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ (Α΄ Πρόγραμμα) και στον ραδιοφωνικό σταθμό City FM. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Η συμμετοχή κοστίζει 10 ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο και ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο.
Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%.
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: info@ekedisy.gr
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23 - Πλάκα, Στάση Μετρό Ακρόπολη. Τηλ. 2103250341


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου