Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Αφιέρωμα: Ασπρόμαυρος Καθολικά προσβάσιμος κινηματογράφος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, κείμενο

Πριν από μερικές εβδομάδες είχα τη χαρά να κάνω έναν ιστορικό περίπατο με παιδιά από σχολείο κωφών στην Πλάκα στο πλαίσιο του προγράμματος "Περπατάω με την τάξη μου στη Πλάκα" του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.
Ήταν η πρώτη φορά που παιδιά από σχολείο -οποιασδήποτε βαθμίδας- στη μεγάλη τους πλειονότητα δεν είχαν επαφή με τον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Οι δάσκαλοι των παιδιών μου εξήγησαν ότι αυτό συμβαίνει γιατί σχεδόν κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί μέχρι σήμερα να κάνει προσβάσιμες τις Ελληνικές ταινίες για τους κωφούς.
Ομολογώ πως δεν το είχα σκεφτεί.
Νομίζω το κόστος δεν είναι τέτοιο που να δυσκολεύει ένα εγχείρημα σαν κι αυτό.
Απλώς είναι μια ακόμη απόδειξη της αδιαφορίας της χώρας μας για τα άτομα με οποιαδήποτε αναπηρία...

Η χαρά μου ήταν μεγάλη λοιπόν όταν μου ήρθε η ενημέρωση πως την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου από τις 5 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλλει τέσσερις Ελληνικές ταινίες καθολικά προσβάσιμες.

Είναι η 4η χρονιά που συμβαίνει αυτό, αλλά προφανώς δεν αρκεί. Αναρωτιέμαι γιατί κανείς δεν υποχρεώνει τα κανάλια να παρέχουν αυτή τη δυνατότητα ...
Αντιγράφω από τη σχετική ανακοίνωση:



Αφιέρωμα: Ασπρόμαυρος Καθολικά προσβάσιμος κινηματογράφος

Για 4η συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα με καθολικά προσβάσιμες Ελληνικές ταινίες.
Φέτος το αφιέρωμα περιλαμβάνει 4 κλασικές ασπρόμαυρες Ελληνικές ταινίες, των οποίων την προσβασιμότητα έχει επιμεληθεί η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια της μακράς συνεργασίας μας με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου και είχαν παρουσιαστεί προσβάσιμες για πρώτη φορά.
Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν με Ακουστική Περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με Ενδογλωσσικούς Υπότιτλους για Κ/κωφές/ούς και βαρήκοες/ους [SDH: Subtitles for the Deaf or hard of hearing] με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου