Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Για τον "Μήνα Διατροφής" στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης



Νοέμβριος μήνας Διατροφής
στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας που το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης αφιέρωσε στη διατροφή μέσα από μια ποικιλία εκδηλώσεων:

-Τη Κυριακή 10 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ένας  περίπατος στην Πλάκα, όπου γνωρίσαμε τις παλιές ταβέρνες και την ιστορία τους.

Διάσημα στέκια καλλιτεχνών και διανοουμένων, κουτούκια όπου σύχναζαν οι παλιοί Αθηναίοι, ταβέρνες που γνωρίσαμε από τον κινηματογράφο. Μάθαμε ποια είναι η πιο παλιά ταβέρνα της Πλάκας, τα «παθήματα» του Παπαδιαμάντη, τα αγαπημένα στέκια του Ορέστη Μακρή, αλλά και ποιητών όπως ο Γιώργος Σεφέρης. Ανακαλύψαμε ακόμη ποια ιστορική ταβέρνα δεν έγινε ποτέ σχολείο και έζησε με τον δικό της τρόπο το βράδυ της 21ης Απριλίου



-Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου με αφορμή το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου «Ένα κουτί θάλασσα» σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μίνωας πραγματοποιήθηκε ένας ακόμη περίπατος στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι, με νοστιμιές από τη Λέσβο και αφιέρωμα στα προϊόντα και την πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού.

Στην αρχή του περιπάτου η εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Ταξούλα Ζάχου μας ξενάγησε στη γαστρονομική ιστορία της Λέσβου.


Ακολούθησε το χορευτικό του Παγεραγγωτικού Συλλόγου Μυτιλήνης (Αθήνας) που παρουσίασε σε πλατεία της Πλάκας παραδοσιακούς χορούς του νησιού.



Στη συνέχεια ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Στοφόρος, μας οδήγησε μέσα από τα στενά της Πλάκας σε ένα ταξίδι στη γαστρονομική παράδοση της Αθήνας, αναζητώντας τα κοινά σημεία ανάμεσα στην πόλη και στο νησί.

Ο περίπατός ολοκληρώθηκε στο παντοπωλείο Περί Λέσβου στην οδό Αθηνάς, όπου είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μοναδικά παραδοσιακά προϊόντα του νησιού και να γευτούμε το περίφημο ούζο του.




-Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα για εκπαιδευτικούς και γονείς με θέμα «Διατροφή για μια καλύτερη ζωή!»

Η κυρία Κάτια Βαρταλίτη, μέλος της Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση ανέλυσε τον ρόλο και τις δράσεις του ΣΕΒΤ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων γύρω από το σημαντικό ζήτημα της Διατροφής, μέσα από προγράμματα, μελέτες αλλά και πολλές καινοτόμες δράσεις που εξασφαλίζουν στους καταναλωτές υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα.




Η συγγραφέας Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, παρουσίασε μέσα από την ομιλία της αλλά και ένα βίντεο τις πλούσιες δράσεις του 1ου Φεστιβάλ Υγείας και Διατροφής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο χειμώνα στην Αστυπάλαια. Τα συμπεράσματα ήταν πολύ χρήσιμα και όλοι ευχήθηκαν να βρεθούν μιμητές και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η διαιτολόγος -διατροφολόγος -Μαριέττα Μιχαήλ, Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Διαβήτη Σαλαμίνας –«Γλυκιά Ζωή με Δράση», μίλησε για τη διατροφή και τη σχέση της με την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των αλλεργιών

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με το βιωματικό εργαστήριο "Ολιστική Διατροφή: πληρότητα και ισορροπία στη ζωή του γονέα και του εκπαιδευτικού" από την Ασπασία Πρόβου,  Health Coach και ιδρύτρια της δράσης «παιδιά στην κουζίνα!»

 

Ο Δεκέμβριος θα είναι αφιερωμένος όχι μόνο στις γιορτές των Χριστουγέννων μέσα από ποικίλες δράσεις και εργαστήρια, αλλά και στην Ιστορία και τη Λογοτεχνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου