Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Νέες Τεχνολογίες: Δημιουργώντας και παίζοντας με θέμα το 1821 ψηφιακά "Γι' αυτά τα μάρμαρα επολεμήσαμε."

 


Νέες Τεχνολογίες: Δημιουργώντας και παίζοντας με θέμα το 1821 ψηφιακά
 "Γι' αυτά τα μάρμαρα επολεμήσαμε."
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021, 8:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος (SaturdaySeptember 25th 2021, 1:00 pm EST)

Οι εικόνες και ειδικότερα τα έργα τέχνης εμφανίζονται όλο και περισσότερο στην διδασκαλία και μάθηση μέσα από την ευρεία διαθεσιμότητα ψηφιακών εικόνων και την άμεση  προσβασιμότητα στην τεχνολογία και σε λογισμικά που διευκολύνουν την δημιουργία και την μεταβίβαση των οπτικών υλικών. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα παρουσιαστούν ιδέες και προτάσεις δραστηριοτήτων για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης  που θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν δεξιότητες παρατήρησης, ανάλυσης, ερμηνείας δυνατών οπτικών αναπαραστάσεων (έργων τέχνης)  χρησιμοποιώντας ως όχημα τις Νέες Τεχνολογίες.
200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821. Μια επανάσταση πολεμιστών και απλών ανθρώπων που αγωνίστηκαν με θάρρος και δύναμη για την ελευθερία.
Εισηγήτρια: Νίκη Κάντζου, Νηπιαγωγός, Μ.Δ.Ε. στην Παιδαγωγική και Διδακτική Μεθοδολογία του Νηπιαγωγείου, υποψήφια Διδάκτωρ στη Μουσειακή Εκπαίδευση.

Ημερομηνία: Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021, 8:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος (Saturday, September 25th 2021, 1:00 pm EST)
Η εισήγηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom
https://us02web.zoom.us/j/84257477500
Meeting ID: 842 5747 7500
Mπορείτε να το παρακολουθήσετε ζωντανά  και μέσα από το κανάλι μας στο Υou Τube https://www.youtube.com/channel/UCgQdBE68fxFy4LWrVihKGVg
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε όλες τις δράσεις  συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής εδώ
 
 

 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για το 1821

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης την περίοδο αυτή αναπτύσσει ένα πρόγραμμα σειράς εισηγήσεων, διαλέξεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επιμορφωτικών σεμιναρίων   για το 1821 θέλοντας να τιμήσει με τον δικό του τρόπο τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Για τα σχολεία έχει σχεδιάσει μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αξιοποιώντας και το πλούσιο υλικό από τις Συλλογές του,  με στόχο να προσεγγίσουν οι μαθητές την ιστορία του 1821  με έναν διαφορετικό τρόπο.

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται και διαδικτυακά.

Νηπιαγωγεία-Δημοτικά

Πρόγραμμα «Η Επανάσταση του 1821 μέσα από την Τέχνη»

Μια διαδρομή στην Επανάσταση μέσα από έργα τέχνης.

Μεγάλοι καλλιτέχνες αποτύπωσαν τον ηρωισμό των ανθρώπων που πολέμησαν, τα γεγονότα και την ιστορία, άλλοτε με ρεαλισμό και άλλοτε με συμβολικές αναφορές. Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα – εργαστήριο οι μαθητές θα ερευνήσουν και θα ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβονται σε σπουδαία έργα τέχνης, μαθαίνοντας παράλληλα να ερμηνεύουν και να παρατηρούν τα στοιχεία και τους τρόπους έκφρασης που χρησιμοποιεί ο κάθε καλλιτέχνης.

Πρόγραμμα «Οι ήρωες του 1821»

Ποιοι ήταν οι ήρωες του 1821;

Ποιες γυναίκες ηρωίδες ξέρουμε;

Τι μυστικά κρύβει η Χάρτα του Ρήγα;

Ποια ήταν τα όπλα των αγωνιστών;

Το υλικό από τις Συλλογές του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (χάρτες, αφίσες ηρώων, παλιά βιβλία, γραμματόσημα) γίνεται αφορμή για ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία. Τα παιδιά με διασκεδαστικό τρόπο θα μάθουν τους ήρωες και τις ηρωίδες της Επανάστασης αλλά και σημαντικές στιγμές του αγώνα του 1821. Θα γίνουν ερευνητές και μέσα από ομαδικές δραστηριότητες, γρίφους και παιχνίδια θα ανακαλύψουν τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορική αυτή περίοδο.

Πρόγραμμα «Να' τανε το  '21: Ταξίδι στην Αθήνα του 1821»

Πώς ξεκίνησε και πώς τελείωσε η Επανάσταση του 1821 στην Αθήνα;

Ποιοι ήρωες του 1821 έχουν σχέση με την Πλάκα και την Αθήνα;

Ποια ήταν η σημαία της Επανάστασης;

Τι σχέση έχει ο Άγιος Νικόλαος ο Ραγκαβάς;

Η Πλάκα και η Αθήνα συνδυάζεται με στιγμές της ιστορίας του 1821! Στο πρόγραμμα αυτό, μέσα από έναν διαδικτυακό περίπατο, θα ξετυλιχτεί μια ιστορία μέσα από έργα τέχνης, μνημεία, αγάλματα, ιστορίες και οπτικουακουστικό υλικό. Ο Λόρδος Βύρων, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Μακρυγιάννης, η Αγίας Φιλοθέη θα μας διηγηθούν τις δικές τους ιστορίες άλλοτε ηρωικές και άλλοτε συγκινητικές..

Ο περίπατος συνδυάζεται με προτεινόμενες δραστηριότητες για κάθε σταθμό.

Σημεία σταθμοί:  Το σπίτι του Καδή, το μνημείο του Λυσικράτη (Λόρδος Βύρων), ο Άγιος Δημήτριος (Αθανάσιος Διάκος), ο Άγιος Νικόλαος ο Ραγκαβάς, το σπίτι της Αγίας Φιλοθέης, το άγαλμα Μακρυγιάννη.


Γυμνάσια-Λύκεια

Πρόγραμμα «Το 1821 αλλιώς! Ταξίδι στην Αθήνα του 1821»

Πού γεννήθηκε ο φιλελληνισμός του Λόρδου Βύρωνα;

Ποιο είναι το σπίτι του Βοεβόδα των Αθηνών;

Ποια εκκλησία συνδέεται με τον Αθανάσιο Διάκο;

Τι πραγματικά συνέβη στον Οδυσσέα Ανδρούτσο;

Πού βρίσκεται η καμπάνα που σήμανε την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς;

Πώς συνδέεται με την Πλάκα ο μεγάλος ιστορικός Τζορτζ Φίνλεϊ;

Πώς περιγράφουν οι ξένοι περιηγητές το ξέσπασμα της Επανάστασης στην Αθήνα;

Τι συνέβη στους «Αέρηδες» στη διάρκεια του ξεσηκωμού στην Αθήνα;

Ποιο σπίτι κρύβει την ιστορία της οικογένειας του Λυκούργου Λογοθέτη;

Η Πλάκα και η Αθήνα στο 1821! Ένα πρόγραμμα,  στο οποίο μέσα από έναν διαδικτυακό περίπατο, θα μεταφερθούμε στο κλίμα της εποχής του 1821. Μια αφήγηση, που αξιοποιώντας τη λογοτεχνία, τα έργα τέχνης, τα μνημεία, τα κτίρια, τον κινηματογράφο, ως ιστορικές πηγές, θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε μια άλλη μαγευτική ιστορία με ίντριγκες, πάθη, έρωτες και ηρωισμό! Στόχος να προσεγγίσουν οι μαθητές την ιστορία με κριτική ματιά και να επιχειρηματολογήσουν για κρίσιμα θέματα, ιστορικά συμβάντα και ιστορικά πρόσωπα ανακαλύπτοντας την ιστορία κάτω από την ιστορία!

Πρόγραμμα «Η Επανάσταση του 1821 μέσα από την Τέχνη»

Μια διαδρομή στην Επανάσταση μέσα από έργα τέχνης.

Μεγάλοι καλλιτέχνες αποτύπωσαν τον ηρωισμό των ανθρώπων που πολέμησαν, τα γεγονότα και την ιστορία, άλλοτε με ρεαλισμό και άλλοτε με συμβολικές αναφορές. Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα – εργαστήριο οι μαθητές θα ερευνήσουν και θα ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβονται σε σπουδαία έργα τέχνης, μαθαίνοντας παράλληλα να ερμηνεύουν και να παρατηρούν τα στοιχεία και τους τρόπους έκφρασης που χρησιμοποιεί ο κάθε καλλιτέχνης.

Να μαθαίνω γράμματα: ο ρόλος της εκπαίδευσης στο 1821

 Το ταξίδι θα ξεκινήσει από τα πρώτα χρόνια μετά την Άλωση και θα φθάσει έως τον Καποδίστρια.

Πώς λειτουργούσαν τα πρώτα σχολεία;

Ποιοι ήταν οι μεγάλοι δάσκαλοι;

Ποια ήταν τα πρώτα σχολικά βιβλία;

Ποια ήταν τα μαθήματα που διδάσκονταν;

Ποιος είναι ο ρόλος του Ρήγα, του Κοραή, του Καποδίστρια;

Ποιες είναι οι διαφορές και οι ομοιότητες με τα σημερινά χρόνια;

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι οι μαθητές να κατανοήσουν  τον ρόλο της εκπαίδευσης στον αγώνα για την ανεξαρτησία. Μέσα από το πλούσιο αρχείο και το υλικό του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με τη βοήθεια της λογοτεχνίας και οπτικουακουστικού υλικού οι μαθητές με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο  θα δουν τις αλλαγές στην εκπαίδευση και τη σημασία της στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.


Διάρκεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων: 1 - 1,5 ώρα

Τα διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα γίνονται μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης.

Πληροφορίες/Κρατήσεις

Τηλ: 210 3250341,

Web: www.ekedisy.gr , www.facebook.com/MouseioSxolikisZoisEkpaideysis

twitter.com/ekedisy

Email: info@ekedisy.gr , ekedisy@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου