Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Ιστορικοί Περίπατοι: Ένας σύντομος απολογισμός

 


Η Περιφέρεια Αττικής και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης διοργάνωσαν από τον Μάιο ως τον Ιούλιο του 2022 μια σειρά δέκα ιστορικών περιπάτων σε περιοχές και συνοικίες της πρωτεύουσας

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Εκατοντάδες ήταν οι πολίτες που συνολικά παρακολούθησαν τους περιπάτους αυτούς τους περιπάτους.

Οι περίπατοι αυτοί ήταν:

 

Τετάρτη 11/5: Νουάρ περίπατος στην Αθήνα

 


Πραγματικές δολοφονίες αλλά και ιστορίες που γεννήθηκαν στο μυαλό μεγάλων συγγραφέων της αστυνομικής λογοτεχνίας μας συνόδεψαν σε έναν νουάρ περίπατο στο κέντρο της πόλης….

Καλεσμένος μαςήταν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ράγκος που έχει διερευνήσει πραγματικά εγκλήματα που σημάδεψαν την ιστορία της πόλης.       

 

Τετάρτη 18/5: Η βιομηχανία της Αθήνας μέσα από περίπατο στον Ταύρο

 


Από την εποχή του Λουδοβίκου Ρουφ και των μεγάλων τσιφλικιών, ως την εποχή της άνθισης της κεραμοποιίας και της βυρσοδεψίας, μέχρι σήμερα, κτίρια και δρόμοι μας αφηγήθηκαν τη δική τους συναρπαστική ιστορία.

Οδηγός σε αυτό το ταξίδι στην ιστορία της περιοχής ήταν ο εκπαιδευτικός Κώστας Θεριανός.

 

Παρασκευή 27/5: Θησείο και Πνύκα: Από τα αστέρια στα αλώνια

 



Ο περίπατος ξεκίνησε από το πιλοποιείο Πουλόπουλου με ξενάγηση στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» και συνεχίστηκε με επριήγηση στο Αστεροσκοπείο και στη Πνύκα.

Μαζί μας στον περίπατο, μοιράστηκε πολύτιμες γνώσεις η Πόπη Κύρδη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στην Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας.

 

Τετάρτη 1/6: Περίπατος στον Κολωνό



 Ξεκινώντας από την είσοδο του λόφου του Κολωνο πραγματοποιήσαμε ένα ταξίδι στον χρόνο που μας οδήγησε στην Ακαδημία Πλάτωνος και σε μια περιήγηση στον τόπο και στις μνήμες.

 

Στον περίπατο ήταν μαζί μας ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Θανάσης Σκρουμπέλος και η αρχαιολόγος Βούλα Μπαρδάνη, που μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.

 

Τετάρτη 8/6: Κινηματογραφικός περίπατος στην Πλάκα

 


Από το περίφημο σπίτι της οικογένειας «Κοκοβίκου», μέχρι τα παρασκήνια του θρυλικού «Μεθύστακα» ζωντανέψαμε δεκάδες κινηματογραφικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν στα στενά της Πλάκας.

Οδηγός μας σε αυτόν τον περίπατο ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος

 

Τετάρτη 15/6: Περίπατος στη κηπούπολη Κυπριάδου στα Πατήσια- Ξενάγηση στο Ίδρυμα Γληνού

 


Ένας περίπατος ξεχωριστός σε αυτή τη κηπούπολη των Πατησίων, όπου έζησαν μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Φώτης Κόντογλου, ο Δημήτρης Πικιώνης κ.ά.

Οδηγός μας σε αυτόν τον περίπατο η εκπαιδευτικός Μαριάνθη Μπέλλα

Ο περίπατός μας ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο Ίδρυμα Γληνού από τον γραμματέα του Ιδρύματος Γιώργο Μπουμπού

Μαζί μας η πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Κυπριάδου «Αναγγένηση».

 

 

Δευτέρα 20/6: Περίπατος στη Κυψέλη

 


Από τους ιστορικούς κινηματογράφους και τα θέατρα, μέχρι τον τόπο όπου ήταν το σπίτι του Κανάρη, τη Φωκίωνος Νέγρη και τη Δημοτική Αγορά, ανακαλύψαμε μια άγνωστη Κυψέλη. Τη γειτονιά που έζησαν ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μένης Κυμανταρέας, η Κική Δημουλά, ο Φρέντυ Γερμανός, ο Μίμης Πλέσσας, αλλά και ηθοποιοί όπως η Γεωργία Βασιλειάδου, οι αδελφές Καλουτά, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Νίκος Κούρκουλος κ.ά.

 

Οδηγός μας σε αυτόν τον περίπατο ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Ηλίας Φραγκάκης, γέννημα -θρέμμα της Κυψέλης.

 

Τετάρτη 6/7: Περίπατος στο Παγκράτι: Από το Άλσος στον Μάνο Χατζηδάκι

 


Από το Άλσος Παγκρατίου και τον περίφημο «Λέντζο», μέχρι την πλατεία Προσκόπων, και τον Μάνο Χατζηδάκι, το Παγκράτι είναι μια ακόμη εμβληματική συνοικία της Αθήνας, με πολλές άγνωστες ιστορίες που ανακαλύψαμε στον περίπατό μας.

Οδηγός μας σε αυτόν τον περίπατο η Πρόεδρος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού» Ζωζώ Λιδωρίκη.

 

Τετάρτη  13/7: Από τη «Συνοικία το Όνειρο», στα Πετράλωνα και στο Κουκάκι

 


Από τη γειτονιά που γυρίστηκε η περίφημη «Συνοικία το Όνειρο», στα πέτρινα σπίτια, στους πρόσφυγες, αλλά και στα Πετράλωνα, στο Κουκάκι, σε μια γειτονιά που αποτελεί εάν πολύμοσρφο μωσαϊκό, κάτω από τον λόφο του Φιλοπάππου

Μαζί μας ο Λάμπρος Φίλιος μέλος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Θρυαλλίδα»

 

Τετάρτη  20/7: Περίπατος στους Αμπελοκήπους: Από τον Παναθηναϊκό στους πρόσφυγες

 


Αφιερωμένος στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο περίπατος ξεκίνησε από το Γήπεδο του Παναθηναϊκού και συνεχίστηκε στις περίφημες προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αλλά και στα Κουντουριώτικα. Γειτονιά που φιλοξένησε χιλιάδες πρόσφυγες μετά το 1922. 

Ο πολεοδόμος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων Φαίδων Παπαθεοδώρου μας οδήγησε στις πιο απίστευτες ανακαλύψεις

 

 

Συντονισμός και επιμέλεια των ιστορικών περιπάτων: Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος -συγγραφέας

Οργάνωση: Θάνος Φουργκατσιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου