Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

PEN Greece: Αποτελέσματα Λογοτεχνικού Διαγωνισμού: «1922-2022: ξεριζωμός και προσφυγιά»



 Με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το PEN Greece, προκήρυξε Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Διηγημάτων με θέμα: «1922-2022: ξεριζωμός και προσφυγιά», στοχεύοντας στην προώθηση της δημιουργικής έκφρασης και στην προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό.

Το στοίχημα να αναδειχθεί πώς αντιλαμβάνονται οι σύγχρονοι συγγραφείς το συγκεκριμένο θέμα και σε ποιον βαθμό τους κινητοποιεί αφηγηματικά κερδήθηκε απολύτως, καθώς παραλάβαμε κείμενα διαφορετικά μεταξύ τους, ετερόκλητα και πολυσχιδή, ευφάνταστα και επινοητικά.

Τα διηγήματα που έφτασαν στην κριτική επιτροπή, στο σύνολό τους 107, (εκατόν επτά) ήταν άκρως ενδιαφέροντα, ευρηματικής θεματολογίας και πρόβαλλαν αφηγηματικές τεχνικές υψηλής αισθητικής, γλωσσική αγωγή ακρίβειας και έναν αφηγηματικό ρεαλισμό αναμεμειγμένο σε αγαστή ισορροπία με τη μυθοπλασία.

Με ιδιαίτερη χαρά η κριτική επιτροπή του PEN Greece,  η οποία αποτελείται από τους Τέσυ Μπάιλα, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας, Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής, θεατρολόγος, κριτικός λογοτεχνίας, Kώστας Στοφόρος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, Δημήτρης Φιλελές, ποιητής, με Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, την Πρόεδρο του PEN Greece Ντίνα Σαρακηνού, συγγραφέα, διευθύντρια του λογοτεχνικού περιοδικού Literature.gr ανακοινώνει:

ΤΟ 1o ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΛΛΕΑ για το διήγημά του «Θάλαμοι Απολύμανσης»  Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο τριακοσίων ευρώ (€300), κάλυψη εξόδων ταξιδίου και διαμονής στην Αθήνα για την τελετή απονομής και κάλυψη εξόδων ταξιδίου, διαμονής και εγγραφής στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης 2022.

ΤΟ 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ για το διήγημά της «Ευχαριστώ» Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο διακοσίων ευρώ (€200).

Επιπροσθέτως τιμητικές διακρίσεις θα απονεμηθούν στους συγγραφείς των κάτωθι διηγημάτων, οι οποίοι ακολουθούν με αλφαβητική σειρά:
 
Δημήτρη Αλεξίου για το διήγημά του «Ακούς Μπούσρα;»
Χριστίνα Βουμβουράκη για το διήγημά της «Κίρκη» 
Κωνσταντίνο Γιαννάκο για το διήγημά του «Το τάμα»
Βασιλική Λασπίτα για το διήγημά της «Εξορίες»
Γιάννη Μόσχο για το διήγημά του «Κανέλα στο βραστό»
Νεκτάριο Μπουτεράκο  για το διήγημά του «Της προσφυγιάς ο ξεριζωμός»
Πασχάλη Πράντζιο για το διήγημά του «Το Πράσινο Μπαλόνι»
Λόπη Ρωμανά για το διήγημά της «Κόκκινη Κορδέλα – 1922 και μετά»
Νικόλαο Σαλτερή για το διήγημά του «Η κυρά Κούλα έπαψε να θυμάται»
 
Τα έντεκα (11) διηγήματα της συλλογής που προκύπτει θα κυκλοφορήσουν σε ελληνική και σε αγγλική έκδοση.

Η τελετή απονομής του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 16:00 στο Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, 106 74, Αθήνα και θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Η δράση πραγματοποιείται με επιχορήγηση του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου