Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Dante: Στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

                                                                         



                                                        DANTE

του Pupi Avati

με αγγλικούς υπότιτλους

18 Δεκεμβρίου – 6.30 μ.μ.

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Πατησίων 47)

 

Σεπτέμβριος 1350. Ο Giovanni Boccaccio διατάσσεται να φέρει δέκα χρυσά φλορίνια ως συμβολική αποζημίωση στην αδελφή Βεατρίκη, κόρη του Δάντη Αλιγκιέρι, μοναχή στη Ραβέννα στο μοναστήρι του Santo Stefano degli Ulivi. Ο Δάντης πέθανε εξόριστος το 1321, ενώ η φήμη του, χάρη στην εκλαΐκευση της Commedia, εξαπλώθηκε παντού. Τα τελευταία είκοσι χρόνια του ήταν τρομερά, διαρκώς σε φυγή, αναζητώντας φιλοξενία σε διάφορες αυλές, ενώ η ποινή της πυράς και του αποκεφαλισμού επιβλήθηκε τόσο στον ίδιο όσο και στα άρρενα παιδιά του που με τη σειρά τους είχαν διαφύγει από τη Φλωρεντία.

Εν τω μεταξύ, στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης, η ισορροπία δυνάμεων είχε αλλάξει βαθιά και η πόλη επιδίωκε τη συμφιλίωση, έστω και μετά θάνατον, με έναν τόσο πολύτιμο συμπολίτη της. Τα δέκα φλορίνια θα αποτελούσαν συμβολική αποζημίωση για τη δήμευση της περιουσίας του και την καταδίκη του να καεί ζωντανός και να αποκεφαλιστεί που είχε αποφασιστεί σχεδόν μισό αιώνα νωρίτερα από τον δήμο της Φλωρεντίας. Κόντρα σε εκείνο το τμήμα του εκκλησιαστικού κόσμου που θεωρεί την Commedia διαβολικό έργο, ο Giovanni Boccaccio δέχεται αυτή την αποστολή με την πεποίθηση ότι μπορεί να πραγματοποιήσει μια έρευνα για τον Δάντη που θα του επιτρέψει να αφηγηθεί την ανθρώπινη ιστορία του και τις αδικίες που υπέστη.

Στο μακρύ ταξίδι του, ο Boccaccio θα συναντήσει όχι μόνο την κόρη του αλλά και εκείνους που, τα τελευταία χρόνια της εξορίας του στη Ραβέννα, του έδωσαν καταφύγιο και προσέφεραν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου