Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός στην Κάτω Ιταλία


Αποτέλεσμα εικόνας για Κάτω Ιταλία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ

3 και 17 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 19.00, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Αθήνα

 Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, γιορτάζει την παρουσία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην Ιταλία μέσα από δυο συναντήσεις όπου θα συζητηθούν πολιτιστικά και γλωσσολογικά θέματα ειδωμένα από την ανθρωπολογική σκοπιά.

3 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 19.00, Η ελληνική γλώσσα στη νότια Ιταλία ανάμεσα στο χτες και στο σήμερα

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.Συμμετέχουν στη συζήτηση για την αναζωογόνηση των ελληνικών στο Σαλέντο και στη Καλαβρία οι:

• Manuela Pellegrino, ανθρωπολόγος, Centro Studi Ellenici (CHS, Harward, Washington)

“Griko: ένας, κανένας, εκατό χιλιάδες”

• Maria Olimpia Squillaci, γλωσσολόγος, Ερευνήτρια του Università degli Studi di Napoli “L’ Oriente”

“Τα ελληνικά της Καλαβρίας ανάμεσα σε παλιές και νέες προκλήσεις”

• Χριστίνα Πετροπούλου, ανθρωπολόγος, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο ΑΠΘ

“Εδώ ήρθες να μάθεις τα ελληνικά;”προσωπική εμπειρία μιας επιτόπιας ανθρωπολογικής έρευνας στο ελληνόφωνο χωριό της Καλαβρίας Γκαλλιτσιανό

Μουσικό διάλειμμα με το συγκρότημα Encardia


17 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 19.00, Ο πολιτισμός της διατροφής μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Ελλάδας

Αποτέλεσμα εικόνας για cucina italiana magna greciaΣυμμετέχουν στη συζήτηση για τις γαστρονομικές παραδόσεις ελληνικής προέλευσης στην Καλαβρία οι:

• Vito Teti, καθηγητής Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, Università della Calabria

“Δείγματα και κατάλοιπα της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης στην Καλαβρία”

• Salvino Nucera, ποιητής, συγγραφέας, “Αρχαίες γεύσεις της ελληνικής Καλαβρίας”

• Domenica Minniti-Γκώνια, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, “Ελληνο/καλαβρικό γαστρονομικό λεξικό”

Γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων από την ευρύτερη περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας

Tαυτόχρονη μετάφραση


Διοργανώνεται από : Istituto Italiano di Cultura, Ambasciata d'Italia in Grecia

Σε συνεργασία με : Segretariato Generale dei Greci all'estero

Είσοδος : Ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου