Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Αν με μιλάς, ζω: Μια πρωτοβουλία που αξίζει τη στήριξη όλων μας.

 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
ΑΝ ΜΕ ΜΙΛΑΣ, ΖΩ
Το grèko, ή τα Ελληνικά της Καλαβρίας, είναι μια χιλιάχρονη γλώσσα που εξακολουθεί να υπάρχει και να διατηρείται (οι ομιλητές αποτελούνται πια από λίγες εκατοντάδες) σε μια χούφτα χωριά σκαρφαλωμένα στο νότιο άκρο του Aspromonte. Αν και ήταν η γλώσσα που μιλούσαν σε όλη την Καλαβρία από τότε που πλεύρισε εκεί, τον 8ο αιώνα π.Χ., τώρα κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Ωστόσο, δεν θα μπορούμε ποτέ να το καταφέρουμε μόνοι μας, οι ομιλητές είναι τώρα πια λίγοι και κυρίως ηλικιωμένοι, και κινδυνεύουμε να χάσουμε τη γλώσσα σε μια δεκαετία. Γι' αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Πώς; Θα αναρωτιέσαι...
                    ΜΕ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ GREKΟU ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΠΡΙΑΣ
Με την υιοθέτηση μιας γλώσσας που απειλείται να εξαφανιστεί, ένα σχέδιο που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη, σώζεται ένα όραμα του κόσμου γεμάτο από ιστορία και ιστορίες τριών χιλιάδων χρονών και μπορεί ακόμα να εκφραστεί για το παρόν.Το grèko είναι η γλώσσα της φιλοξενίας, μια γλώσσα που ξέρει να υποδέχεται, να ακούει, να απορροφά και να αναδιαμορφώνει τον κόσμο.
Για να σωθούν αυτή η γλώσσα και η κουλτούρα της, έχουμε δύο σχέδια1. Υιοθέτησε το greko και 2. Το σπίτι της φιλοξενίας
1) "Η υιοθέτηση του grekou" - Δημιουργία ελεύθερων γλωσσικών εργαστηρίων του greku
Θέλουμε να δημιουργήσουμε δωρεάν εργαστήρια ελληνικής γλώσσας (grekou) στην Καλαβρία, όπου ηχεί ακόμη αυτή η γλώσσα,αλλά και μέσω Skype για Ιταλούς και διεθνείς γκρεκόφιλους που θέλουν να μάθουν το grèko από μακριά. Θέλουμε να ενσταλάξουμε ξανά στα παιδιά, τους νέους και τους ενήλικες, την αγάπη για τις δικες τους γλώσσα και ρίζες.
Τα εργαστήρια που έχουμε στο μυαλό θα διαρκούν 10 μηνες, από τον Οκτώβριο του 18 έως τον Ιούλιο του 19, 100 ώρες/μήνα. Η δημιουργία ενός τέτοιου σχεδίου προβλέπει την υιοθέτηση των εκπαιδευτών. Η υιοθέτηση μιας γλώσσας είναι επίσης η φροντίδα των δασκάλων. 
                             ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ;
α) Με οικονομική υποστήριξη
10 ευρώ -> Σας ευχαριστούμε!
20 ευρώ -> θα σας στείλουμε μια κάρτα με ένα από τα Ελληνόφωνα χωριά.
50 ευρώ -> Καρτα + βιβλίο "I glossa dikima ja ta pedìa".
100 ευρώ -> Καρτα + βιβλίο "I glossa dikima ja ta pedia" + δωρεάν εγγραφή σε To ddomàdi greko, το θερινό σχολείο grèkou.
150 ευρώ -> όλα τα προηγούμενα + 50% έκπτωση στο μάθημα Tribinkual greko.
                                 Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ 21.400 ΕΥΡΩ 
Που θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και για την ενοικίαση των χώρων κατάρτισης. 
β) Με τον επαγγελματισμό σας: ΕΛΑ ΔΟΥΛΕΨΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ! Ελάτε να συνεργαστούμε,
Παρέχοντας τον χρόνο και τις ικανότητές σας, για να μας βοηθήσετε συγκεκριμένα στην επιτυχία του σχέδιου. Χρειαζόμαστε πραγματικά επαγγελματίες με δεξιότητες που μπορούν να μας καθοδηγήσουν και να μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε!
Έτσι: ελάτε να συνεργαστείτε μαζί μας, βοηθήστε μας από μακριά ή ελάτε να μας επισκεφθείτε εδώ στη χώρα μας, δίνοντας ένα χέρι και μια πρακτική βοήθεια σε όλα τα βήματα που απαιτούνται για να δημιουργήσουμε και να βελτιώσουμε το σχέδιο μας.
2) To spiti tis filoxenìa - Το σπίτι της φιλοξενίας
Η φιλοξένια είναι το αντίθετο της ξενοφοβίας, είναι η αγάπη για τον ξένο, όπως το θεωρούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, είναι η υψηλότερη έκφραση αποδοχής, η θεμελιώδης ηθική αρχή για να ξεχωριστεί ο άνθρωπος «άγριος και χωρίς δικαιοσύνη», όπως είπε ο Οδυσσέας, από τον "φιλόξενο και δίκαιο".
Πιστεύουμε ότι η Bova, η πολιτιστική πρωτεύουσα της ελληνικής Καλαβρίας, η οποία θεωρείται ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ιταλίας, είναι ο ιδανικός χώρος για τη σταθερή υλοποίηση ενός βιωματικού και εκθεσιακού χώρου που μπορεί να δώσει αξία στην ιστορία της φιλοξενίας. Σε ένα αρχαίο αρχοντικό της Bova, χάρη στην παραχώρηση του ίδιου του Δήμου, θέλουμε να πραγματοποιήσουμε τις ακόλουθες δραστηριότητες:
1. Θα συλλέψουμε τις ιστορίες εκείνων που άφησαν την πατρίδα τους και έπειτα επέστρεψαν, όσων έχουν δει τους αγαπημένους τους να αναχωρήσουν, εκείνων που μόλις έφτασαν και ψάχνουν για υποδοχή. Θα μαζέψουμε τις ιστορίες εκείνων που θέλουν να μιλήσουν για το ταξίδι τους, παλιό ή καινούργιο.
2. Θα δημιουργήσουμε μια μόνιμη και διαρκώς εξελισσόμενη βιωματική έκθεσημε το υλικό που συλλέγεται και τεκμηριώνεται (ένα μέρος του υλικού θα μεταφραστεί από τους φοιτητές του έργαστήριου γλώσσας στο grèko). Τα υπόλοιπα θα είναι διαθέσιμα ως αρχείο.
3. Θα δημιουργήσουμε ένα χάρτη των γλωσσών της Καλαβρίας,ξεκινώντας από τις ιστορικές μειονότητες, greko, arbëreshë, Occitan, των οποίων η επιβίωση κινδυνεύει σοβαρά από τη μαζική μετανάστευση του περασμένου αιώνα, για να φθάσουμε στις νέες γλώσσες που εμπλουτίζουν την ταυτότητά μας σε συνεχή κατασκευή, κουρδικά, αραβικά, χίντι, τιγκριγκό, γιόρουμ και ούτω καθεξής.
4. Θα δημιουργήσουμε ένα λεξικό της Filoxenia, όπου θα συγκεντρώσουμε όλους τους ορισμούς αυτού του όρου που θα μας στείλετε και που θα αφήσουμε στην αρχική γλώσσα.
                                ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ;
α) Με οικονομική υποστήριξη
10 ευρώ -> Σας ευχαριστούμε!
20 ευρώ -> θα σας στείλουμε μια κάρτα με έναν από τα Ελληνόφωνα χωριά.
50 ευρώ -> Καρτ ποστάλ + βιβλίο αποστολής "Pukambù".
100 ευρώ -> Καρτα + βιβλίο "I glossa dikima ja ta pedia" + δωρεάν εγγραφή σε To ddomadi greko, το θερινό σχολείο του grekou της Καλαβρίας.
150 ευρώ -> Όλα τα προηγούμενα + έντυπη έκδοση του Λεξικού της φιλοξενίας.
                                Ο ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ 20.000 ΕΥΡΩ 
Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν τα παιδία που θα κάνουν την έρευνα, τις συνεντεύξεις και την προετοιμασία του Σπιτιού και να αγοράσουν τα απαραίτητα υλικά. 
β) με πολλούς άλλους τρόπους: 
- Με την ιστορία σας: στείλτε μας ένα βίντεο, ένα email, μια επιστολή όπου μας διηγείστε την ιστορία της οικογένειάς σας, των γονέων σας ή των παππούδων σας.
- Στείλτε μας (σε πρωτότυπο ή σε αντίγραφο) παλιά γράμματα, φωτογραφίες, μνήμες αποθηκευμένες στα συρτάρια, κρυμμένες πάνω από την ντουλάπα ή κάτω από το στρώμα, μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματα, τα συναισθήματα, τους φόβους, τον ενθουσιασμό της αναχώρησης και του ταξιδιού.
- Και τέλος πείτε μας για την Ιθάκη σας, για την άφιξη, για τη φιλοξενία που βρήκατε ή δεν βρήκατε ποτέ.
- Μια τελευταία χάρη: πείτε μας τι σημαίνει για εσάς η φιλοξενία και τι πρέπει να κάνουμε κατά τη γνώμη σας κάθε μέρα για να την ζήσουμε πλήρως. Κάθε ορισμός σας θα συλλεχθεί στο πρώτο λεξικό της φιλοξενίας, το οποίο θα μοιραστούμε μαζί σας στο τέλος του προτζεκτ.
Πιστεύουμε ότι με τη σύνδεση της γλώσσας με την περιοχή θα μειώσουμε την αιμορραγία ομιλητών, δημιουργώντας και άλλους: "Athropi ti pau, glossa ti meni", "Οι άνθρωποι που πηγαίνουν, η γλώσσα που παραμένει".
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας Αν μου μιλάς, ζω για να μάθετε περισσότερα για το σχέδιο και για εμάς! 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ 
Το έργο προωθείται από τον Σύνδεσμο Jalò tu Vua
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο του Bova και το GAL Area Grecanica, συνεργάτη του προτζεκτ, γιατί μας υποστήριξε και μας έδωσε την διαθεσιμότητα ενός αρχαίου κτιρίου, όπου θα δημιουργήσουμε το σπίτι του φιλοξενία, τα άλλα τα gadgets, που θα στείλουμε στους υποστηρικτές, και τα τεχνολογικά εργαλεία όπως η εφαρμογή grekopedia και η πύλη calabriagreca.it

1 σχόλιο: