Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Σεμινάριο: Περνάμε καλά στο μουσείο



Σεμινάριο Μουσειακής Αγωγής

Με την  Άλκηστις Χαλικιά, Mουσειολόγο Μ.Α-Συγγραφέα

 «Περνάμε καλά στο μουσείο»

Συνοπτικός οδηγός για επιτυχημένες σχολικές και οικογενειακές  επισκέψεις
σε 4 συναντήσεις

Πώς θα ξεναγήσουμε ένα παιδί στο Μουσείο;
                 Με ποιό τρόπο θα παρουσιάσουμε στα παιδιά τα εκθέματα;
Μπορούμε να παίξουμε μέσα στο μουσείο, να τραγουδήσουμε ή να αφηγηθούμε παραμύθια;

Το σεμινάριο θα έχει χαρακτήρα πρακτικών ασκήσεων. Θα προσεγγίσουμε μερικά από τα πιο γνωστά μουσεία της πόλης για να σχεδιάσουμε επισκέψεις με μια ποικιλία γνωστικών εργαλείων όπως είναι τα παιχνίδια ρόλων, η αφηγηματική αναβίωση, το εκπαιδευτικό φυλλάδιο, οι βιωματικές δραστηριότητες, οι μουσικές και εικαστικές ασκήσεις.
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της προσχολικής αγωγής και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε γονείς και όσους ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το μουσείο για επισκέψεις με παιδιά 4-12 χρόνων. 
Θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συναντήσεις διάρκειας δύο ωρών και θα αναπτυχθούν ως εξής:
1.      Πώς προετοιμάζομαι για μια σχολική επίσκεψη σε μουσείο. Πώς προετοιμάζω την τάξη μου. Ποιες επισκέψεις ενδείκνυνται για ποιες ηλικίες. Γενικές αρχές σχεδιασμού ενός εκπαιδευτικού προγράμματος. Πρακτική άσκηση.

2.      Με μικρά παιδιά (4-7χρόνων) στη Γλυπτοθήκη. Με μεγαλύτερα παιδιά στην Πινακοθήκη ή σε μια έκθεση εικαστικών. Ασκήσεις βλέμματος.

3.      Στο Μουσείο Ακρόπολης με όλες τις ηλικίες. Δυνατότητες και περιορισμοί. Εικονική επίσκεψη σε έναν αρχαιολογικό χώρο, το παράδειγμα της  Αρχαίας Αγοράς.

4.      Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού. Εκπόνηση φυλλαδίων, παιχνίδια ρόλων.



Ημέρες και ώρες διεξαγωγής
Σάββατο 11:00-1:00μμ
22 Φεβρουαρίου
14 Μαρτίου
21 Μαρτίου
28  Μαρτίου
Κόστος συναντήσεων: 50 ευρώ.
Μεμονωμένη συνάντηση: 15 ευρώ
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 11 98 900-1
ή στο e-mail: info@enploeditions.gr
(Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Βιβλιοπωλείο Εν πλω, Χαρ. Τρικούπη 6-10, Εμπορικό κέντρο Αtrium.


Η εισηγήτρια

Η Άλκηστη Χαλικιά έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο της Αθήνας κι έχει μετεκπαιδευτεί στη Μουσειολογία στο Essex της Μ. Βρετανίας. Διευρύνοντας στη συνέχεια τα πεδία εκπαίδευσής της με γνώσεις στην Αισθητική Αγωγή, το Θεατρικό παιχνίδι, την Προφορική Αφήγηση και την Ιστορία της Τέχνης, ανέπτυξε ένα προσωπικό τρόπο διδασκαλίας με επίκεντρο τη βιωματική μάθηση. Από το 1996, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σε μουσεία, μνημεία, βιβλιοθήκες, χώρους τέχνης και πολιτισμού.  Έχει διδάξει στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Μουσειακή Αγωγή στο πλαίσιο του μαθήματος «Αισθητική Αγωγή-Πρακτικές Ασκήσεις».
Έχει εκδώσει τα βιβλία: Κίου-Νίου, Μια ιστορία με πολλή φασαρία (Βιβλιόφωνο, 2003), Ένα Απίθανο Βιβλίο σύγχρονης ελληνικής τέχνης για παιδιά (Καλειδοσκόπιο 2007), Στην κατσαρόλα με τα χρώματα (Καλειδοσκόπιο 2010), Στο πάρκο με τα ζώα (Καλειδοσκόπιο 2010 - Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά, 2011), Στα Χρώματα της Θάλασσας (Καλειδοσκόπιο 2011), Το κουτί του Σιλάν (Ίκαρος, 2017), Τα παπούτσια των άλλων (Ίκαρος, 2019). Επίσης, έχει γράψει τους στίχους στο μουσικό άλμπουμ για παιδιά «Τραγουδάκια Γάλακτος», σε μουσική Μέλπως Χαλκουτσάκη που επανακυκλοφόρησε το 2018.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου