Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Τελετή Βράβευσης του 10ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού «Δημιουργώντας τα δικά μας παιχνίδια: Από το χθες στο σήμερα»

 


Τελετή Βράβευσης του 10ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού

«Δημιουργώντας τα δικά μας παιχνίδια: Από το χθες στο σήμερα»

 

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου  στις 10 πμ θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού  η τελετή απονομής των βραβείων του 10ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Δημιουργώντας τα δικά μας παιχνίδια: Από το χθες στο σήμερα» που διοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης  του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Δείτε εδώ την τελετή σε ζωντανή μετάδοση: https://www.youtube.com/watch?v=Y8ri4-WiADE&ab_channel=EducationalTVGreece 

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών.

Κλείνοντας 10 χρόνια Μαθητικών Διαγωνισμών σχετικά με την ιστορία της εκπαίδευσης ο 10ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός ήταν αφιερωμένος σε μια διαφορετική πτυχή της ιστορίας της παιδικής ηλικίας που είναι συνυφασμένη και με τα σχολικά χρόνια. Θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι να αναδείξει την ιστορία του παιχνιδιού και να δώσει την ευκαιρία στη δημιουργικότητα των παιδιών να κατασκευάσουν παλιά αλλά και σύγχρονα παιχνίδια με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας.

Δεκάδες σχολεία από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια συμμετείχαν με εξαιρετικές δημιουργίες, κάνοντάς μας αισιόδοξους για το μέλλον, μέσα σε μια ζοφερή πραγματικότητα. Από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Κοζάνη,  τη Λάρισα, την Άρτα, την  Ηγουμενίτσα, τον Πύργο, την Κρήτη,  Τήνο,  την Χίο εκπαιδευτικοί, σχολεία και μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό, όρεξη και κέφι με στόχο να εργαστούν δημιουργικά και να εντάξουν το παιχνίδι στην εκπαιδευτική διαδικασία

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να εργαστούν δημιουργικά και  επέλεξαν  ανάμεσα σε δύο θεματικές:

Α. ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Β. ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΝΕΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΣΗΣ

Τιμητική Επιτροπή Κρίσης

Παντελής Βούλγαρης, Σκηνοθέτης


Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων, ΥΠΑΙΘ

Ευαγγελία Κανταρτζή, Πρόεδρος Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Κώστας Στοφόρος, Συγγραφέας – Δημοσιογράφος – Συνεργάτης Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Άννα Βασιλειάδη, Πρόεδρος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

Σταύρος Γρόσδος, Δρ  Οπτικουακουστικού Γραμματισμού

Ηλίας Στουραΐτης, Δρ. Ιστορίας, εκπαιδευτικός, σχεδιαστής εκπαιδευτικών παιχνιδιών

Τόλης Λαύκας, εκπαιδευτικός, σχεδιαστής εκπαιδευτικών επιτραπέζιων παιχνιδιών

 

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

«Ένα παραμύθι για την Άλκη» στη Λάρισα

 «Ένα παραμύθι για την Άλκη»

Ομαδική εικαστική έκθεση αφιερωμένη στη συγγραφέα Άλκη Ζέη
με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της
 
Το σύμπαν των βιβλίων και η ζωή της σπουδαίας δημιουργού ως πηγή έμπνευσης.
Η ομαδική εικαστική έκθεση που οργάνωσαν
η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο
το φθινόπωρο του 2023 με εξαιρετική επιτυχία
μεταφέρεται στη Λάρισα και φιλοξενείται στο Διαχρονικό Μουσείο
με την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κ. Κούμας».
 
Στον απόηχο του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη (2023), από τις 11 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 21 Απριλίου 2024 πραγματοποιείται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας (Περιφερειακή οδός Λάρισας, Μεζούρλο) ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Ένα παραμύθι για την Άλκη», αφιερωμένη στην πολυαγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων, προσφέροντας ένα ιστορικό και μαζί ψυχογραφικό βλέμμα θέασης στον πυκνό κόσμο της.
Μέσω αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, πρωτότυπων αντικειμένων και ένθετων τρυφερών αφιερωμάτων εικαστικών δημιουργών που μεγάλωσαν με το έργο της, οι δύο επιμελητές, η Ίρις Κρητικού και ο Νίκος Βατόπουλος, σχεδίασαν την έκθεση, που διοργάνωσαν αρχικά η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το φθινόπωρο του 2023, ως ένα τρισδιάστατο πρωτότυπο και ενιαίο αφήγημα, με την πολύτιμη συμβολή της οικογένειας της συγγραφέα.
 
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι δύο επιμελητές, η έκθεση «είναι ένας τρόπος να πλησιάσουμε την προσωπικότητα της Άλκης Ζέη μέσα από κόγχες του έργου της, μέσα από σκιές των ηρώων της, μέσα από τους δρόμους της απόλαυσης που χάρισαν τα βιβλία της σε παιδιά κι ενήλικες. Η έκθεση γεννά ατμόσφαιρες του προσωπικού σύμπαντος της συγγραφέα και συνομιλεί με το βλέμμα εικαστικών δημιουργών που εμπνέονται από σελίδες των βιβλίων της.
Από το πολυαγαπημένο Καπλάνι της βιτρίνας ή τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου, που αφουγκράζονται, εξιστορούν και διατρέχουν την ελληνική μοίρα, τον αφοπλιστικό Ψεύτη παππού, ως την εξιστόρηση της αυτοβιογραφίας Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, που αποτελεί ένα πλήρες περιπατητικό και πνευματικό αφιέρωμα στην Αθήνα του πολέμου και του Εμφυλίου, ταξιδεύουμε με την Άλκη και μαγνητιζόμαστε ανεξίτηλα από τη γραφή της. Μέσα από την έκθεση “Ένα παραμύθι για την Άλκη” αναδεικνύονται, εκτός από τη μορφή της ίδιας, οι άνθρωποι που συνάντησε και αγάπησε, οι μνήμες της Σάμου, οι γοητευτικές αθηναϊκές της περιπλανήσεις και σημάνσεις, αλλά και οι τόποι που διέσχισε, από το Παρίσι ως τη Μόσχα και την Τασκένδη. Ένα μακρύ ποτάμι ξεδιπλώνεται εδώ, ενώνοντας στην κοίτη του με τρόπο μοναδικό το πραγματικό με τη μυθοπλασία. Την αληθινή ζωή της Άλκης Ζέη που έμοιαζε με παραμύθι και που παραμύθι έγινε».    

Οι καλλιτέχνες, έργα των οποίων φιλοξενούνται στην έκθεση, είναι με αλφαβητική σειρά οι εξής:
Ηώ Αγγελή, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Άρτεμις Αλκαλάη, Κάτια Βαρβάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Μαρίνα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Μάριος Βουτσινάς, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Μυρτώ Δεληβοριά, Μαρία Διακοδημητρίου, Κατερίνα Δραμιτινού, Σοφία Ζαραμπούκα, Γεωργία Ζάχαρη και Στέλλα Στεργίου, Αποστόλης Ιτσκούδης, Χριστίνα Κάλμπαρη, Μηνάς Καμπιτάκης, Νίκος Κιτμερίδης, Μαρία Κοσμίδου, Σοφία-Ρόουζ Κοσμίδου, Αλέκος Λεβίδης, Βασίλης Λιαούρης, Κλειώ Μακρή, Λυδία Μαργαρώνη, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Μηνάς Μαυρικάκης, Μάνος Μπατζόλης, Θωμάς Μπερτόλης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Ρούλη Μπούα, Μαίρη Νταγιαντά, Βασιλική Πανταζή, Γεύσω Παπαδάκη, Χρίστος Παπαδάκης, Διατσέντα Παρίση, Ράνια Ράγκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Έλλη Σολομωνίδου- Μπαλάνου, Μαρίνα Στελλάτου, Νίκος Τριανταφύλλου, Κατερίνα Τσεμπελή, Βιργινία Φιλιππούση, Αθηνά Χατζή, Άρτεμις Χατζηγιαννάκη, Νικόλας Χατζησταμούλος, Βάσω Ψαράκη.
 
Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, στις 6 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 11 Φεβρουαρίου-21 Απριλίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή (εκτός Τρίτης), 8:30-15:00
Είσοδος ελεύθερη
 

Την έκθεση μπορούν να επισκεφτούν σχολεία / οργανωμένες ομάδες μαθητών από όλους τους νομούς της Θεσσαλίας. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν με τους μαθητές τους την έκθεση και να ξεναγηθούν στους χώρους της μπορούν να επικοινωνούν με την κα Μαρία Μπισμπιγιάννη στο e-mail: bisbigianni.maria@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942275095.
 
Παράλληλα με την έκθεση στον χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κ. Κούμας» (28ης Οκτωβρίου 9) θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τη ζωή και το έργο της Άλκης Ζέη τις πρωινές ώρες για σχολεία και τα απογεύματα Δευτέρας για παιδιά με τους γονείς τους. Οι ημέρες και ώρες πραγματοποίησής τους θα ανακοινώνονται στον Τύπο και στον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης www.larlib.gr
 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διαβάστε εδώ το άρθρο της Μάρως Βασιλειάδου για την έκθεση, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή, στις 22/9/2023.
 

Εκλεκτοί δημιουργοί στο εργαστήρι «Ο κόσμος της Άλκης Ζέη»



Εκλεκτοί δημιουργοί στο εργαστήρι «Ο κόσμος της Άλκης Ζέη»

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά υλοποιείται σε συνεργασία με το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου το εργαστήριο για παιδιά και εφήβους με έμφαση στη δημιουργική γραφή αλλά και στην εικαστική αποτύπωση των ιστοριών που δημιουργούνται.

Η πρώτη χρονιά ήταν αφιερωμένη στον Αντώνη Σαμαράκη. Τίτλος του εργαστηρίου «Το δέντρο του Αντώνη»



Η δεύτερη χρονιά ήταν αφιερωμένη στην Ευγενία Φακίνου και στη Ντενεκεδούπολη.

Η Τρίτη χρονιά ήταν αφιερωμένη στην Πηνελόπη Δέλτα -τίτλος «Ο κόσμος της Πηνελόπης Δέλτα»

Φέτος, το 2023 -24, το εργαστήρι είναι αφιερωμένο στην Άλκη Ζέη -τίτλος «Ο κόσμος της Άλκης Ζέη».

Κάθε χρονιά γίνεται γνωριμία με το έργο των συγγραφέων, αλλά και οι συμμετέχοντες δημιουργούν και εμπνέονται από αυτό.

Φέτος είχαμε τη χαρά στο πλαίσιο του εργαστηρίου μας να φιλοξενήσουμε

-Τη Γεωργία Ζάχαρη, συν-δημιουργό των Graphic Novel «Το καπλάνι της βιτρίνας» και «Κοντά στις ράγιες» (Μεταίχμιο) που μας έδειξε όλη τη διαδικασία δημιουργίας από την αρχική σύλληψη και τα πρώτα σκίτσα ως το τελικό έργο.



-Την Αγγελική Δαρλάση, από τις κορυφαίες μας συγγραφείς -υποψήφια για το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2024- και συν-δημιουργό του Graphic Novel «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», που μας μίλησε τόσο για το βιβλίο, όσο και για τη γνωριμία της με την Άλκη Ζέη.



Σήμερα -Τρίτη 30 Ιανουαρίου- φιλοξενούμε τη Κατερίνα Θεοφανοπούλου -εκ των πλέον σημαντικών δημιουργών κούκλας και ειδικών κατασκευών που θα μας μιλήσει για τη διαδικασία κατασκευής κουκλών για το κουκλοθέατρο. https://www.facebook.com/personaimaginata



Η Άλκη Ζέη ως μαθήτρια στη Σχολή Αηδονοπούλου, συμμετέχοντας στην Ομάδα Κουκλοθεάτρου της Ελένης Περράκη, είχε γράψει τις «Κλαψωδίες» -εμπνευσμένες από την Οδύσσεια κι είχε εμπνευστεί τον «Κλούβιο» μετέπειτα έγινε μετέπειτα ένας από τους κυριότερους ήρωες του κουκλοθεάτρου Αθηνών «Μπάρμπα Μυτούσης»

Πολλές από τις δημιουργίες των παιδιών δημοσιεύονται στο: https://paramithokouzina.blogspot.com/

 

Στο εργαστήρι διδάσκουν η εικαστικός/ σκηνογράφος Πολυτίμη Μαχαίρα και ο συγγραφέας /δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος.

Αν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε, να παρακολουθήσετε κάποια από τις συναντήσεις μας ή να ρωτήσετε κάτι μπορείτε να επικοινωνήσετε στο stoforos@yahoo.com

Η συμμετοχή είναι δωρεάν


Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

«Πολύ αργά για τ’ Αϊδίνι»: Ένα μυθιστόρημα γεμάτο …Πανιώνιο!

 

 


«Πολύ αργά για τ’ Αϊδίνι»: Ένα μυθιστόρημα γεμάτο …Πανιώνιο!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρτέον το μυθιστόρημα του Κώστα Στοφόρου «Πολύ αργά για τ’ Αϊδίνι».

Ο βασικός ήρωας της ιστορίας, ξεκινά ως παίκτης -σε νεαρή ηλικία- του Πανιωνίου στη Σμύρνη και παραμένει πιστός φίλαθλος μέχρι το τέλος της ζωής του.

Καθώς ξετυλίγεται η αφήγηση ζωντανεύουν και στιγμές της ιστορίας της ομάδας.



Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την αρχή του βιβλίου:

«…29 Απριλίου του 1998. Παρά τις αντιρρήσεις του καρδιολόγου και όλης της οικογένειας βρεθήκαμε με τον παππού μου, λίγο καιρό μετά τα ενενηκοστά του γενέθλια, στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Καθόμασταν στο «πέταλο» προς την Καστέλλα που ήταν γεμάτο με οπαδούς του Πανιωνίου. Ο παππούς πρέπει να ήταν ο μεγαλύτερος στη κερκίδα. Φορούσε κασκόλ της ομάδας και πεταγόταν κάθε λίγο και λιγάκι όρθιος.

Ο παππούς μου, που ήταν πάντα ευγενής και άνθρωπος των γραμμάτων, είχε μεταμορφωθεί. Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου με αυτά που άκουγα. Όταν ο Γεωργιάδης του Παναθηναϊκού μάρκαρε σκληρά τον δικό μας τον Καμίτση, το τι άκουσε από τον παππού δεν λέγεται. Ευτυχώς ο διαιτητής έδειξε κόκκινη κάρτα στον παίκτη κι έτσι ηρέμησε κάπως. Αν υπήρχε κόκκινη κάρτα και για τους φιλάθλους, σίγουρα θα την είχε δείξει στον παππού!

Έξι λεπτά αργότερα, στο πεντηκοστό δεύτερο λεπτό ο Φύσσας ξεκίνησε μια αντεπίθεση, έδωσε τη μπάλα στον Σαπουντζή, αυτός πλάσαρε τον Βάντσικ, εκείνος απέκρουσε, αλλά η μπάλα έφτασε στον Καμίτση, εκείνος σέντραρε, πετάχτηκε ο Ναλιτζής και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα!

Ο παππούς πετάχτηκε και φώναζε, χειροκροτούσε. Είχε γίνει σαν παιδί. Άρχισε και να χοροπηδάει ξεχνώντας τα αρθριτικά του. Γύρω οι άλλοι φίλαθλοι τον αγκάλιαζαν και η κάμερα της τηλεόρασης τον εντόπισε και μέχρι το τέλος του αγώνα δεν σταμάτησε να τον δείχνει.

Στο τέλος, με την απονομή δεν ήξερα πως να τον συγκρατήσω.

Μετά το ματς επιστρέψαμε θριαμβευτές στο σπίτι όπου ήταν μαζεμένη όλη η οικογένεια και ο παππούς δεν σταμάτησε να περιγράφει το γκολ του Ναλιτζή λες κι οι υπόλοιποι δεν το είχαν δει στην τηλεόραση.

Τι γιορτή ήταν αυτή! Άνοιξε κι ένα παλιό κρασί που κρατούσε για εορταστικές περιστάσεις και του έδωσε να καταλάβει. Για πρώτη φορά τον άκουσα να τραγουδάει και κάτι παλιά Σμυρναίικα τραγούδια.

Δεν φανταζόμουνα τότε πως θα ήταν η τελευταία φορά που έβλεπα τον παππού μου. Πέθανε δυο μέρες αργότερα στον ύπνο του. Η γιαγιά είπε πως χαμογελούσε.

Το απίστευτο είναι πως είχε γεννηθεί μια μέρα θριάμβου για την αγαπημένη του ομάδα. 2 Μαρτίου του 1908 στο Αϊδίνι. Την ίδια μέρα ο Πανιώνιος νικούσε με 3-1 τη Μικτή Αθηνών στο Ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου, παρουσία του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου και μελών της βασιλικής οικογένειας…»

 

Για το βιβλίο:

Στη χαραυγή του 20ού αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρίσκεται στα όρια της διάλυσης, ενώ στην Ευρώπη διαμορφώνεται μια ανατρεπτική εποχή λόγω των σημαντικών πολιτικών αλλαγών που πραγματοποιούνται. Κι όμως! Η ζωή στο Λεβάντε (Ανατολή) συνεχίζεται... Ένα μωσαϊκό λαών που αποτελείται από Έλληνες, Τούρκους, Λεβαντίνους, Εβραίους και Αρμένιους ζει αρμονικά, έτσι όπως έμαθε να ζει αιώνες τώρα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, λίγο πιο έξω από τη Σμύρνη, στο Αϊδίνι, ζει και ο νεαρός Κώστας, ο παππούς του συγγραφέα. Η συνάντησή του με τον Αρίστο και την παρέα του, ο έρωτάς του για την Ελενίτσα κι ο ρυθμός της ζωής του Λεβάντε, μέσα στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Σμύρνης και του Αϊδινίου, θα τον παρασύρουν σε μεγάλες περιπέτειες και ανατροπές.

Θα καταφέρουν άραγε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις; Τι θα συμβεί όταν όλα γύρω τους θα αρχίσουν να καταρρέουν; Όταν θα γίνουν μέρος της ιστορίας του ξεριζωμού του ’22 και των σημαντικών αλλαγών που θα επέλθουν;

Μια συναρπαστική αφήγηση για τις πληγές που δεν επουλώθηκαν ποτέ. Μια αληθινή ιστορία των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τον γενέθλιο τόπο τους, αναφώνησαν «Πολύ αργά για τ’ Αϊδίνι…», αλλά κράτησαν πάντα ζωντανή τη φλόγα μέσα τους. Για το Αϊδίνι της Διδώς Σωτηρίου, της Nelly’s, του Μιχάλη Σουγιούλ και του Μίνου Αργυράκη.

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Καντάδες, ιστορίες και γεύσεις από τα Επτάνησα στο Πόρτο Κάγιο

 




Καντάδες, ιστορίες και γεύσεις από τα Επτάνησα στο Πόρτο Κάγιο

Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ σας περιμένουμε στο μεζεδοπωλείο Πόρτο Κάγιο στην Αγία Παρασκευή σε μια βραδιά γεμάτη καντάδες, τραγούδια και ιστορίες από τα Επτάνησα.  

Μαζί μας η ομάδα αφήγησης  Παραμυθανθός

Αφήγηση: Δημήτρης Μάλλης – Καλλιρρόη Μουλά

Μουσική: Δημήτρης Μάλλης

Την εκδήλωση επιμελείται και παρουσιάζει ο Κώστας Στοφόρος

..και βεβαίως θα δοκιμάσουμε γεύσεις με άρωμα Ιονίου!

Πόρτο Κάγιο, Γαρυττού 112 Αγία Παρασκευή -κοντά στο Μετρό Χαλάνδρι- τηλ.  21 0600 3352 /6974586419

Μια ιστορία από την Αστράμαξα: Ο Στέλιος και ο "Βοριάς"

 Αφού διαβάσαμε τον "Μπλε σκύλο" μια υπέροχη ιστορία της Nadja που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέλευθος, είπαμε να φτιάξουμε και να εικονογραφήσουμε μια δική μας ιστορία με πρωταγωνιστή σκύλο με τρία από τα παιδιά τους εργαστηρίου μας στην Αστράμαξα.


Συγγραφείς -εικονογράφοι

Γιάννης Ανδρίτσος

Αλέξα Καρακάση

Ιωάννης Φίλιος


Ο Στέλιος και ο "Βοριάς"


Η Σύλια -Σπυριδούλα τη φωνάζει ο παππούς της- και ο Ντέιβιντ είναι δυο αδέρφια που ζουν στη Τήνο. Ο πατέρας τους είναι από την Αγγλία κι η μαμά τους Ελληνίδα.

Έχουν μια από τις πιο καλές ταβέρνες του νησιού, τον «Βοριά». Μπορεί εκεί να βρει κανείς κάθε είδους νοστιμιές, από κεφτεδάκια κι αγκινάρες, μέχρι μπακαλιάρο.

Έχουν κι έναν σκύλο τον Στέλιο που είναι πολύ χαδιάρης. 

Ο Θεόδωρος είναι ένας γείτονάς τους που καθώς βλέπει πόσο καλά πάει η ταβέρνα, τον τρώει η ζήλια κι αποφασίζει και αυτός να ανοίξει μία ακριβώς δίπλα, που την ονομάζει «Νοτιά». Τον βοηθάει και η κόρη του η Μία.

Όμως χρησιμοποιούν τα χειρότερα υλικά, τα ψάρια που σερβίρουν είναι μπαγιάτικα, στο λάδι τηγανίζουν αμέτρητες φορές, οι πατάτες τους είναι κατεψυγμένες. Όσοι δοκιμάζουν τα φαγητά τους δεν ξαναπατάνε εκεί!



Σε λίγο αναγκάζονται να κλείσουν τη ταβέρνα. Πιστεύουνε πως για όλα φταίει η οικογένεια του «Βοριά» κι αποφασίζουν να τους εκδικηθούν!

 

Εν τω μεταξύ στον Βοριά εμφανίστηκε ένας νεαρός πολύ φτωχός, ο Βαγγέλης, και τους ζήτησε δουλειά. Είπε πως ξέρει να μαγειρεύει καλά κι έτσι αποφάσισαν αν τον δοκιμάσουν. Αποδείχτηκε αληθινός σεφ. Τα πιάτα του ήταν τόσο νόστιμα που σύντομα το έμαθε όλη η Τήνος. Δύσκολα πια εύρισκες τραπέζι.

Η Μία μεταμφιέζεται κι πηγαίνει στον «Βοριά». Παριστάνει την πελάτισσα και κανείς δεν την αναγνωρίζει. Σχεδόν κανείς, δηλαδή.

Ο Στέλιος ο σκύλος τους καταλαβαίνει αμέσως ποια είναι και δεν σταματά να της γαβγίζει. Δυστυχώς δεν μπορεί να μιλήσει. Τον μαλώνουν κιόλας… Που να ήξεραν.

Ο Στέλιος αποφασίζει να αλλάξει τακτική και να παρακολουθήσει τη Μία για να δει τι σχεδιάζει και να την εμποδίσει.

Η Μία πλησιάζει τον Βαγγέλη και σιγά σιγά αρχίζει αν αντιγράφει τις συνταγές του κάνοντας πως τον αγαπάει.

Όταν τις έχει συγκεντρώσει όλες, προχωρά στο επόμενο βήμα. Μια μέρα που η ταβέρνα είναι γεμάτη κόσμο, ρίχνει ένα απαίσιο υγρό που έφτιαξε ο πατέρας της σε όλα τα φαγητά.

Όταν τα δοκιμάζουν οι πελάτες ανακατεύεται το στομάχι τους, τους πιάνει πονόκοιλος, τρέχουν στη τουαλέτα.



Διαμαρτύρονται, φωνάζουν, όλοι λένε πως θα κάνουν μήνυση. Λένε πως φταίει ο Βαγγέλης.

Δυστυχώς το ίδιο πιστεύουν κι οι γονείς της Σύλια και του Ντέιβιντ…  

Όμως ο Στέλιος δεν έχει πει τον τελευταίο του λόγο.

Τραβάει τη Σύλια από το φόρεμά της και την οδηγεί κρυφά πίσω από το σπίτι των γειτόνων.



Εκεί ακούει τη Μία να λέει στον πατέρα της τι έγινε και τα μαθαίνει όλα. Ο Στέλιος τρέχει και αρπάζει και το τετράδιο όπου είχε αντιγράψει τις συνταγές από τα χέρια της Μία.

Όλοι μαθαίνουν τι είχε συμβεί στ’ αλήθεια κι ο Στέλιος γίνεται ο ήρωας της Τήνου.

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Το Βαθύ της Θάλασσας στον "Κάκτο"


Τη Τετάρτη 31/1 στις 19.30 παρουσιάζεται το βιβλίο του Νίκου Οικονομίδη "Το βαθύ της θάλασσας" (εκδόσεις Οίστρος) στο Bar Κάκτος (Γκίνη 4 -Πλατεία Χαλανδρίου)

Μια πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη έκδοση....

Ο πρόλογος από τη συνέντευξη που μου παραχώρησε για την εφημερίδα "Δρόμος της αριστεράς" 

Ήδη από το εξώφυλλο αντιλαμβάνεσαι πως το βιβλίο του Νίκου Οικονομίδη είναι κάτι πολύ έξω από τα συνηθισμένα. Είναι άραγε ένα λεύκωμα ζωγραφικής ή μια ποιητική συλλογή; Δύσκολο να απαντήσεις και δύσκολο να περιγράψεις «Το βαθύ της θάλασσας» (εκδόσεις Οίστρος), όπως είναι δύσκολο να περιγράψεις και τη ίδια τη θάλασσα.

Από τη μια έχουμε την εικαστική απόδοση ποιημάτων του ίδιου αλλά και αγαπημένων του ποιητών και από την άλλη πίνακες-ποιήματα που λειτουργούν αυτόνομα, εντάσσοντας τους στίχους μέσα στο ίδιο το ζωγραφικό έργο.

Σε κάθε περίπτωση μας χαρίζει μια διπλή εικαστική απόλαυση. Με άγγιξε ιδιαίτερα το μέρος που τιτλοφορείται «The Watercolour Book» και περιλαμβάνει στίχους «που είτε γράφτηκαν επί τούτου για τη ζωγραφιά, είτε πάρθηκαν από κάποιο ποίημα που αποπειράθηκα να γράψω τότε. Απλές και προσωπικές φράσεις που ζωγραφίστηκαν ανάλογα τις λέξεις, την έννοια τα σύμβολά της…»

Εξαιρετικές και οι πέντε ακουαρέλες για πέντε ποιήματα, των Ν. Καββαδία, Γ. Ρίτσου, Οδ. Ελύτη, Τ. Πατρίκιου και Μ. Ελευθερίου που συνοδεύονται από τις φωτοτυπημένες σελίδες των ποιημάτων, λες κι έχουν ζωγραφιστεί δίπλα τους…


Όλη η συνέντευξη εδώ

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Με Ελάσσων.

 


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Με Ελάσσων.

Την ποιητική του συλλογή με τον τίτλο «Μe Ελάσσων», εκδ. Ηδύφωνο, 2023, παρουσιάζει ο Δημήτρης Μάλλης την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Μελά (Αίθουσα Εκδηλώσεων Κοινότητας Αμπελακίων) στη Σαλαμίνα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

 Έλλη Κορρού-Λεμπέση: Δ/ντρια του Δημ. Σχολείου Σεληνίων, Φιλόλογος, ΜΑ Δημιουργικής Γραφής, ΜΑ Θεατρολογίας, Υποψήφια Διδάκτωρ Θεατρολογίας & Δημιουργικής Γραφής ΕΚΠΑ.

Βικτωρία Δικαιοπούλου: Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός Προσχολικής Αγωγής με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.

Ποιήματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Καλλιρρόη Μουλά, εκπαιδευτικός και αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών με μουσική συνοδεία στο πιάνο από πρωτότυπες συνθέσεις για τα ποιήματα από τη Γεωργία Φήμη.

Θα ακολουθήσει μουσικό κέρασμα από τους «Απόπλους»:

Παναγιώτης Τσάμης: φωνή, Δημήτρης Μάλλης; Μπάσο, Γεωργία Φήμη: πλήκτρα, Γιώργος Μπεγέτης: κιθάρα, καχόν, Ελεάννα Τσάμη: τσέλο.

Ο Δημήτρης Μάλης είναι εκπαιδευτικός και αφηγητής, ιδρυτής της ομάδας αφήγησης «Παραμυθανθός». Έχει εκδώσει βιβλία με λαϊκά παραμύθια και ιστορίες δικές του, έχει συμμετάσχει παραμύθια, ποιήματα και διηγήματά του σε συλλογικές εκδόσεις και αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο της Σαλαμίνας σε μόνιμη στήλη για το λαϊκό παραμύθι.

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Ελληνικά βιβλία λογοτεχνίας για το Ολοκαύτωμα

 


Τα παρουσίασα στην Ημερίδα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, αλλά επειδή πολλοί ζήτησαν τη λίστα τα προσθέτω και εδώ.

Δεν καλύπτει σίγουρα ό,τι έχει κυκλοφορήσει, ελπίζω όμως να σας φανεί χρήσιμη:


Ελληνικά βιβλία για Ολοκαύτωμα

Για μικρότερα παιδιά

Κέλλυ Ματαθία -Κόβο, Τα κίτρινα καπέλα, Πατάκης

Οριέτα Τρέβεζα- Σούση, Τα ξυλοπάπουτσα διηγούνται, Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

 

Για παιδιά και νέους

Μαρίζα Ντεκάστρο, Οι δικοί μου άνθρωποι, Καλειδοσκόπιο

Αργυρώ Πιπίνη, Ζάζα, Καλειδοσκόπιο

Αργυρώ Μουντάκη, Το στοιχειωμένο σπίτι, Μίνωας

Μαρία Δασκαλάκη, Τα μυστικά του πέτρινου γεφυριού, Μίνωας

Εύα Κασιάρου, Το ξεχασμένο κλειδί, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Κώστας Στοφόρος, Η σπηλιά του δράκου, Κέδρος

Κώστας Στοφόρος, Το μακρύ ταξίδι του Καραβάτζο, Κέδρος

Μαρούλα Κλιάφα, Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα, Πατάκης

Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Ξυπόλυτοι ήρωες, Πατάκης

Πηνελόπη Δέλτα, Τρελαντώνης, Εστία

Άλκη Ζέη, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

 

Για εφήβους και ενηλίκους

Γιώργος Μπουγελέκας, Ο εγγονός της Άννας, Κέδρος

Θανάσης Σκρουμπέλος, Κατίνα Μπέλο, Τόπος

Λουκία Δέρβη, Ομπρέλες στον ουρανό, Μελάνι

Λιλή Ζωγράφου, Οι Εβραίοι κάποτε- Μίκαελ, Εστία

Ιάκωβος Καμπανέλης, Μαουτχάουζεν, Κέδρος

Βασίλης Μπούτος, Η συκοφαντία του αίματος, Νεφέλη

Μπένης Νατάν, Το μέλλον του ήταν στο παρελθόν του, Αλεξάνδρεια

Ρίκα Μπενβενίστε, Λούνα, Πόλις

Νίκος Δαββέτας, Η Εβραία νύφη, Μεταίχμιο

Λουίτζι Μπαλλερίνι, Η Χάννα δεν κλείνει ποτέ τα μάτια, Πατάκης

 

 

Ακόμη:

Δημήτρης Χατζής, Σαμπεθάι Καμπιλής, από «Το τέλος της μικρής μας πόλης», Το Ροδακιό

Γιώργος Ιωάννου, Το ξεκλήρισμα των Εβραίων , από «Το δικό μας αίμα», Κέδρος

Γιώργος Ιωάννου, Εν ταις ημέραις εκείναις, από «Η πρωτεύουσα των προσφύγων», Κέδρος

 

…και  τέσσερα βιβλία μεταφρασμένα

Ruth Vander Zee, Έρικα, Καλειδοσκόπιο

Jean- Claude Grumberg, Η πιο πολύτιμη πραμάτεια, Πόλις

Ντανιέλα Παλούμπο, Οι βαλίτσες του Άουσβιτς, Κέδρος

Τζον Μπόιν, Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα, Ψυχογιός

 


Ημέρες Μνήμης για το Ολοκαύτωμα από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

 


Ημέρες Μνήμης για το Ολοκαύτωμα από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου ο κύκλος εκδηλώσεων «Ημέρες Μνήμης για το Ολοκαύτωμα» που διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με στόχο τη στήριξη και προετοιμασία για τον εορτασμό της «Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος», που έχει οριστεί η 27η Ιανουαρίου από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η 27η Ιανουαρίου του 1945 ήταν η μέρα κατά την οποία απελευθερώθηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν περισσότεροι από 1000 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων από όλη την Ελλάδα και τη Κύπρο.

Εξαιρετικές εισηγήσεις που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, γόνιμος προβληματισμός, ανταλλαγή υλικού χρήσιμου για την εκπαιδευτική διαδικασία, χαρακτήρισαν τόσο το Σεμινάριο όσο και την Ημερίδα.

Αναλυτικά, πραγματοποιήθηκαν:

Εκπαιδευτικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο (διά ζώσης στον χώρο του Μουσείου)

"Πώς προσεγγίζουμε το Ολοκαύτωμα στη σχολική τάξη" (Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024)



Το Σεμινάριο συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Φιλολόγων του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής με έδρα τη Διεύθυνση Β/θμιας Α΄ Αθήνας, Παναγιώτης Γατσωτής, Αλέξανδρος Καραφωτιάς, Καλυψώ Λάζου-Μπαλτά, Μαρία Νέζη  και Ασπασία Παυλοπούλου, θέλοντας να συμβάλουν στην Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος με Απόφαση της Ολομέλειας του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής (Πράξη 11η/30-11-2023)

Με θέμα  Πώς διδάσκουμε το Ολοκαύτωμα μέσα από τη Λογοτεχνία, μίλησαν οι:

Κώστας Στοφόρος, Συγγραφέας-Δημοσιογράφος, Συνεργάτης Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με θέμα  «Βιβλία Ελλήνων συγγραφέων για το Ολοκαύτωμα και τρόποι αξιοποίησής τους στη Σχολική Τάξη»

Αναγνώστου Κλειώ, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ70 - M.A. Ευρωπαϊκές Λογοτεχνικές Κουλτούρες, Υπεύθυνη για τον κλάδο του παιδικού βιβλίου στο Τμήμα Επικοινωνίας των Εκδόσεων Διόπτρα, με θέμα «Ψηφίδες συλλογικής μνήμης σε κείμενα παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας» Διδακτικές Προσεγγίσεις

Αναστάσιος Καράμπαμπας, Καθηγητής, Ιστορικός, Συγγραφέας, με θέμα «Tα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ένας εκπαιδευτικός για το Ολοκαύτωμα»

Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε περίπατος στην Πλάκα με αναφορά στα όσα έγιναν στην Αθήνα της Κατοχής, οδηγώντας στη σωτηρία εκατοντάδων Ελλήνων Εβραίων.

 

 

 

Διαδικτυακή Εκπαιδευτική Ημερίδα για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης:

Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση (Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024) 



Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με κεντρικό θέμα την προσέγγιση του Ολοκαυτώματος στη Σχολική τάξη, μέσα από τη λογοτεχνία και τον οπτικουακουστικό γραμματισμό και με στόχο να προσφέρει στους/στις εκπαιδευτικούς ιδέες και προτάσεις εκπαιδευτικού υλικού με αφορμή τις δράσεις που προτείνονται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και .

Η έναρξη των εργασιών της Ημερίδας έγινε από τη Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Δρ Ευαγγελία Κανταρτζή και ακολούθησαν χαιρετισμοί εκ μέρους των συνδιοργανωτών.

Ο συντονισμός έγινε από τον Κώστα Στοφόρο

Μίλησαν:

Δημήτρης Γουλής, Επίκουρος Καθηγητής Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, με θέμα:

Λογοτεχνία, κινηματογράφος και Ολοκαύτωμα στη διδακτική πράξη

Δρ. Πολυξένη Ελευθερίου, Επιστημονική Υπεύθυνη Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με θέμα:

Προσεγγίζοντας το Ολοκαύτωμα μέσω της εκπαίδευσης στο Μουσείο

Εύα Σαουλίδου-Σεβή, Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ιωσήφ Νισσήμ Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Άννυ Γεωργιτζίκη, Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Ιωσήφ Νισσήμ Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, με θέμα:

Η διδακτική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος μέσα από τα μάτια των παιδιών του Νηπιαγωγείου & του Δημοτικού

Αργυρώ Πιπίνη, Συγγραφέας, με θέμα:

Ζάζα - Εμείς φυλάγαμε τα μυστικά:  Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τη σχολική τάξη

Αργυρώ Μουντάκη, Φιλόλογος – Συγγραφέας, με θέμα:

Ολοκαύτωμα: Όταν η λογοτεχνία συναντά την ιστορία

Κώστας Στοφόρος, Συγγραφέας – Δημοσιογράφος, με θέμα:

Βιβλία Ελλήνων συγγραφέων για το Ολοκαύτωμα και τρόποι αξιοποίησής τους στη Σχολική Τάξη

 

Η Ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ), την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Ιωσήφ Νισσήμ Ι.Κ.Θ. σε συνεργασία με τις:

Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης  Κύπρου, Ομάδα Αναλυτικών Προγραμμάτων Ιστορίας, Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρος

Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης:

Αν. Αττικής, Δ΄ Αθήνας (Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων), Αρκαδίας, Άρτας, Βοιωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Λάρισας (Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων), Πιερίας

Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης:

Δ’ Αθήνας, Ξάνθης, Κορινθίας, Κοζάνης

Τους Συμβούλους Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Α/θμιας Εκπαίδευσης:

Γ΄Αθήνας, Ιωάννα Σταύρου

Δ΄  Αθήνας, Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπαίδευσης, Αδριανός Μουταβελής

Δυτικής Θεσσαλονίκης, 6η Θέση Π.Ε., Ανδρέας Μαυρίδης

Καβάλας, ΠΕ70,  1ης  Περ., Όλγα Βουλγαρίδου

Καρδίτσας ΠΕ60, Δήμητρα  Κωτσιοπούλου

Καστοριάς, Π.Ε. 70, Αλίκη Καζταρίδου

Φλώρινας, Π.Ε. 70, Ευαγγελία Τσελέπη-Κωστίκα

Χανίων, Αθηνά Ντούλια, Χαρά Ανδρεάδου, Νεκταρία Παντελάκη, Νικόλαο Γκερτσάκη

 

Τους Συμβούλους Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Β/θμιας Εκπαίδευσης:

Β’ Αθήνας, ΠΕ82, Ευστάθιος Ζωγόπουλος

Δ’ Αθήνας, ΠΕ06, Ολυμπία Τσώλου

Καστοριάς,  ΠΕ02 Φιλολόγων, Ελένη Γερούση

Κοζάνης, Γαλλικής Γλώσσας, Ιασονίδου Φωστήρα

Λάρισας, Αγγελική Φούντα

Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Φιλολόγων της Διεύθυνσης Β/θμιας Α΄ Αθήνας του 1ου ΠΕΚΕΣ Αττικής Μαρία Νέζη, Παναγιώτης Γατσώτης, Αλέξανδρος Καραφωτιάς, Καλυψώ Λάζου-Μπαλτά και Ασπασία Παυλοπούλου

και

Τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδας

 

Μια παλιά σχολική ιστορία



Μια ιστορία από την Έλενα Γιαννούχου, από το εργαστήρι μας "Ο κόσμος της Άλκης Ζέη" στο Αετοπούλειο του Δήμου Χαλανδρίου 

Ο Γιάννης και το κούτσουρο

Σε ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου, το μακρινό 1967, υπήρχε ένα μικρό πέτρινο σχολειό. Ο χειμώνας ήταν δύσκολος, το κρύο τσουχτερό και έτσι ο δάσκαλος είχε αναθέσει  στους  μαθητές κάθε μέρα να φέρνουν μαζί τους στο σχολείο από ένα μικρό κούτσουρο για να ανάβουν τη σόμπα και να ζεσταίνονται. 

      Ένας από τους μαθητές του σχολείου ήταν και ο Γιαννάκης, ένα μικροσκοπικό,  αδύνατο αγοράκι της πρώτης δημοτικού. Ο πατέρας του είχε περίπου ένα μήνα που είχε αρρωστήσει βαριά και τον είχαν πάει στο νοσοκομείο της πιο κοντινής πόλης. Έτσι ο Γιάννης ήταν στο χωριό μόνος του με τη μητέρα και τα τρία μικρότερα αδελφάκια του. Το  διάστημα που ο πατέρας του ήταν στο νοσοκομείο ήταν μεγάλο, τα ξύλα που είχε κόψει για το τζάκι του σπιτιού σιγά-σιγά τελείωσαν και έτσι ένα πρωί που ο Γιάννης πήγε στην αποθήκη να πάρει ένα ξυλαράκι για το σχολείο δεν βρήκε κανένα... Απελπισμένος και στεναχωρημένος ξεκίνησε για το σχολείο.

Ο δάσκαλος μόλις τον είδε να έρχεται χωρίς να  κρατάει ξύλο, δίχως να ζητήσει να μάθει τι έγινε και δεν έφερε, του μίλησε πολύ άσχημα μπροστά σε όλα τα υπόλοιπα παιδιά, τον χτύπησε με τη βέργα στα χέρια και τον έβγαλε έξω στο κρύο για να το θυμάται και να μην το ξανακάνει.

Ο Γιάννης  αμίλητος, ντροπιασμένος, δέχτηκε την τιμωρία χωρίς αντίρρηση νιώθοντας την αδικία και τον θυμό για τον δάσκαλο που ούτε καν τον ρώτησε τι του συνέβη, να τον κατακλύζουν.

     Όταν σχόλασαν το μεσημέρι,  ο δάσκαλος πήγε στο σπίτι του Γιάννη για να ενημερώσει τη μητέρα του και εκεί έμαθε όλη την αλήθεια. Συγκλονισμένος από την άδικη πράξη του, ζήτησε συγνώμη στον μικρό Γιαννάκη  που τόσο άδικα τιμώρησε  και αποφάσισε να μην ξαναφερθεί έτσι ούτε σε αυτόν, ούτε σε κανένα άλλο παιδί.

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: «Το τέλος του Παιχνιδιού; -Περιπέτεια στο Αιγαίο»

 

Πρόσκληση για τη παρουσίαση του βιβλίου

«Το τέλος του Παιχνιδιού; -Περιπέτεια στο Αιγαίο»

Οι εκδόσεις Κέδρος και το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο σας καλούν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στις 6.30 το απόγευμα στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Στοφόρου «Το τέλος του Παιχνιδιού; -Περιπέτεια στο Αιγαίο» στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Με τον συγγραφέα συνομιλεί ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Μουρατίδης.

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας -Έλλης 8, Βέροια, τηλ. 23310 -24494



Για το βιβλίο

Χριστούγεννα και η παρέα επιστρέφει στη Λέρο. Από τότε που ανακάλυψαν τον Κώδικα της Λέρου, τα παιδιά έχουν ζήσει πολλές περιπέτειες. Μεγάλωσαν και ωρίμασαν μέσα από αυτές.

Όλα αρχίζουν ειδυλλιακά. Ακόμη και η πάντα μόνη Αντιγόνη φαίνεται να βρίσκει κάποιον που της ταιριάζει. Η παρέα οργανώνει μια όμορφη κρουαζιέρα στα γύρω νησιά. Όμως ο εχθρός καραδοκεί και όλα θα πάρουν αναπάντεχη τροπή. Μια δολιοφθορά. Ένα ναυάγιο. Άραγε θα τα βγάλουν πέρα αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης; Παιδιά και γονείς θα ζήσουν τις πιο δύσκολες και δραματικές στιγμές της ζωής τους.

Ήρθε άραγε η ώρα για το τέλος του παιχνιδιού;

 

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

"Ο κόσμος της Άλκης Ζέη": Οδοιπορικό στο Ναύπλιο

 Το οδοιπορικό στο Ναύπλιο που μας παρουσιάζει η Γεωργία Φιλίππου στο πλαίσιο του εργαστηρίου "Ο κόσμος της Άλκης Ζέη" στο Αετοπούλειο του Δήμου Χαλανδρίου.

Δείτε και το οδοιπορικό στα Καλάβρυτα