Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Το Βαθύ της Θάλασσας στον "Κάκτο"


Τη Τετάρτη 31/1 στις 19.30 παρουσιάζεται το βιβλίο του Νίκου Οικονομίδη "Το βαθύ της θάλασσας" (εκδόσεις Οίστρος) στο Bar Κάκτος (Γκίνη 4 -Πλατεία Χαλανδρίου)

Μια πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη έκδοση....

Ο πρόλογος από τη συνέντευξη που μου παραχώρησε για την εφημερίδα "Δρόμος της αριστεράς" 

Ήδη από το εξώφυλλο αντιλαμβάνεσαι πως το βιβλίο του Νίκου Οικονομίδη είναι κάτι πολύ έξω από τα συνηθισμένα. Είναι άραγε ένα λεύκωμα ζωγραφικής ή μια ποιητική συλλογή; Δύσκολο να απαντήσεις και δύσκολο να περιγράψεις «Το βαθύ της θάλασσας» (εκδόσεις Οίστρος), όπως είναι δύσκολο να περιγράψεις και τη ίδια τη θάλασσα.

Από τη μια έχουμε την εικαστική απόδοση ποιημάτων του ίδιου αλλά και αγαπημένων του ποιητών και από την άλλη πίνακες-ποιήματα που λειτουργούν αυτόνομα, εντάσσοντας τους στίχους μέσα στο ίδιο το ζωγραφικό έργο.

Σε κάθε περίπτωση μας χαρίζει μια διπλή εικαστική απόλαυση. Με άγγιξε ιδιαίτερα το μέρος που τιτλοφορείται «The Watercolour Book» και περιλαμβάνει στίχους «που είτε γράφτηκαν επί τούτου για τη ζωγραφιά, είτε πάρθηκαν από κάποιο ποίημα που αποπειράθηκα να γράψω τότε. Απλές και προσωπικές φράσεις που ζωγραφίστηκαν ανάλογα τις λέξεις, την έννοια τα σύμβολά της…»

Εξαιρετικές και οι πέντε ακουαρέλες για πέντε ποιήματα, των Ν. Καββαδία, Γ. Ρίτσου, Οδ. Ελύτη, Τ. Πατρίκιου και Μ. Ελευθερίου που συνοδεύονται από τις φωτοτυπημένες σελίδες των ποιημάτων, λες κι έχουν ζωγραφιστεί δίπλα τους…


Όλη η συνέντευξη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου