Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Μια ιστορία από την Αστράμαξα: Ο Στέλιος και ο "Βοριάς"

 Αφού διαβάσαμε τον "Μπλε σκύλο" μια υπέροχη ιστορία της Nadja που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέλευθος, είπαμε να φτιάξουμε και να εικονογραφήσουμε μια δική μας ιστορία με πρωταγωνιστή σκύλο με τρία από τα παιδιά τους εργαστηρίου μας στην Αστράμαξα.


Συγγραφείς -εικονογράφοι

Γιάννης Ανδρίτσος

Αλέξα Καρακάση

Ιωάννης Φίλιος


Ο Στέλιος και ο "Βοριάς"


Η Σύλια -Σπυριδούλα τη φωνάζει ο παππούς της- και ο Ντέιβιντ είναι δυο αδέρφια που ζουν στη Τήνο. Ο πατέρας τους είναι από την Αγγλία κι η μαμά τους Ελληνίδα.

Έχουν μια από τις πιο καλές ταβέρνες του νησιού, τον «Βοριά». Μπορεί εκεί να βρει κανείς κάθε είδους νοστιμιές, από κεφτεδάκια κι αγκινάρες, μέχρι μπακαλιάρο.

Έχουν κι έναν σκύλο τον Στέλιο που είναι πολύ χαδιάρης. 

Ο Θεόδωρος είναι ένας γείτονάς τους που καθώς βλέπει πόσο καλά πάει η ταβέρνα, τον τρώει η ζήλια κι αποφασίζει και αυτός να ανοίξει μία ακριβώς δίπλα, που την ονομάζει «Νοτιά». Τον βοηθάει και η κόρη του η Μία.

Όμως χρησιμοποιούν τα χειρότερα υλικά, τα ψάρια που σερβίρουν είναι μπαγιάτικα, στο λάδι τηγανίζουν αμέτρητες φορές, οι πατάτες τους είναι κατεψυγμένες. Όσοι δοκιμάζουν τα φαγητά τους δεν ξαναπατάνε εκεί!



Σε λίγο αναγκάζονται να κλείσουν τη ταβέρνα. Πιστεύουνε πως για όλα φταίει η οικογένεια του «Βοριά» κι αποφασίζουν να τους εκδικηθούν!

 

Εν τω μεταξύ στον Βοριά εμφανίστηκε ένας νεαρός πολύ φτωχός, ο Βαγγέλης, και τους ζήτησε δουλειά. Είπε πως ξέρει να μαγειρεύει καλά κι έτσι αποφάσισαν αν τον δοκιμάσουν. Αποδείχτηκε αληθινός σεφ. Τα πιάτα του ήταν τόσο νόστιμα που σύντομα το έμαθε όλη η Τήνος. Δύσκολα πια εύρισκες τραπέζι.

Η Μία μεταμφιέζεται κι πηγαίνει στον «Βοριά». Παριστάνει την πελάτισσα και κανείς δεν την αναγνωρίζει. Σχεδόν κανείς, δηλαδή.

Ο Στέλιος ο σκύλος τους καταλαβαίνει αμέσως ποια είναι και δεν σταματά να της γαβγίζει. Δυστυχώς δεν μπορεί να μιλήσει. Τον μαλώνουν κιόλας… Που να ήξεραν.

Ο Στέλιος αποφασίζει να αλλάξει τακτική και να παρακολουθήσει τη Μία για να δει τι σχεδιάζει και να την εμποδίσει.

Η Μία πλησιάζει τον Βαγγέλη και σιγά σιγά αρχίζει αν αντιγράφει τις συνταγές του κάνοντας πως τον αγαπάει.

Όταν τις έχει συγκεντρώσει όλες, προχωρά στο επόμενο βήμα. Μια μέρα που η ταβέρνα είναι γεμάτη κόσμο, ρίχνει ένα απαίσιο υγρό που έφτιαξε ο πατέρας της σε όλα τα φαγητά.

Όταν τα δοκιμάζουν οι πελάτες ανακατεύεται το στομάχι τους, τους πιάνει πονόκοιλος, τρέχουν στη τουαλέτα.



Διαμαρτύρονται, φωνάζουν, όλοι λένε πως θα κάνουν μήνυση. Λένε πως φταίει ο Βαγγέλης.

Δυστυχώς το ίδιο πιστεύουν κι οι γονείς της Σύλια και του Ντέιβιντ…  

Όμως ο Στέλιος δεν έχει πει τον τελευταίο του λόγο.

Τραβάει τη Σύλια από το φόρεμά της και την οδηγεί κρυφά πίσω από το σπίτι των γειτόνων.



Εκεί ακούει τη Μία να λέει στον πατέρα της τι έγινε και τα μαθαίνει όλα. Ο Στέλιος τρέχει και αρπάζει και το τετράδιο όπου είχε αντιγράψει τις συνταγές από τα χέρια της Μία.

Όλοι μαθαίνουν τι είχε συμβεί στ’ αλήθεια κι ο Στέλιος γίνεται ο ήρωας της Τήνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου