Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Η Παραμυθοκουζίνα στην Καβάλα


Τι να πούμε και τι ν' αφήσουμε πίσω από τα τόσα όμοροφα που ζήσαμε στην Καβάλα τις δυο μέρες που μείναμε εκεί. Ευτυχώς έχει γράψει ήδη ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου στην ιστοσελίδα της Σαΐτας κι έτσι μας ...γλιτώνει από πολλά. Έχουμε να πούμε πολλά για το ταξίδι και τη φιλοξενία από τους φίλους της Σαΐτας, ανθρώπους δημιουργικούς που τολμάνε να πάνε κόντρα στη μιζέρια και την παραίτηση των ημερών...
Διαβάστε λοιπόν πρώτα τι γράφεται εκεί και μετά διαβάστε το ένα από τα δυο παραμύθια που έφτιαξαν τα παιδιά της Καβάλας με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας:

Καβάλα: Ένα παραμύθι για το χειμώνα και την Άνοιξη
Ο Χιονάνθρωπος και το μαγικό τριαντάφυλλο 

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένα κοριτσάκι η Άννα που ζούσε στη Καβάλα. Μια μέρα την έστειλε η μαμά της να αγοράσει κάτι από το περίπτερο και της είπε:
-Επειδή σε έχω δει να τριγυρίζεις όλο γύρω από το Δημαρχείο, πρόσεχε σε παρακαλώ μη σου περάσει από το μυαλό να μπεις μέσα κρυφά!

Το Δημαρχείο της Καβάλας (ή Λευκό Παλάτι όπως το χαρακτήρισε κάποιο από τα παιδιά)


Η Άννα όμως που ήταν περίεργη δεν άκουσε τη μαμά της και μπήκε κρυφά στο δημαρχείο. Μπήκε σε όλα τα γραφεί, μέχρι που κάτι της τράβηξε την προσοχή στο γραφείο του Αντιδημάρχου: Ένα παράξενο στυλό. Ήταν ένα στυλό που έγραφε μόνο του τα μαθήματα του σχολείου. Εσύ μόνο του έλεγες:
-Γράψε την ορθογραφία, κι αυτό το έκανε μόνο του.
Την ώρα που η Άννα ετοιμαζόταν να το πάρει μπήκε μέσα ο Αντιδήμαρχος και της είπε ότι θα της το έδινε μόνο αν μπορούσε να κάνει έναν άθλο: Να φτιάξει πάνω στο Παγγαίο έναν τεράστιο Χιονάνθρωπο που να φαίενται από όλη την Καβάλα.


Η Άννα πήγε στο βουνό κι έφτιαξε το Χιονάνθρωπο. Όμως ένα πονηρός, ο Αλέξανδρος, μόλις η Άννα τέλειωσε, έτρεξε πρώτος και είπε πως αυτός τον είχε φτιάξει. Έτσι ο Δήμαρχος κι ο Αντιδήμαρχος τον έβγαλαν στο μπαλκόνι και όλα τα παιδιά τον ζητωκραύγαζαν.
Όταν η Άννα γύρισε ίσω ο Αντιδήμαρχος δεν της έδωσε το μαγικό στυλό γιατί πίστευε πως το Χιονάνθρωπο τον είχε φτιάξει ο Αλέξανδρος. Της ζήτησε λοιπόν για αν της το δώσει να κάνει ένα άλλο κατόρθωμα: Να βρεί το μαγικό τριαντάφυλλο που αν το δώσει στο Χιονάνθρωπο αυτός δεν θα λιώσει ποτέ.

Η Άννα πήγε στο δάσος της Καβάλας και κατάφερε να βρεί το τριαντάφυλλο αφού από πάνω του υπήρχε χρυσόσκονη που το έκανε να ξεχωρίζει.

Το πήρε και το πήγε στο Χιονάνθρωπο. ¨οταν μπήκε η Άνοιξη ο Χιονάνθρωπος δεν έλιωσε κι ήταν εκεί να τον βλέπουν όλα τα παιδιά.
Ο Αντιδήμαρχος της έδωσε το στυλό κι η Άννα που ήταν μόλις πέντε χρονών, μέσα σε λίγους μήνες τέλειωσε το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο!
Την επόμενη Άνοιξη αποφάσισε να παντρευτεί, αλλά επείδή ήταν μόλις έξι δε γινόταν οπότε έγινε ένας ψεύτικος γάμος, αλλά με αληθινό τραπέζι!
Εν τω μεταξύ με το μαγικό
τριαντάφυλλο ο Χιονάνθρωπος που δεν έλιωνε μπορούσε όποτε ήθελε να ζωντανεύει. Έτσο μια μέρα ο Χιονάνθρωπος που έγινε ένα κοριτσάκι πήγε στον Αντιδήαμρχο και του είπε την αλήθεια. Πως δηλαδή η Άννα είχε φτιάξει το Χιονάνθρωπο. Τότε ο Αντιδήμαρχος έβαλε τον Αλέξανδρο στη φυλακή, αλλά τον ελευθέρωσε όταν του το ζήτσε η Άννα που του εξήγησε πως δεν έπρεπε να είναι ζηλιάρης και αυτή θα του μάθαινε να φτιάχνει χιονανθρώπους.
Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που η πόλη της Καβάλας έφτιαξε ένα άγαλμα της Άννας στην Πλατεία Καπνεργατών. ο Αλέξανδρος θύμωσε κι έκανε ζημιές στο άγαλμα για να βάλει ένα δικό του. Τελικά όμως μετάνιωσε και πάλι.
Το άγαλμα της Άννας ξαναφτιάχτηκε και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου