Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Συγγραφείς στα θρανία - Μάθημα 2ον : Ιστορία




Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, συνεχίζοντας για δεύερο μήνα τις παρουσιάσεις βιβλίων στο πλαίσιο του κύκλου «Συγγραφείς στα θρανία» σας καλεί να κουβεντιάσουμε με τρεις ξεχωριστούς συγγραφείς  που μέσα από τη μυθοπλασία και τα θέματά τους προσεγγίζουν διαφορετικές ιστορικές περιόδους προσφέροντας στα παιδιά πολύτιμες ιστορικές γνώσεις, συναρπάζοντας,  παράλληλα, με την αφήγησή τους.
Οι παρουσιάσεις/ συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν τρεις Δευτέρες του Μαρτίου στις 7μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου (Τριπόδων 23 Πλάκα –Μετρό Ακρόπολη)

Είσοδος Ελεύθερη

Θα είναι κοντά μας:

-7 Μαρτίου Θάνος Κονδύλης, Μυστήριο στην αρχαία Αθήνα, εκδόσεις Μίνωας
-21 Μαρτίου Λίτσα Ψαραύτη, Η σπηλιά της γοργόνας, εκδόσεις Πατάκη
-28 Μαρτίου Αγγελική Δαρλάση, Όταν έφυγαν τ' αγάλματα, εκδόσεις Μεταίχμιο                                                                    
                                                                    ***
7 Μαρτίου
Μυστήριο στην αρχαία Αθήνα


421 π.Χ. Η Αθήνα έχει για λίγο ησυχάσει από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, όμως παράξενα πράγματα συμβαίνουν στην πόλη. Όλα ξεκινούν με μια κλοπή στη Βιβλιοθήκη. Ποιος να έκλεψε τα επίσημα κείμενα των Ομηρικών Επών, το πιο ιερό βιβλίο της πόλης; Ο Διογένης, μαθητής στο Γυμνάσιο και …τεμπελάκος –κεντρικός ήρωας της ιστορίας- υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της κλοπής και δεν μπορεί να ησυχάσει αν δεν ανακαλύψει την αλήθεια. Επιστρατεύει τον Λαέρτη και τον Λυσίμαχο, τους δυο φίλους του και αναλαμβάνουν δράση. Θα ζήσουν δύσκολες και επικίνδυνες στιγμές, θα υποστούν μπόλικες τιμωρίες, όμως θα συμβάλλουν ώστε να καταπνιγεί μια μεγάλη συνωμοσία. Ένα βιβλίο διασκεδαστικό για μικρούς και μεγάλους, που μας κάνει να δούμε από κοντά και να ζήσουμε ολοζώντανα την καθημερινότητα της αρχαίας Αθήνας.









21 Μαρτίου
Η σπηλιά της γοργόνας


Η σπηλιά μιας γοργόνας σ’ ένα νησί του Αιγαίου και μέσα της μια εκκλησιά φτιαγμένη από θαλασσινά βότσαλα... Μια μεγάλη αγάπη κι ένας μυστικός γάμος στη σπηλιά... Η γερόντισσα γιαγιά διηγείται στην εγγονή της την αληθινή ιστορία της οικογένειας όταν διώχτηκε από τη Σμύρνη, το 1922. Τα κατοπινά χρόνια στο νησί, οι περιπέτειες, οι αποκαλύψεις και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή των ηρώων, του νησιού, αλλά κι ολόκληρης της Ελλάδας...
Το μυθιστόρημα της Λίτσας Ψαραύτη τιμήθηκε τόσο με το Κρατικό Βραβείο, όσο και με το Βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Η ιστορία παρουσιάζεται μέσα από τις αφηγήσεις των γυναικών της οικογένειας. Η Σάμος είναι ο τόπος όπου διαδραματίζεται το βιβλίο, αλλά είναι σαν μικρογραφία όλης της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Η βαριά σκιά της πέφτει πάνω στις ζωές των ανθρώπων, που όμως συνεχίζουν να δίνουν τον δικό τους αγώνα. Τίποτε δεν εξωραΐζεται στο βιβλίο, που ωστόσο μας γεμίζει φως.



28 Μαρτίου
Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα


Συναντάμε την Αγγελίνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όταν ξεσπά ο πόλεμος το 1940 και οι αρχαιολόγοι αποφασίζουν να κρύψουν τα αγάλματα και τα πολύτιμα εκθέματα του Μουσείου για να μην καταστραφούν, αλλά και να μην πέσουν σε ξένα χέρια. Ξεκινώντας από μια πραγματική ιστορία, η Αγγελική Δαρλάση στο «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα» πλάθει ένα μυθιστόρημα με ξεχωριστή σημασία.
Γράφει η Άλκη Ζέη στον πρόλογό της:
«Για να μιλήσεις για σκληρά θέματα με τρυφερότητα, πρέπει να έχεις τόσο πολλή μέσα σου, που να σου περισσεύει, και η συγγραφέας αυτού του βιβλίου, φαίνεται πως διαθέτει άφθονη. Η ηρωίδα της με ανάπηρο το ένα χέρι –το κουλό, όπως την κοροϊδεύουν μερικά παιδιά, το καταραμένο, όπως το λέει η ίδια –ξεπερνάει την αναπηρία της με έναν μοναδικό τρόπο…»  Οι γονείς της δουλεύουν στο Μουσείο κι έτσι εκείνη παίζει ανάμεσα στα αγάλματα. Αρχίζει να μιλά μαζί τους. Και νιώθει να της ψιθυρίζουν όταν πάει να κρύψει το ανάπηρο χέρι να μην το κάνει γιατί «είναι σαν κι αυτά»

Πληροφορίες: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα
Τηλ.:2103250341,  6937219160   info@ekedisy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου