Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Η Αργυρώ Μουντάκη για την "Κούπα του Πτολεμαίου" στο fractal -Αναδημοσίευση



Στα ίχνη της Ιστορίας
Γράφει η Αργυρώ Μουντάκη //

Η κούπα του Πτολεμαίου,Περιπέτεια στο Πόρτο Ράφτη, Κώστας Στοφόρος, Ιπτάμενο Κάστρο, 2015, σελ. 132



Μία περιπέτεια μετουσιωμένη σε ένα βιβλίο. Μία περιπέτεια που δεν θα απογοητεύσει τους φίλους της περιπέτειας, είτε είναι μικροί, είτε μεγάλοι.
Στο Πόρτο Ράφτη, πολύ κοντά στην Αθήνα, σε ένα μέρος που δεν είναι στο ευρύ κοινό γνωστό για την ιστορικότητά του ή για κάποιον μύθο, εξελίσσονται περιπέτειες που κόβουν την ανάσα ακόμη και του ενήλικα αναγνώστη.
Μέσα από μία παρέα παιδιών, ο Κώστας Στοφόρος περιγράφει το Πόρτο Ράφτη ως ένα πολύ ιστορικό μέρος με πλήθος μύθους κάθε εποχής να ζωγραφίζουν το ιστορικό-μυθολογικό τοπίο της περιοχής: Από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αργότερα της γενιάς των Πτολεμαίων μέχρι την σύγχρονη γερμανική κατοχή και αργότερα τις εξορίες των ντόπιων αριστερών στα ξερονήσια, το Πόρτο Ράφτη μοιάζει να είναι ένας πολύ ζωντανός τόπος με τη δράση του παρελθόντος αλλά και διάδραση με το παρόν.
Μια παρέα ετερόκλιτων παιδιών, γνωρίζονται κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο Πόρτο Ράφτη και μπαίνουν σε μία επικίνδυνη περιπέτεια προκειμένου να αποκαλύψουν μία σπείρα αρχαιοκάπηλων, που δρουν παράνομα και λαθραία. Η περιπέτεια εξελίσσεται άκρως επικίνδυνη και τα παιδιά εμπλέκονται σε καταστάσεις, που ξεπερνούν τις δυνάμεις τους. Γιατί ο συγγραφέας έμμεσα αλλά σαφώς μας επαναφέρει στον ρεαλισμό, στην αληθινή ζωή, σε αυτήν, που πολλές φορές τα βιβλία και η λογοτεχνία δεν επαναφέρουν τα παιδιά, αφήνοντάς τα να πιστεύουν ότι ζουν σε έναν παραμυθένιο, μαγικό κόσμο, που αυτά ωσάν σούπερ ήρωες μπορούν να κάνουν τα πάντα. Ο συγγραφέας εδώ –που μάλλον ο γονεϊκός του ρόλος έπαιξε ευεργετικά το ρόλο του- ξεκαθαρίζει στα παιδιά ότι έχουν φαντασία, τόλμη, επιμονή, εφευρετικότητα και ικανότητες, αλλά η συμβολή των μεγάλων στις δράσεις τους είναι απαραίτητη. Και είναι απαραίτητη.
Με πλήθος ιστορικών στοιχείων, τα οποία λειτουργούν και σαν εφαλτήρια έρευνας, ο συγγραφέας μας παρακινεί να ερευνήσουμε περισσότερο για όσα περιγράφει και εξιστορεί μέσα στο βιβλίο. Το υλικό, πλούσιο και ενδιαφέρον, δεν κουράζει, αλλά είναι ακριβώς «τόσο…όσο..» προκειμένου να μας ενεργοποιήσει να συζητήσουμε, να αναρωτηθούμε, να ερευνήσουμε. Το βασικό ιστορικό θέμα, «Η κούπα του Πτολεμαίου», θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για project στη σχολική τάξη και σε συνδυασμό με το βιβλίο, θα μπορούσε να απασχολήσει δημιουργικά τους μαθητές για πολλές ώρες μαθήματος και έρευνας.
Αλλά πέραν όλων των διδακτικών, παιδαγωγικών, εκπαιδευτικών προσεγγίσεων που αναφέρθηκαν, πρόκειται για ένα πολύ διασκεδαστικό και ενδιαφέρον βιβλίο, που προσωπικά θεωρώ ότι είναι το πρώτο και σημαντικότερο χαρακτηριστικό, έναυσμα για να κρατήσει στα χέρια του το παιδί ένα λογοτεχνικό βιβλίο.
Με ένα πολύ καλλιτεχνικό εξώφυλλο, που αποτυπώνει το μυστήριο του βιβλίου, ο Κώστας Στοφόρος ολοκληρώνει το έργο του σε ένα τέλειο αποτέλεσμα. Επίσης πολύ ωραίο και προσεγμένο βιβλίο ως έκδοση-εκτύπωση.
Περιμένοντας τη συνέχεια με αγωνία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου