Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Το "Τελευταίο Θρανίο" στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης!



Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης για τέσσερις Δευτέρες του Φεβρουαρίου (7 το απόγευμα) φέρνει τους συγγραφείς στα …θρανία!
Ένας πρωτότυπος κύκλος παρουσιάσεων που απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά, αλλά και σε όσους αγαπούν το βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά και νέους.
Κοινό στοιχείο των βιβλίων, που προσεγγίζουν με ξεχωριστό τρόπο τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, είναι το γεγονός ότι διαδραματίζονται ή έχουν ως επίκεντρο τη σχολική τάξη.
Ο σχολικός εκφοβισμός, ο ρατσισμός, το εκπαιδευτικό σύστημα, ο αυταρχισμός, ο κόσμος των μεγάλων από τη μια, η δύναμη της αλληλεγγύης, η πολυπολιτισμικότητα, η φιλία, ο έρωτας, ο κόσμος των παιδιών από την άλλη…
Αξίζει να παρακολουθήσετε όλες τις συναντήσεις.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.  
Αυτή τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, συζητάμε για το βιβλίο της Αγγελικής Λάλου, Τελευταίο θρανίο, εκδόσεις Φίλντισι
Για το βιβλίο θα μιλήσει η Ψυχοθεραπεύτρια και ηθοποιός Αριστέα Κοντραφούρη



Τo «Τελευταίο θρανίο» αναφέρεται στα νέα ξεκινήματα, στις αλλαγές της εφηβείας, στην περιπέτεια του να μεγαλώνεις.
Ο Άρης, το καλοκαίρι πριν πάει στην τελευταία τάξη του Δημοτικού, λόγω μετάθεσης του πατέρα του, θα αφήσει την Αθήνα και την Άννα, το κορίτσι που του αρέσει και θα πάει με την οικογένειά του να μείνει σε ένα νησί. Νέο σπίτι, νέο σχολείο, νέα δασκάλα, νέοι φίλοι. Και όχι μόνο. Ο ήρωας του βιβλίου γρήγορα θα καταλάβει ότι τίποτα πια δεν είναι τόσο απλό…
 Θα περάσει μόνος του όλη τη σχολική χρονιά στο τελευταίο θρανίο;
Ποιος είναι, πάλι, αυτός ο Πύρρος και ποια είναι η ιστορία του φάρου;
Μπορεί μια μικρή γάτα να σώσει την κατάσταση;
Ή μήπως όλοι μας κρύβουμε μέσα μας έναν μικρό ήρωα;
Μια ιστορία για τους δικούς μας ξένους, για τη φιλία, για τη δύναμη της αγάπης, γραμμένη με χιούμορ και τρυφερότητα.

 Μια όμορφη και τρυφερή ιστορία για τη φιλία, την αγάπη και τις διακρί­σεις. Χωρίς κραυγές και συνθήματα, με ήρωες που τα παιδιά θα ταυτι­στούν μαζί τους, με εξαιρετική γραφή που δεν υποτιμά το παιδί -αναγνώ­στη μάς προκαλεί να δούμε με άλλα μάτια το «τελευταίο θρανίο» και αποδεικνύει πόσο πιο γενναία είναι τα παιδιά από εμάς τους μεγάλους.
Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος και συγγραφέας.

 Το «Τελευταίο θρανίο» γραμμένο με μεστή αλλά και απλή γραφή, γεμάτο δράση και χιούμορ μπορεί να συντρο­φεύσει κάθε έφηβο στα μονοπάτια που καλείται να ακολουθήσει, αλλά και να αποτελέσει έναν οδηγό ευαισθητοποίη­σης γονιών και δασκάλων για μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της ζωής κάθε παιδιού.
Μαρία Ποθητού, Σύμβουλος Γονέ­ων & Ανάπτυξης Παιδιού, Υπεύθυνη του επιστημονικού ιστότοπου: www.xamogelakia.com

Το “Τελευταίο θρανίο” είναι ένα βιβλίο για τα μεγάλα μικρά παιδιά, για τα παιδιά εκείνα που απότομα καλούνται να αντιμε­τωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας γιατί, πολύ απλά, μπαίνουν στην εφηβεία και η ζωή τους αλλάζει. Μέσα από την ιστορία του Άρη, του ήρωα της Αγγελικής Λάλου, που ξεκινά­ει το καλοκαίρι πριν από την έκτη δημοτικού και τελειώνει σχεδόν ένα χρόνο μετά, οι μικροί αναγνώστες θα διαβάσουν για τον έρωτα, για τη φιλία, για τις ξαφνικές αλλαγές, για τον ρατσισμό, για την οικογένεια, για το σχολείο και για πολλά άλλα θέματα που απασχολούν όλους τους συνομηλίκους τους.
Η συγγραφέας κατορθώνει με απλό και απόλυτα κατα­νοητό λόγο να αγγίξει το κοινό της, καθώς ο κάθε αναγνώ­στης θα βρει σίγουρα έναν ή και περισσότερους πρωταγω­νιστές του βιβλίου με τον οποίο θα μπορέσει να ταυτιστεί.
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Άρης και οι φί­λοι του η αισιοδοξία που διατρέχει το κείμενο και το ευχά­ριστο τέλος του δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο.
Ένα βιβλίο - οδηγός ζωής για τα παιδιά που τελειώνουν το δη­μοτικό και δεν ξέρουν τι ακριβώς θα αντιμετωπίσουν σύντομα.
Πελιώ Παπαδιά, Δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια της ιστοσελίδας www.talcmag.gr, υπεύθυνη διαδικτυακής ανάπτυξης και επι­κοινωνίας της freepress εφημερίδας για γονείς Τaλκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου