Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Ένα ξεχωριστό τριημέρο στο Βόλο

"Κάθε άνθρωπος είτε το κατέχει είτε όχι, κουβαλά απάνω του ιστορία χιλιετιών. Γνωρίζοντάς την, ανακαλύπτει συγχρόνως και τον εαυτό του"

Γιάννης Καλπούζος, Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου (εκδόσεις Ψυχογιός)

Διασχίζοντας την Ανοιξιάτικη Ελλάδα, ταξιδεύοντας προς Βόλο, έχω εκεπλεκτή συντροφιά. Από τη μια το νέο βιβλίο του Γιάννη καλπούζου κι από την Άλλη τη συγγραφέα Ηρώ Παπαμόσχου, μια γυναίκα ξεχωριστή.
Έχω τη χαρά να μοιραστέι μαζί μου τις ισοτρίες της που πηγαίνουν πίσω στα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. στην προσφυγιά. Και μετά στα βιβλία της. Στην εμπειρία με τον Μιχάλη Κακογιάννη για τα γυρίσματα της Ιφιγένειας, όπου η κόρη της η Τατιάνα μάγεψε τότε τον κόσμο.
Χωρίς να το ξέρω, αυτό δεν ήταν παρά μόνον ο πρόλογος ενός τριημέρου, όπου θα γνώριζα ξεχωριστούς ανθρώπους.
Εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές, συγγραφείς, παιδιά, εικονογράφοι, βιβλιοπώλες, μουσικοί.... Όλοι στο μαγικό "1ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου" που διοργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Βόλου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας.
Δεν ήταν ένα Φεστιβάλ εμπορικού χαρακτήρα αλλά ένα τριήμερο διαλόγου, νέων ιδεών, εργαστηρίων για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, με σημαντικές παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Όμως σε όλα οι άνθρωποι είναι που μετράνε.
Από τον αεικίνητο εκπαιδευτικό και συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή που με χαμόγελο και ψυχραιμία φρόντιζε για όλα, μέχρι όλους τους γονείς τους εθελοντές που μας φρόντισαν και μας φιλοξένησαν με τον πιο ζεστό τρόπο.
Με το που έφτασα στο Βόλο, βρέθηκα -που αλλού; - σε τσιπουράδικο. Για να πάρω δυνάμεις! Γονείς και εκπαιδευτικοί του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου μας κάλεσαν μαζί με την Αργυρώ Μουντάκη να μιλήσουμε για το διαδίκτυο και το facebook. Κοινό που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.


Έγραψε - ανάμεσα σε άλλα η (μητέρα)  Φώφη Γιαμάκου:
"Σας ευχαριστούμε Αργυρώ Μουντάκη και Κώστα Στοφόρο, για την καταπληκτική απογευματινή συζήτηση, μεγάλη ανάσα για πολλούς από εμάς, όπου σε μια απίθανα χαλαρή και ελεύθερη ατμόσφαιρα , χωρίς στεγανά, μας καταθέσατε ξεκάθαρα τη σημερινή άποψη για το διαδίκτυο και το μαγικό fb , ανατρέποντας άλλες καθιερωμένες απόψεις….. Μας μεταδώσατε με απίστευτη ενέργεια και ηρεμία συνάμα, το χρώμα των διαφορετικών απόψεων για το πολύπλοκο αυτό θέμα. Αντιμετωπίσατε με ευαισθησία τις ανησυχίες μας και καταφέρατε να ειπωθούν αβίαστα οι φόβοι μας , να αποκαλυφθούν οι δαίμονες και με δεξιοτεχνική συζήτηση να πάρει τελικά το θέμα την πραγματική του διάσταση….
Πόσο ευχάριστη έκπληξη η συμμετοχή των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που με την δυναμική παρέμβασή τους ανέπτυξαν νεώτερες απόψεις και μας γέμισαν ελπίδα ότι τα πράγματα μπορεί να είναι κι αλλιώς ….και βέβαια ότι ο κόσμος του διαδικτύου γρήγορα αλλάζει, γρήγορα εξελίσσεται.
Η κοινωνία μας ξεπροβάλλει καθημερινά μέσα από το παράθυρο του διαδικτύου , άλλες φορές μαγικά κι άλλες επικίνδυνα. Μας κάνατε να νοιώσουμε μέσα από την ενημέρωση πιο ασφαλής και ότι δεν είμαστε μόνοι στις ανησυχίες μας.
Τέλος μέσα από τη συμμετοχικότητα παιδιών, δασκάλων γονιών και φίλων καταφέραμε να νοιώσουμε ένα ανοιχτό σχολείο, ανοιχτό στη κοινωνία και τους προβληματισμούς της. Γνωρίσαμε δύο ευγενείς και δημιουργικούς συγγραφείς ..και όχι μόνο…, που κινούμενοι αδιάκοπα μέσα και γύρω από το μαγικό κόσμο των βιβλίων πολύ γρήγορα μας μετέδωσαν μέσα από την αύρα τους την γνώση τους..….Σας ευχαριστούμε…."


Τι να σχολιάσεις μετά από αυτό;

Η συζήτηση κράτησε πολύ κι έφυγα ...τρέχοντας για το Φεστιβάλ. Πλήθος παιδιών αλλά και γονεών και εκπαιδευτικών, σε μια δράση με αφορμή την "Κούπα του Πτολεμαίου".

Φτιάξαμε ένα απραμύθι που εικονογράφησαν τα παιδιά με ένα αγγείο που αναπαριστά μάχες του Ιάσονα και οι κακοί ήθελαν να αρπάξουν από το πάρκο της Νέας Ιωνίας όπου βρισκόταν. Ευτυχώς τους βάλαμε στη θέση τους!
Διαλέξαμε και τη ζωγραφιά που απεικόνιζε πιο σωστά το αγγείο, με δημοκρατικές διαδικασίες. Η Άννα Ρόουζ ήταν η νικήτρια αφού συγκέντρωσε πάνω από σαράντα ψήφους (σε σύνολο περίπου εβδομήντα παιδιών)!   



Το βράδυ παρακολουθήσαμε μαι καταπληκτική συναυλία με την Κασσιανή Αμυγδαλίτση και το μουσικό σχήμα «Mελικό Tόξο». Μοναδική η ερμηνείας τους στις "Τρεις Ρόζες" από την Πορνογραφία του Μάνου Χατζιδάκι...

Την επόμενη μέρα ήρθε η σειρά του εργαστηρίου ενηλίκων , όπου συζητήσαμε πως προσεγγίζει κανείς την ισοτρία μέσα από το απραμύθι και τη μυθοπλασία. Όσοι συμμετείχαν έγιναν για λίγο παιδιά και έδειξαν δημιουργικές και υποκριτικές ικανότητες.
Στο παραμύθι μπήκε και ο ανταγωνισμός Βόλου -Λάρισας, αφού η ηρωίδα ήταν ζαχαροπλάστισσα από τη Λάρισα και ο αντίπαλός της ζαχαροπλάστης από το Βόλο.
Για να μην εξάψουμε τα ...πάθη, δεν ολοκληρώσαμε το παραμύθι!!!

Μετά απ' όλα αυτά, χάρισα στον εαυτό μου μια μεγάλη βόλτα στην παραλία με όλα τα παρελκόμενα. Τα πόδια στη θάλασσα, διάβασμα εφημερίδας και τσιπουράκι στη συνέχεια.
Το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο απποδείχτηκε και πάλι πολύ δημιουργικό. παραολούθησα την Καλλιόπη Γραμμένου και την παραμυθένια ξενάγηση στα ελληνικά βουνά.
Ξεχωριστές οι συζητήσεις μου με τους ανθρώπους του βιβλίου στο Βόλο και με τους βιβλιοπώλες που αγαπούν με πάθος τη δουλειά τους. Το πόσα κεφάλαια ανοίξαμε δεν λέγεται!

Πολλές συζητήσεις, κουκλοθέατρο και στο τέλος, όλοι μια παρέα σε παραλιακό τσιπουράδικο -σαν σε παλιό συμπόσιο.




Το πρωί το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης είχε την τιμητική του, αφού η Διεύύντριά του Δρ Ευαγγελία Κανταρτζή παρουσίασε εργαστήρι για εκαπιδευτικούς και γονείς με θέμα πως να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα. Ούτε καταλάβαμε πως πέρασε η ώρα...

Έφυγα από τον Βόλο με βαριά καρδιά, αλλά ευτώς είχα τη συντροφιά της "Σέρρας" στο ταξίδι. Και στο μυαλό τους νέους φίλους που έκανα στον Βόλο. Εις το επανιδείν!

2 σχόλια: