Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ταξιδεύει στην Κρήτη






Χανιά, Πέμπτη 14 Απριλίου & Κυριακή 17 Απριλίου
Ρέθυμνο, Παρασκευή 15 Απριλίου
 
Ηράκλειο, Σάββατο 16 Απριλίου

 
Με μια σειρά σεμιναρίων, εργαστηρίων και παρουσιάσεων που θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) ταξιδεύει στην Κρήτη από τις 14 έως και τις 17 Απριλίου.

Σε ένα πρόγραμμα -που συνεχώς εμπλουτίζεται- θα συμμετέχουν, η Πρόεδρος του Μουσείου Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή –Σχολική Σύμβουλος, η Δρ Παιδαγωγικής Κατερίνα Καζέλα και ο  Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας και δημοσιογράφος –συνεργάτης του Μουσείου.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν, σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων  του Μουσείου του ΕΚΕΔΙΣΥ (Παιδικές Προσευχές και Παιδικά Παιχνίδια) και δράσεις για παιδιά. Θα δοθεί ακόμη η δυνατότητα για ενημέρωση των προγραμμάτων του Μουσείου και μέσα από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Σεμινάρια/ βιωματικά εργαστήρια (Επιμορφωτής: Κατερίνα Καζέλα, Δρ Παιδαγωγικής)

Χανιά, Πέμπτη 14 Απριλίου, 17:00- 21:00. Τα μικρά αφεντικά: Μια μαγική συνταγή για την οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών μας (Ιστορικό Καφέ Κήπος)

Ρέθυμνο, Παρασκευή 15 Απριλίου, 17:00- 21:00.Τα μικρά αφεντικά: Μια «μαγική συνταγή» για την οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών μας (Ξενοδοχείο Jo-An Palace, Δημητρακάκη 8)

Ηράκλειο, Σάββατο 16 Απριλίου, 10:00- 14:00. Τα μικρά αφεντικά: Μια «μαγική συνταγή» για την οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών μας (Πολυχώρος Διατηρητέο, Χάνδακος 71)

Χανιά, Κυριακή 17 Απριλίου, 10:00- 14:00. Θυμώνω, Θυμώνεις, Θυμώνει: Η Διαχείριση του θυμού στην παιδική ηλικία Βιβλιοπωλείο Koukoubook (Πρώην Πολύεδρο, Μπονιάλη 11-19)
(Για τα Σεμινάρια αυτά το κόστος συμμετοχής είναι: 30 ευρώ –για  εκπαιδευτικούς 25 ευρώ , για φοιτητές 20 ευρώ- Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν δύο σεμινάρια: 50 ευρώ, εκπαιδευτικοί 40 ευρώ , φοιτητές 30 ευρώ. Δίνονται: Σημειώσεις, Βιβλιογραφία, Βεβαιώσεις)

Παρουσίαση βιβλίου

Την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 11 το πρωί  στη Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικής Ενότητας Σούδας Δήμου Χανίων,  ο συγγραφέας του βιβλίου «Η Κούπα του Πτολεμαίου –Περιπέτεια στο Πόρτο Ράφτη» (Ιπτάμενο Κάστρο) Κώστας Στοφόρος θα παρουσιάσει το βιβλίο και θα μιλήσει για τον τρόπο που μπορεί να αξιοποιηθεί στην τάξη ως αφορμή για να μάθουν τα παιδιά την τοπική ιστορία.
Την ίδια μέρα ( Πέμπτη) στις 7 το απόγευμα, μικροί και μεγάλοι στα Χανιά μπορούν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της Κούπας του Πτολεμαίου στον φιλόξενο χώρο του Koukoubook  (Μπονιάλη 11-19, Χανιά).
Το Σάββατο 16 Απριλίου στις 11 πμ θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου στο Ηράκλειο στο Βιβλιοπωλείο Δοκιμάκης (Καντανολέων 4 ) -μαθαίνοντας μέσα από τη μυθοπλασία την τοπική ιστορία. Δράση για παιδιά και μεγάλους με τον Κώστα Στοφόρο –Είσοδος Ελεύθερη

Παράλληλες δράσεις
 
Παράλληλα, στο πλαίσιο των δράσεων, μέσα από την εμπειρία σχετικών προγραμμάτων που έχουν υλοποιηθεί από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, θα παρουσιαστούν τρόποι που μπορεί να αξιοποιηθεί το παραμύθι και το βιβλίο ως εκπαιδευτικό υλικό και τα παιδιά να αποκτήσουν βιωματική σχέση με τη γνώση.

Θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να λειτουργήσει η επίσκεψη σε ένα μουσείο ώστε να αποτελέσει το έναυσμα για περεταίρω έρευνα στην τάξη.

Θα παρουσιαστούν βασικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, ο τρόπος που υλοποιήθηκαν και το αποτέλεσμα που είχαν, βάσει της αξιολόγησής τους από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Με ποιόν τρόπο θα μπορούσαν αυτά τα προγράμματα να προσαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο.

Θα αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούνται τα εκθέματα του Μουσείου και με ποιόν τρόπο μπορεί το κάθε σχολείο να χρησιμοποιήσει υλικά που διαθέτει και αφορούν στην ιστορία του σχολείου και της εκπαίδευσης

Διαβάζοντας ένα βιβλίο. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της «Κούπας του Πτολεμαίου» μυθιστορήματος για παιδιά και νέους, θα δούμε πώς μπορούμε με αυτή την αφορμή και δημιουργώντας παραμύθια μαζί με τα παιδιά να μάθουν με έναν εναλλακτικό τρόπο την ιστορία του τόπου τους ή να ενημερωθούν, να συζητήσουν και να ερευνήσουν θέματα της εποχής.

Πληροφορίες-Εγγραφές
Email: info@ekedisy.gr (να δηλώνεται ο  τόπος, η ημερομηνία και ο τίτλος σεμιναρίου) -Tηλέφωνο 2103250341 /Συνεχής ενημέρωση και για τις υπόλοιπες δράσεις: http://www.ekedisy.gr/seminaria-viomatika-ergastiria-kriti/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου