Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στον Βόλο



1ο Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου
Βόλος, 8,9 και 10 Απριλίου 2016

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βόλου, διοργανώνει ένα τριήμερο εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ) με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου(2 Απριλίου) στον Βόλο με εργαστήρια γραφής, εικονογράφησης και δράσεις σχετικές με το παιδικό και εφηβικό βιβλίο.
Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε την πρόσκληση για συμμετοχή στο Φεστιβάλ με διάφορες δράσεις όπου θα παρουσιάσουμε και προγράμματα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας.

Η μικρή δική μας συμβολή στη μεγάλη γιορτή:

Παρασκευή 8 Απριλίου
8-9 μμ
Χώρος 2: Κώστας Στοφόρος:  «Η κούπα του Πτολεμαίου- Περιπέτεια στο Πόρτο Ράφτη», εκδόσεις «Ιπτάμενο Κάστρο». Καλοκαίρι στο Πόρτο Ράφτη: Μια παλιά κούπα, ένας αρχαίος ναός, ένα χαμένο νόμισμα, μια παράξενη βίλα, ένας άνθρωπος από το παρελθόν και μια παρέα παιδιών σε μια ιστορία γεμάτη μυστήριο, δράση και ανατροπές. Με αφορμή την ιστορία θα φτιάξουμε μια νέα ιστορία μυστηρίου που θα διαδραματίζεται στο Βόλο. Ακόμη θα ζωγραφίσουμε νέα εκδοχή της Κούπας του Πτολεμαίου. Τα παιδιά παίζοντας,  ζωγραφίζοντας και φτιάχνοντας ιστορίες με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας των παραμυθιών  ταξιδεύουν στον κόσμο της φαντασίας, ανακαλύπτοντας παράλληλα κομμάτια της ιστορίας της πόλης τους

Σάββατο 9 Απριλίου
Πρωινά εργαστήρια
Χώρος 1: Κώστας Στοφόρος : Μαθαίνοντας μέσα από το παραμύθι και τη μυθοπλασία. Εργαστήρι που απευθύνεται σε  γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές αλλά και σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Αναλύοντας την εμπειρία τριών προγραμμάτων που αφορούν στη Διατροφή, την Τοπική ιστορία και τους κανόνες καθημερινής υγιεινής, ανακαλύπτουμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη μυθοπλασία και το παραμύθι ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν βιωματική γνώση για μια σειρά θεμάτων. Παράλληλα θα μάθουμε τι είναι η «Τράπουλα των παραμυθιών» και πως μπορεί αν χρησιμοποιηθεί στο σπίτι ή στο σχολείο. Τέλος θα αναλύσουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε για παιδαγωγικούς σκοπούς ένα βιβλίο (αφορμή η «Κούπα του Πτολεμαίου, εκδόσεις «Ιπτάμενο Κάστρο»)

Κυριακή 10 Απριλίου
Πρωινά εργαστήρια
1-2
Χώρος 1: Ευαγγελία Κανταρτζή:  «Πώς θα αγαπήσω το βιβλίο!».  Οι έρευνες δείχνουν  ότι το διάβασμα δεν είναι μια από  τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών.  Πώς μπορούμε ως γονείς να καλλιεργήσουμε την αγάπη για το βιβλίο και γενικότερα για το διάβασμα στα παιδιά; Πώς μπορούμε από την πολύ μικρή ηλικία να οδηγήσουμε και να αναπτύξουμε την αγάπη για το βιβλίο και μάλιστα για το «καλό» βιβλίο. Ως γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, με παιγνιώδεις και διασκεδαστικούς τρόπους, να ανακαλύψουν τη μαγεία που κουβαλάει ένα βιβλίο καθώς η  καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας ξεκινά από την μικρή ηλικία.   Γιατί το διάβασμα είναι  και πρέπει να είναι πάντα μια απόλαυση….



Παράλληλα ο σύλλογος διδασκόντων του 5ου Δημοτικού Σχολείου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων οργανώνει σειρά ανάλογων δράσεων εντός του Σχολείου, έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στο 1ο Φεστιβάλ παιδικού βιβλίου.  
Την Παρασκευή το απόγευμα στις 16.30 μ.μ. στο χώρο του Σχολείου η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Αργυρώ Μουντάκη και ο συνεργάτης του Μουσείου δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος θα συζητήσουν με τους γονείς αλλά και τα παιδιά των μεγαλυτέρων τάξεων για το είδος των προβλημάτων που παρουσιάζονται σε σχέση με τη χρήση του διαδικτύου:
Θέματα που θα συζητηθούν: Ασφάλεια και διαδίκτυο- cyberbullying και διαχείριση του- facebook, διαφύλαξη προσωπικών δεδομένων των παιδιών, το χάσμα θεωρίας και πράξης και πως από την θεωρία θα φτάσουμε σε ρεαλιστική πράξη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου