3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: αναζητώντας την καινοτομία, την τέχνη, τη δημιουργικότητα

 Α΄ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και η Σχολή Μωραΐτη συνδιοργανώνουν στις 20-22 Απριλίου  2018 στην Αθήνα το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: αναζητώντας την καινοτομία, την τέχνη, τη δημιουργικότητα». Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται και φέτος καινοτόμα βιωματικά εργαστήρια, που διοργανώνονται σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση. Η φετινή θεματική των εργαστηρίων θα αφορά στην «Τέχνη και τη δημιουργικότητα».
Η σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση έχει να επιδείξει, παρά τις συνεχείς αλλαγές και την ανασφάλεια που επικρατεί με τις διαδοχικές ρυθμίσεις που επιβάλλονται, πολυάριθμα δείγματα καινοτομίας. Οι μαθητές ανταποκρίνονται θετικά σε μαθητοκεντρικές και βιωματικές προσεγγίσεις που δίνουν νόημα στη σχολική καθημερινότητα. Δάσκαλοι και μαθητές έχουν πλέον επίγνωση ότι απαραίτητο εφόδιο για μια επιτυχημένη προσωπική και επαγγελματική πορεία είναι η γνώση, όταν συνοδεύεται από δεξιότητες ζωής. Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, των επικοινωνιακών και επιχειρηματολογικών δεξιοτήτων, η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας για τη διαχείριση κρίσεων και την επίλυση συγκρούσεων, η ανάπτυξη της ευελιξίας στη λήψη αποφάσεων αποτελούν απαραίτητα εφόδια για κάθε σύγχρονο μαθητή και μελλοντικό πολίτη σε όλους τους τομείς κοινωνικής και πολιτισμικής δράσης. Μόνο μέσα από καινοτόμες και δημιουργικές διδακτικές προτάσεις επιτυγχάνεται, ταυτόχρονα, η ανάπτυξη αντίστοιχων δεξιοτήτων ζωής και η επίτευξη γνωστικών στόχων χάρη στον μετασχηματισμό και την ανανέωση  της μαθησιακής διαδικασίας και τη διασύνδεση της μαθητικής με την πραγματική ζωή. Το φετινό Συνέδριο θα εστιαστεί σε αυτήν την προβληματική της πολύπλευρης ανάπτυξης του μαθητή όλων των βαθμίδων στο σύγχρονο σχολείο ελπίζοντας να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια με νέες ιδέες και διδακτικό υλικό.
Το Συνέδριο απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, μουσειοπαιδαγωγούς, φοιτητές, σπουδαστές, ερευνητές,  εμψυχωτές ομάδων άτυπης εκπαίδευσης και σε όποιον ενδιαφέρεται για τις θεματικές του.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει:
α. Προφορικές ανακοινώσεις
β. Θεματικά Συμπόσια
γ. Εργαστήρια
δ. Αναρτημένες ανακοινώσεις, Posters (και εξ αποστάσεως)
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι οι εξής:
  1. Αναλυτικά προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια
  2. Δημιουργικότητα στην εκπαίδευση
  3. Διαπολιτισμική Προσέγγιση
  4. Ειδική αγωγή
  5. Εκπαίδευση Ενηλίκων
  6. Εκπαιδευτική Πολιτική
  7. Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων
  8. Εκπαιδευτικά Προγράμματα Πολιτιστικών Φορέων και Μουσείων
  9. Εκπαίδευση και Λογοτεχνία
  10. Εκπαιδευτική Έρευνα
  11. Επικοινωνία στην Εκπαίδευση
  12. Ιστορία της Παιδαγωγικής και της Εκπαίδευσης
  13. Καινοτόμες διδακτικές πρακτικές
  14. Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης
  15. Μουσειοπαιδαγωγική
  16. Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
  17. Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
  18. Πολιτισμός και Τέχνες στην Εκπαίδευση
Οι εισηγητές μπορούν να προτείνουν και άλλες θεματικές που εμπίπτουν στο πεδίο των βασικών επιστημονικών αξόνων του Συνεδρίου.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ
Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος με προφορική ή αναρτημένη ανακοίνωση ή με εργαστήριο θα πρέπει να στείλουν τον τίτλο και την περίληψη της ανακοίνωσής τους (έως 300 λέξεις) μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα  http://ekedisyconference.weebly.com/ έως τις 20 Φεβρουαρίου 2018.
  
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
Υποβολή περιλήψεων:  20 Φεβρουαρίου 2018
Ημερομηνία έγκρισης προτάσεων:  12 Μαρτίου 2018
Διεξαγωγή συνεδρίου: 20-22 Απριλίου  2018
  
ΚΟΣΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
  • Συμμετοχή με ανακοίνωση: 40 ευρώ (περιλαμβάνει φάκελο Συνεδρίου, ελαφρύ γεύμα και καφέ κατά τα διαλείμματα, δυνατότητα συμμετοχής σε δύο βιωματικά εργαστήρια, πρακτικά σε ηλεκτρονική μορφή, βεβαίωση παρακολούθησης). Σε περίπτωση συμμετοχής άνω του ενός συνέδρου ανά ανακοίνωση, ο κάθε σύνεδρος εγγράφεται ξεχωριστά.
  • Παρακολούθηση συνεδρίου: 20 ευρώ (περιλαμβάνει φάκελο Συνεδρίου, ελαφρύ γεύμα και καφέ κατά τα διαλείμματα, δυνατότητα συμμετοχής σε δύο βιωματικά εργαστήρια, πρακτικά σε ηλεκτρονική μορφή, βεβαίωση παρακολούθησης).
  • Παρακολούθηση συνεδρίου -Προπτυχιακοί / μεταπτυχιακοί φοιτητές: 10 ευρώ (περιλαμβάνει  ελαφρύ γεύμα και καφέ κατά τα διαλείμματα, δυνατότητα συμμετοχής σε δύο βιωματικά εργαστήρια, πρακτικά σε ηλεκτρονική μορφή, βεβαίωση παρακολούθησης).
  • Εγγραφή σε εργαστήρια (μπορούν να επιλεγούν δύο συνολικά): Δωρεάν
  • Για τα Μέλη του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, τηςΠαιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το κόστος θα είναι για την παρακολούθηση του Συνεδρίου 10 ευρώ και για συμμετοχή με ανακοίνωση 30 ευρώ.
Η καταβολή του χρηματικού ποσού από όλους τους εισηγητές κάθε ανακοίνωσης για την εγγραφή τους στο Συνέδριο είναι απαραίτητη προκειμένου τα ονόματά τους να καταχωρηθούν στο πρόγραμμα και στον τόμο των περιλήψεων. Μετά την εγγραφή στην ιστοσελίδα θα δίνονται οδηγίες για την καταβολή του ποσού.

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
20-22 Απριλίου: Σχολή Μωραϊτη
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ‒ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Γραμματεία συνεδρίου:  Θάνος Φουργκατσιώτης, Μαρία Αποστολοπούλου, Εύη Καβαλλάρη
Ηλεκτρονική διεύθυνση: ekedisyconference@gmail.com