Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Μαθαίνοντας στα παιδιά και στους γονείς τη σωστή διατροφή μέσα από το παραμύθι




Μέσα από την Παραμυθοκουζίνα και την Μαγική Τράπουλα, μαθαίνουμε στα παιδιά και στους γονείς να φτιάχνουν τι δικές τους ιστορίες και παραμύθια.

Τα σεμινάρια αυτά όμως μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μάθουν τα παιδιά -αλλά και οι γονείς- να τρέφονται σωστά.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταφέρουμε να απευθυνθούμε τόσο στους γονείς, όσο και στα παιδιά.

Πώς μπορεί να γίνει;

Όπως έχω σημειώσει και στο πρόλογο του βιβλίου μου «20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ -111 συνταγές και ιδέες διατροφής για παιδιά» (Κριτική), σκοπός μου ήταν να ετοιμάσω ένα βιβλίο –εργαλείο για τους γονείς ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες. Όλοι γνωρίζουν πως είναι καλό για την υγεία να τρως άφθονα φρούτα και λαχανικά, ψάρια και όσπρια. Πώς όμως να πείσεις τα παιδιά να φάνε κουνουπίδι και μπρόκολο; Πώς να τα κάνεις να αγαπήσουν το σπανάκι και το μαρούλι; Πώς να τους μάθεις να τρώνε δυο φορές τη βδομάδα όσπρια –χωρίς διαμαρτυρίες;
Τον ίδιο στόχο μπορεί να έχει και το συγκεκριμένο σεμινάριο

Η διαδικασία

Δημιουργούνται δυο ομάδες: Η μια περιλαμβάνει τους γονείς και η άλλη τα παιδιά.

-Σε μια σύντομη εισαγωγή ο διατροφολόγος συζητά με τα παιδιά και τα ενημερώνει με απλά λόγια για τους βασικούς κανόνες της σωστής διατροφής

-Την ίδια ώρα, συζητώ με τους γονείς για το ρόλο που πρέπει να παίζουμε εμείς ώστε τα παιδιά μας να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες.

Στη συνέχεια γίνεται αλλαγή στα γκρουπ

-Ο διατροφολόγος ενημερώνει τους γονείς για το ποιες είναι οι σωστές διατροφικές συνήθεις, αλλά και για τους τρόπους που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα, όπως είναι τα παχύσαρκα και ολιγόφαγα παιδιά, οι διατροφικές διαταραχές κ.α

-Μαζί με τα παιδιά και με βάση τα όσα μόλις έχουν ακούσει, αφού παίξουμε κάποια βιωματικά παιχνίδια, δημιουργούμε ένα παραμύθι που να έχει σχέση με τη διατροφή. Ξεκινάμε με την αφήγηση ενός παραμυθιού και καλούμε τα παιδιά να το συνεχίσουν αξιοποιώντας τη «Μαγική Τράπουλα».     

Την τελευταία μισή ώρα ενώνονται τα γκρουπ. Τα παιδιά παρουσιάζουν το παραμύθι τους στους γονείς και όλοι μαζί βγάζουμε συμπεράσματα και μοιραζόμαστε αυτά που μάθαμε.

Το σεμινάριο αυτό μπορούν να παρακολουθήσουν και παιδαγωγοί, προκειμένου να αποκτήσουν την εμπειρία του πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα παραμύθια για να μάθουμε στα παιδιά τους κανόνες υγιεινής διατροφής.

Αν υπάρχει η δυνατότητα θα μπορούσαμε να εμπλουτίσουμε το σεμινάριο με μαγειρική.

Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά ένα απλό σνακ ή φαγητό για να διαπιστώσουν όλοι -και γευστικά- ότι το υγιεινό μπορεί να είναι και νόστιμο.


Θα αξιοποιηθούν τα βιβλία "Το πράσινο παραμύθι -τρώω σωστά και γελάω" (Γιώτα Μίαρη, Μαριέττα Μιχαήλ, Κώστας Στοφόρος, Andy's Publishers)


«20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ -111 συνταγές και ιδέες διατροφής για παιδιά» (Κώστας Στοφόρος, εκδόσεις Κριτική)

Πληροφορίες: stoforos@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου