Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

15 χρόνια Mastiha shop: Με μια προσωπική ματιά

Φωτογραφία του χρήστη mastihashop.

Πριν από λίγες ημέρες ήρθε στο μειλ μου αυτή η πρόσκληση:


Αποδέχθηκα την πρόσκληση με χαρά καθώς με τη Χίο, αλλά και την διάσημη στον κόσμο μαστίχα της  έχω πολλούς και στενούς δεσμούς.

Συμπτωματικά στο περιοδικό Σελφ Σέρβις με το οποίο συνεργάζομαι ετοιμάζω αυτή την εποχή ένα ρεπορτάζ -αφιέρωμα σε αγαπημένα προϊόντα των παιδιών όπως είναι οι τσίχλες και οι καραμέλες κι όπου τα Mastiha Shop έχουν δώσει μια άλλη διάσταση.
Όμως από την πρώτη στιγμή που η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου αποφάσισε να μπει σε μαι νέα εποχή, να χαράξει μια στρατηγική με σημαντική επένδυση στο μέλλον και με όραμα, θεώρησα υποχρέωση μου να προβάλλω αυτές τις προσπάθειες, θεωρώντας ότι μόνο έτσι η Ελλάδα θα μπει σε πραγματικό δρόμο ανάπτυξης.
Και οι εξελίξεις δικαιώνουν και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. 

Την τελευταία δεκαετία έχω επισκεφθεί πολλές φορές τη Χίο κι είχα την ευκαιρία να γυρίσω όλο το νησί, να γνωρίσω αξιόλογους ανθρώπους και να το βάλω στην καρδιά μου. Έχω άλλωστε γράψει πολλές φορές για τις εντυπώσεις μου.
Είμαι βεβαίως και σταθερός καταναλωτής των προϊόντων από τα  Mastiha Shop με αδυναμία στα λουκούμια μανταρίνι, στο λικέρ μαστίχα και στα διάφορα Χιώτικα ούζα που μπορεί να βρει κανείς στα καταστήματα αυτά...
Στο βιβλίο μου "20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ" έχω συμπεριλάβει και Χιώτικες συνταγές από την κυρία Βάσω Κριτάκη που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη νέα γνωριμία μου με τη Χίο. 

...Με το νησί άρχισαν πλέον να με συνδέουν πολλά. Αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2016 που βρέθηκα στη Βολισσό κι έγραψα ένα κομμάτι με τίτλο "Χίος η παραμυθένια".

Αυτή ήταν η πηγή έμπνευσης για να γράψω κι ένα βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος μέσα στο 2018 με τον τίτλο "Στα ίχνη του Ομήρου -περιπέτεια στη Χίο", όπου συναντάμε τη γνωστή παρέα του "Κώδικα της Λέρου"...



Το βιβλίο συνδέεται με τη μαστίχα και τα ... λουκούμια, μέσα από έναν ήρωά του. Χαρακτηριστικό το σχετικό απόσπασμα:

"....Η παρέα που είχε καταφθάσει χθες το απόγευμα της είχε φτιάξει το κέφι. Η Ζηνοβία πρώτα απ’ όλα, αλλά και ο Σάββας με τον Ιάσονα που είχε να τους διηγηθεί νέες ιστορίες ντετέκτιβ και είχε αποφασίσει όσο καιρό θα βρισκόταν στη Χίο να αντικαταστήσει τις καραμέλες γάλακτος που τον βοηθούσαν να σκεφτεί, με … μαστίχα Χίου!
Εννοείται πως έδωσε στη Μαρία και στον Ισίδωρο τη κάρτα του «Ιάσων Κορτέσης -Ιδιωτικός ερευνητής/ έδρα Λιτόχωρο Πιερίας» και να τους εξηγήσει πως όταν ήταν μικρός θαύμαζε τον ντετέκτιβ Κλουζ κι όπως εκείνος έτρωγε τσίχλες Κάρπεντερ για να σκεφτεί, έτσι κι ο Ιάσων έτρωγε καραμέλες γάλακτος... Ωστόσο εδώ στη Χίο ήθελε να προσαρμοστεί στις «τοπικές συνθήκες», όπως το έθεσε, κι έτσι θα αξιοποιούσε τις ευεργετικές ιδιότητες  της χιώτικης μαστίχας, αλλά και των …λουκουμιών!
Έβγαλε από το σακκίδιό του ένα κουτί με λουκούμια μανταρίνι και κέρασε όλη την παρέα.
«Και τώρα δουλειά!» είπε μετά, αφήνοντας έκπληκτους τη Μαρία και τον Ισίδωρο που δεν τον είχαν συνηθίσει..."

Βρέθηκα λοιπόν μαζί με άλλους δημοσιογράφους σε ένα πολύ όμορφο ρεστοράν της Αθήνας, το Κιουζίν, που αξιοποιεί προϊόντα με ονομασία προέλευσης σε μια δημιουργική -και πολύ νόστιμη- κουζίνα.


Είναι απόλαυση να συζητάς γύρω από ένα τραπέζι με ανθρώπους σαν κι αυτούς που είχα τη χαρά να γνωρίζω. Θα σταθώ ιδιαιτέρως στον κύριο Κώστα Άγκα, πρόεδρο της Mediterra, μαστιχοπαραγωγό και άνθρωπο που πίστεψε νωρίς στη δύναμη του Συνεταιρισμού. Η συζήτηση ξέφυγε από την τυπική δημοσιογραφική ενημέρωση. Το ίδιο έγινε και με την κυρία Ηρώ Χαλιωρή, διευθύντρια πωλήσεων των Mastiha Shop , με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κύριο Γιώργο Τούμπο και βεβαίως με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Mediterra, κύριο Γιάννη Μανδάλα.
Ο τελευταίος ήταν αυτός που ανέλαβε να μας ενημερώσει εκ μέρους της εταιρείας, με μια μεστή παρουσίαση.




Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης:



"Κλείνοντας 15 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας η Mediterra ΑΕ, με αφετηρία και έδρα το γενέθλιο τόπο της μαστίχας, τη Χίο, παρουσιάζει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, υλοποιεί επενδύσεις με κύριο άξονα την έρευνα και την καινοτομία και τοποθετείται σε νέες αγορές, συστήνοντας παγκοσμίως την Μαστίχα Χίου.

Η εταιρεία, θυγατρική της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και διαχειρίστρια των καταστημάτων mastihashop, γιορτάζει τα γενέθλια της με την ανακοίνωση σημαντικών νέων που αφορούν στην αξιοποίηση και προώθηση της μαστίχας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


 
Ειδικότερα η εταιρεία ανακοινώνει:

Την υλοποίηση τριετούς επενδυτικού σχεδίου συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000€ που αφορά στη συμμετοχή της στην ίδρυση Κέντρου ‘Έρευνας Μαστίχας στη Χίο, στην επέκταση των υφιστάμενων παραγωγικών εγκαταστάσεων στη Χίο (εργοστάσιο Καλλιμασιάς) και στη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα. Το σύνολο των επενδύσεων αφορά στην ανάπτυξη καινοτόμων και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων μαστίχας.

Την υπογραφή συμφωνίας διανομής των παρα-φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας MASTIHA Art of Nature στη Σαουδική Αραβία. Η συμφωνία υπογράφηκε την 28/11/17 στην Τζέντα με την 4η σε μέγεθος στη χώρα εταιρεία διανομής φαρμακευτικών ειδών JAM JOOM, παρουσία στελεχών των εταιρειών και της ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΊΟΥ που είναι και ο βασικός μέτοχος της. Η έναρξη της διανομής τοποθετείται εντός του 2018 και αποτελεί τη πρώτη συμφωνία που αφορά στη διανομή των παρα-φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας στον Αραβικό Κόλπο, ενώ σχετικές συμφωνίες είναι στη φάση της οριστικοποίησης για άλλες δύο χώρες στη περιοχη


Την έναρξη λειτουργίας καταστήματος mastihashop στη Ντόχα του Κατάρ. Το κατάστημα που υποδέχθηκε τους πρώτους του πελάτες στις αρχές του Νοέμβρη είναι το έκτο(6ο ) στη περιοχή μετά από τα 4 στη Σαουδική Αραβία(Τζέντα, Μέκκα, Τάιφ) και το 1 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα(Ντουμπάι) "

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πολύ όμορφη αυτή εκδήλωση

ΥΓ Και φυσικά απολαύσαμε διάφορα χιώτικα προϊόντα με μαστίχα. Ένα δείγμα στις φωτογραφίες:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου