Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Από τα Αναφιώτικα στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης κι από εκεί στα Καστέλλια!



Με αφορμή τον σημερινό διαδικτυακό λογοτεχνικό και κινηματογραφικό περίπατο στην Πλάκα, ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο μου "Η πέμπτη πόλη των Δωριέων -περιπέτεια στη Γκιώνα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
Η δράση αρχίζει και τελειώνει στην Πλάκα, σε διαδρομές που θα κινηθούμε και σήμερα...


"...Καθώς δεν είχαν πού να μείνουν, άρχισαν να χτίζουν τα δικά τους σπιτάκια κάτω από την Ακρόπολη με ό,τι υλικό εύρισκαν. Ένα μικρό δωμάτιο όλο κι όλο για τους περισσότερους, λίγο μεγαλύτερο για άλλους, έχτισαν σπίτια μέσα στο βράχο, το ένα δίπλα ή και πάνω στ’ άλλο με στενά δρομάκια φιδογυριστά ανάμεσά τους.  Έφτιαξαν ολόκληρο χωριουδάκι και αναστύλωσαν τις εκκλησίες που βρήκαν εκεί, ενώ αργότερα έφτιαξαν και καινούργιες, όπως τον «Άγιο Συμεών των Αναφαίων». Πολλά από τα σπιτάκια αυτά στέκουν ως τις μέρες μας και λαβυρινθώδη σοκάκια οδηγούν από το ένα στο άλλο. Νιώθει κανείς πως βρίσκεται ξαφνικά στις Κυκλάδες».
Τα παιδιά πραγματικά μαγεύτηκαν. Ο Δημήτρης και η Ζηνοβία είχαν καθίσει δίπλα δίπλα στη στέγη ενός σπιτιού και κάτι ψιθύριζαν μεταξύ τους. Η Αντιγόνη ήξερε εδώ και καιρό πως η Ζηνοβία ήταν ερωτευμένη με τον αδελφό της, αλλά εκείνος ήταν τη μια έτσι και την άλλη αλλιώς. Της έψηνε το ψάρι στα χείλη και δεν προχωρούσε ούτε βήμα. Ήταν αδύνατο για την Αντιγόνη να καταλάβει πώς σκέφτονται τα αγόρια. Από τη μια, είχαν το Γιάννη που ερωτευόταν κάθε εβδομάδα και, από την άλλη, το Δημήτρη ο οποίος από τότε που τον είχε απορρίψει η Βιργινία – δυο χρόνια νωρίτερα – δεν ήξερε τι του γινόταν. Κι ήταν σίγουρη πως ο αδελφός της είχε πρόβλημα επειδή η Ζηνοβία ήταν αδελφή του Γιάννη – του φίλου του – και μέλος της παρέας. Από την άλλη, όλως τυχαίως, βρισκόταν συνεχώς δίπλα της.
Για την ίδια δεν υπήρχε κανένα αγόρι. Σκεφτόταν ότι στην τάξη της ήταν όλα «εντελώς βλαμμένα». Ούτε είχε γνωρίσει κάποιον που να μπορεί να επικοινωνεί μαζί του, όπως η Κατερίνα το Σάββα. Ήταν σίγουρη ότι έτσι όπως το πήγαινε, θα είχε για μοναδική της παρέα τη μικρή Ζωή.
Παρατηρούσε τον Γιάννη, που μόλις είχε πιάσει κουβέντα με δυο μικρές Γαλλίδες που προσπαθούσαν να βγάλουν σέλφι. Εννοείται πως προθυμοποιήθηκε να τις βοηθήσει και μέχρι να πεις «κύμινο» είχε σημειώσει και το τηλέφωνό τους. Όπως ενημέρωσε αργότερα την παρέα, οι Γαλλιδούλες ήταν αδελφές και είχαν έρθει πρόσφατα στην Ελλάδα με τους γονείς τους για μόνιμη εγκατάσταση. Δεν είχαν καθόλου φίλους, και φυσικά ο Γιάννης «θυσιάστηκε» για να μη μείνουν μόνα τα κορίτσια. Κανόνισε ώστε να συναντηθούν μια από αυτές τις μέρες για καφέ στο Μοναστηράκι – ας έπρεπε να κάνει ολόκληρο ταξίδι από το Πόρτο Ράφτη. «Ο Γιάννης είναι παιδί της προσφοράς!», σκέφτηκε η Αντιγόνη και αμέσως μετά αναλογίστηκε την επίσημη αγαπημένη του, την Άννα. Δεν μπορούσε καν να υπολογίσει πόσες ψευτιές θα της είχε αραδιάσει.

 Αθήνα: Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης διοργανώνει βραδιά ...

Μια παλιά σχολική τάξη

Χάρη στις μικρές Γαλλίδες, τα παιδιά ανακάλυψαν ένα καινούριο μουσείο. Ο παππούς των κοριτσιών το είχε επισκεφτεί σε ένα πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα και τις είχε τρελάνει με το πόσο ωραίο ήταν. Τους είχε χαρίσει και από ένα παλιό ελληνικό αναγνωστικό, παρότι δεν καταλάβαιναν τη γλώσσα.
Τα κορίτσια έδειξαν στην παρέα φωτογραφίες στο τάμπλετ και μετά «μπήκαν» σε μια εφαρμογή η οποία έδειχνε πού βρίσκεται αυτό το μουσείο. Κανένας δεν ήθελε να πάει, εκτός φυσικά από το Γιάννη που ήθελε να περάσει λίγη ώρα ακόμη με τις Γαλλίδες. Ωστόσο βρήκε συμμάχους την Αντιγόνη που είχε τρέλα με τα μουσεία και το Δημήτρη που, λόγω αγορίστικης αλληλεγγύης, τελικά συμφώνησε. Έτσι, κατηφόρισαν όλοι μαζί προς το μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην οδό Τριπόδων, τον «αρχαιότερο δρόμο στον κόσμο», όπως τους ενημέρωσε η Αντιγόνη.
«Και γιατί, παρακαλώ, τη λένε Τριπόδων;» αναρωτήθηκε φωναχτά η μικρή Ζωή. «Έχει τρία πόδια;»
«Αν είχε τρία πόδια, θα είχε σηκωθεί να φύγει», την αποπήρε η Κατερίνα...."

Πληροφορίες για τον περίπατο:


Κόστος Συμμετοχής:

Συμμετοχή σε μια μεμονωμένη διαδικτυακή περιήγηση: 8€
Πακέτο συμμετοχής και στις 4 περιηγήσεις: 28€
Διάρκεια 2 ώρες
Πληροφορίες/Κρατήσεις: 2103250341, 6934276040 info@ekedisy.gr
Μπορείτε επίσης να κάνετε κράτηση θέσης μέσω της φόρμας συμμετοχής που θα βρείτε εδώ
Η πληρωμή γίνεται μέσω τραπεζικής κατάθεσης ή με χρεωστική κάρτα/paypal
Αν κάποιος από εσάς έχει καταβάλει τη συμμετοχή και δεν μπορέσει για οποιοδήποτε λόγο να το παρακολουθήσει θα του στείλουμε την περιήγηση βιντεοσκοπημένη.
Οι διαδικτυακές περιηγήσεις γίνονται μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου