Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

15 Μαρτίου του 1311: Μια ξεχασμένη επέτειος


Αποτέλεσμα εικόνας για η μάχη της κωπαιδας

15 Μαρτίου του 1311. Μια επέτειος που θα περάσει μάλλον απαρατήρητη.

Πρόκειται για τη Μάχη της Κωπαΐδας που καθόρισε το μέλλον ενός μεγάλου τμήματος του ελλαδικού χώρου για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αφορά βεβαίως σε μια εν πολλοίς άγνωστη σελίδα της ιστορίας μας. Οι περισσότεροι αγνοούν το γεγονός πως η Αθήνα και σχεδόν ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, όπως και μέρος της Θεσσαλίας και της Εύβοιας υπήρξαν υπό Καταλανική κυριαρχία για σχεδόν 80 χρόνια.

Θυμάμαι την εποχή του δημοψηφίσματος στην Καταλονία ότι πολλοί έλεγαν πως δεν υπάρχει Καταλανικό Έθνος.

Ο Πάπας Ιωάννης ΚΒ (περίοδος ποιμαντορίας 1316- 1334) προφανώς είχε άλλη γνώμη όταν έγραφε:
«Ουδείς, πλέον, πρέπει αν ανέχεται τους Καταλανούς, τους υιούς της απώλειας, το έκβρασμα της ανθρωπότητος, οι οποίοι δηώνουν ολόκληρη τη Στερεά και την Πελοπόννησο, ενώ συμμαχούν με τους άπιστους Οθωμανούς και τους αιρετικούς Ρωμιούς για τη βλάβη των ευσεβών Φραγκων αρχόντων της χώρας…»

Οι Καταλανοί υπήρξαν κυρίαρχοι του Δουκάτου των Αθηνών (με πρωτεύουσα τη Θήβα κατά το μεγαλύτερο διάστημα) από το 1311 έως το 1388.

Η νίκη τους στη Μάχη της Κωπαΐδας την Τετάρτη 15 Μαρτίου του 1311 υπήρξε καθοριστική. Κατάφεραν να εγκλωβίσουν στα έλη τον υπέρτερο στρατό των Φράγκων στήνοντας μια απίστευτη παγίδα.

Όπως γράφει ο Λευτέρης Καντζίνος στο βιβλίο του «Αθήνα 1204 -1456/ Τα άγνωστα χρόνια» (εκδόσεις Μεταίχμιο), απ’ όπου και οι λοιπές πληροφορίες, «Την ημέρα εκείνη φονεύθηκαν οι περισσότεροι από τους άρχοντες της Ρωμανίας, καθώς και σχεδόν όλοι οι απόγονοι των Σταυροφόρων κατακτητών του Βυζαντίου. Στις λάσπες του Βοιωτικού Κηφισού καταλύθηκε το βουργουνδικό Δουκάτο των Αθηνών και μαζί του «η ωραιοτέρα στρατιά» των Φράγκων ιπποτών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βυζαντινός χρονογράφος Νικηφόρος Γρηγοράς»

Περισσότερα για το θέμα στο επόμενο φύλλο του "Δρόμου της Αριστεράς"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου