Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Μετά τη Μάχη της Κωπαΐδας στα ...Καστέλλια!


Αποτέλεσμα εικόνας για πολιορκία καταλανοί ιππότες

Όπως θέλησα να θυμίσω σε σημερινή μου ανάρτηση η 15η Μαρτίου είναι ημέρα της επετείους της περίφημης Μάχης της Κωπαΐδας, αρχή της κυριαρχίας των Καταλανών στο Δουκάτο των Αθηνών κι ένα μεγάλο μέρος του Ελλαδικού χώρου για ογδόντα περίπου χρόνια.

Ο συγχωριανός μου Ηλίας Παπαδάκης σχολιάζοντας σχετικά, μοιράστηκε μαζί μας μια προφορική παράδοση των Καστελλίων που αφορά τη συνέχεια της μάχης και την πολιορκία του Κάστρου του χωριού μας:

"..Στην συνέχεια οι Καταλανοί κατευθύνθηκαν στην Ακρόπολη της Δωρίδας (σημερινό Κάστρο Καστελλίων) όπου είχαν μαζευτεί όσοι γλύτωσαν την σφαγή κ τα γυναικόπαιδα... Η Ακρόπολις ήταν ένα καλά φυλαγμένο κάστρο όπου η πολιορκία κράτησε μερόνυχτα.. 

Οι Καταλανοί βλέποντας την δυσκολία της πολιορκίας κατάστρωσαν ένα σχέδιο που προέβλεπε την φραγή του Πίνδου ποταμού που περνούσε μέσα από τα τείχη της Ακρόπολις.. 

Οι πολιορκημένοι πρόγονοι μας τελειώνοντας τα αποθέματα του νερού είχαν βρεθεί σε δύσκολη θέση κ ετοίμαζαν έξοδο.. Το βράδυ λοιπόν της εξόδου ήταν πανσέληνος, όπου λόγω της Μεσαιωνικής αντίληψης θεωρούνταν γρουσουζιά οι πολεμικές βραδυνές επιχειρήσεις.. 

Τότε οι πολιορκημένοι κατάστρωσαν ένα τρομερό σχέδιο διαφυγής χάρη του δυνατού αέρα που φυσούσε.. Κρέμασαν τα πολεμικά τους τύμπανα στα κλαδιά των δέντρων.. Λόγω του δυνατού αέρα τα κλαδιά χτυπούσαν τα τύμπανα κ δημιουργούσαν θόρυβο κάνοντας τους Καταλανούς να νομίζουν ότι οι πολιορκημένοι έχουν στήσει μια μορφή γιορτής λόγω της Πανσελήνου... Αργά τα μεσάνυχτα οι πολιορκημένοι, δραπέτευσαν ρίχνοντας σκοινιά από την κρημνώδη μεριά του Κάστρου... Το επόμενο πρωινό οι Καταλανοί επιτέθηκαν στο Κάστρο, όμως εντός δεν υπήρχε κανένας.. 

Την ιστορία αυτήν μου την διηγήθηκε ο πατέρας μου, του οποίου του την διηγήθηκε ο παππούς μου που με την σειρά του την είχε ακούσει από τους προπαππούδες του κ νομίζω ότι αξίζει να την αναφέρω ώστε να μάθουν κ οι νεότεροι την ιστορία του χωριού μας.. Στο προσεχές μέλλον, θα ήταν ωραίο να δούμε μια αναπαράσταση αυτής της μάχης (όπως το χάνι της Γραβιάς) ώστε να προσελκύσουμε κάποιον τουρισμό που τόσο ανάγκη τον έχουμε στην Φωκίδα..."

Ο επίσης συγχωριανός Παναγιώτης Μακρής συμπλήρωσε:
"Σημειωτέον ότι το χειμώνα που προηγήθηκε της διεξαγωγής της μάχης και μέχρι οι Φράγκοι να αποφασίσουν να οργανωθούν εναντίον τους , οι Καταλανοί διεχείμασαν στη περιοχή Γραβιάς Καστελλίων!"


Σημειώνω ότι σήμερα το Κάστρο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και δεν υπάρχει ούτε μια πινακίδα που να ενημερώνει για την ιστορία του Κάστρου. Η Αρχαιολογική υπηρεσία κοιμάται...Εμείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου