Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Με δύναμη από την Ιταλία: Η απόσταση ανάμεσα σε μένα και την κερασιά



«Ορισμένα νέα θα έπρεπε να σου τα λένε πάντα μαζί μ’ έναν γάτο για να μπορείς να τον αγκαλιάσεις»

Αυτό σκέφτεται η Μαφάλντα όταν ακούσει την πρόβλεψη της γιατρού για την απώλεια της όρασής της…

Η Μαφάλντα ζει με τους γονείς της και τον γάτο της Ότιμο Τουρκαρέ σε ένα διώροφο σπίτι κάπου στην Ιταλία. Είναι μόλις δέκα χρονών και πάσχει από τη νόσο του Στάργκαρντ, η οποία προκαλεί την προοδευτική απώλεια της όρασης και τελικά οδηγεί στην τύφλωση…

Λίγο μετά τα γενέθλιά της θα αρχίσει πια να ζει στο σκοτάδι… Το πόσο χάνει το φως της το μετράει κάθε τόσο από την απόσταση που την χωρίζει μέχρι να μπορέσει να δει την αγαπημένη της κερασιά που βρίσκεται στην αυλή του σχολείου της.

Να γιατί το μυθιστόρημα έχει τον τίτλο «Η απόσταση ανάμεσα σ’ εμένα και την κερασιά» (στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός)

Η συγγραφέας Πάολα Περέτι, έχει και η ίδια διαγνωστεί πριν από δεκαπέντε χρόνια με τη νόσο Στάργκαρντ (σήμερα είναι 34 ετών). Έτσι μπορεί αν μας μιλήσει για το πως πραγματικά νιώθει κάποιος που το σύννεφο στα μάτια του πυκνώνει και παύει να βλέπει τα αγαπημένα πρόσωπα και πράγματα.

Η κερασιά είναι το καταφύγιο της ηρωίδας… Με αγαπημένο ήρωά της τον Κόζιμο από τον Αναρριχώμενο Βαρώνο του Ίταλο Καλβίνο, σκέφτεται κάποια στιγμή να πάει να ζήσει πάνω στο δέντρο, όπως έκανε εκείνος…

Δυο φίλοι της, η Εστέλλα, η επιστάτης του σχολείου και ο ατίθασος συμμαθητής της ο Φιλίππο θα σταθούν δίπλα της στις δύσκολες στιγμές, βοηθώντας την να ανακαλύψει τα πράγματα που μπορεί να κάνει.

 "...Είναι η μυρωδιά των ανθρώπων όταν κλαίνε.  Νομίζω ότι κάθε άνθρωπος έχει φυλαγμένη τη δική του μυρωδιά για όταν κλαίει, κι εκείνη μυρίζει νερό και παραλία..."

Θα συγκινηθείτε διαβάζοντας το βιβλίο, αλλά δεν στοχεύει εκεί η συγγραφέας.

Μέσα από την τόσο μελαγχολική ιστορία  της δίνει ένα μήνυμα ελπίδας κι αγώνα.

Το τελικό μότο είναι: Ποτέ μην το βάζεις κάτω!

Και καθώς το μήνυμα έρχεται από την Ιταλία, με κάνει να σκεφτώ το σήμερα.
Ας μη το βάλουμε κάτω, όσο ζοφερή κι αν είναι η πραγματικότητα!

Για τη συγγραφέα

Αποτέλεσμα εικόνας για πάολα περέτι

Η ΠΑΟΛΑ ΠΕΡΕΤΙ γεννήθηκε το 1986 και μεγάλωσε στην επαρχία της Βερόνα, όπου ζει μέχρι σήμερα. Διδάσκει ιταλικά σε παιδιά μεταναστών. Πριν από δεκαπέντε χρόνια διαγνώστηκε με την ασθένεια Στάργκαρντ, η οποία προκαλεί την προοδευτική απώλεια όρασης και τελικά οδηγεί στην τύφλωση. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία. Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ Σ’ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΡΑΣΙΑ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες, ενώ ήταν υποψήφιο για το βραβείο CILIP CARNEGIE MEDAL 2019 και την Τιμητική Λίστα ΙΒΒΥ 2020.

Διαβάστε τη συνέντευξή της στους μαθητές του Liceo Medi di Villafranca

https://www.youtube.com/watch?v=3Z2p8pof34Y

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου