Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Μουσεία, χώροι πολιτισμού και κορονοϊός: Αναγκαία η άμεση στήριξη! : Από επιστολή του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης


Λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα», Μουσείο Σχολικής Ζωής και ...

Όπως όλοι οι χώροι Πολιτισμού, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης έχει πληγεί σε πολλά επίπεδα από τις συνέπειες της πανδημίας. Αναγκαία η λήψη μέτρων και στήριξης από τους αρμόδιους φορείς.
Σε σχετική επιστολή αναφέρονται -μεταξύ άλλων- τα εξής:

"...Μία από τις πιο δυσάρεστες επιπτώσεις που επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού, είναι η οικονομική κρίση που τη συνοδεύει. Οι πολιτιστικοί οργανισμοί και τα Μουσεία και ειδικότερα τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου είναι από τα πρώτα θύματα της κρίσης αυτής.

Ως Πολιτιστικοί φορείς βιώνουμε έντονα την ανασφάλεια και την οικονομική ασφυξία, καθώς τα έσοδα μας προέρχονται αμιγώς από τις δράσεις μας, τον εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό και ιδιαίτερα τις επισκέψεις σχολείων και οικογενειών με παιδιά. Έτσι η συνέχιση της λειτουργίας μας, η οποία όπως πολύ καλά γνωρίζετε ακόμα και προ κρίσης, ήταν πάντοτε δυσχερής, τώρα καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

Κατανοούμε ότι η χώρα μας, όπως και η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πόλεμο με έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό και στηρίζουμε την προσπάθεια της Πολιτείας, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, των σωμάτων ασφαλείας και όλων των συνάνθρωπών μας, με όλες μας τις δυνάμεις και προσφέρουμε, από την πλευρά μας, όλες τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές μας υπηρεσίες ελεύθερα και χωρίς χρέωση μέσω του διαδικτύου. Πιστεύουμε όμως, ότι όλοι μας πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα, με ποιους τρόπους και με τι εργαλεία και εφόδια θα επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας.

Ακόμα όταν βγούμε από τη δύσκολη αλλά απαραίτητη αυτή συνθήκη της αναστολής λειτουργίας όλων των χώρων συνάθροισης πολλών ατόμων, η επαναλειτουργία των  Μουσείων και πολιτιστικών χώρων θα είναι υπό προϋποθέσεις  και είναι άγνωστος ακόμη ο χρόνος όπου θα μπορούμε να μιλήσουμε για πλήρη επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς.

Ήδη οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρουν ότι ακόμα και όταν ανοίξουν τα σχολεία δεν θα επιτρέπεται να κάνουν καμία επίσκεψη. Αλλά και η τουριστική δραστηριότητα σύμφωνα με τα νέα δεδομένα αναμένεται να είναι πενιχρή.

Αυτό από μόνο του σημαίνει για εμάς μηδενικά έσοδα έως τον Οκτώβριο της επόμενης χρονιάς όπου ελπίζουμε ότι θα επανέρθουν  οι φυσιολογικοί ρυθμοί ζωής.

Ως φορείς απασχολούμε όχι μόνο μόνιμο προσωπικό αλλά και πολλούς εξωτερικούς συνεργάτες που η επιβίωσή τους εξαρτάται από εμάς.

Η χρονιά δυστυχώς έχει ήδη χαθεί. Για να μην οδηγηθούμε στο απευκταίο σενάριο της παύσης λειτουργίας, με ότι επιπτώσεις δημιουργεί στον χώρο του πολιτισμού αλλά και στο μέτωπο των θέσεων εργασίας η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει πιο δραστικά μέτρα με κύριο γνώμονα την προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των πολιτιστικών φορέων με επακόλουθο την διατήρηση των θέσεων εργασίας στον χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Ενδεικτικά προτείνουμε να ληφθούν τα εξής μέτρα:
  1. Απαλλαγή καταβολής ενοικίων, για όσο διάστημα παραμένουμε κλειστά και για τους επόμενους 2 μήνες  μετά την έναρξη της λειτουργίας μείωση κατά 50%. Είναι αδύνατη η καταβολή ενοικίων για τους πολιτιστικούς φορείς με μηδενικά έσοδα και ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τα υπέρογκα ενοίκια που καλούμαστε να καταβάλλουμε, καθώς οι χώροι μας είναι μεγάλοι και σε κεντρικές τοποθεσίες.
  2.     Απαλλαγή πληρωμής δημοτικών τελών, δημοτικών φόρων κ.ο.κ. που πληρώνονται με τον λογαριασμό της ΔΕΗ, για όσο διάστημα παραμένουμε κλειστά (έχει ανακοινωθεί αλλά ακόμα δεν υπάρχει σχετική διευθέτηση).
  3. Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων (δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας κλπ.), για όσο διάστημα χρειαστεί.
  4. Επιδότηση των μισθών των εργαζομένων μέχρι να επανέλθουν τα έσοδά μας σε κανονικούς ρυθμούς.
  5.  Άμεση παροχή ρευστότητας με χορήγηση άτοκων δανείων.
  6. Αύξηση των επιχορηγήσεων και προκηρύξεων πολιτιστικών, τουριστικών και εκπαιδευτικών δράσεων από τα αρμόδια Υπουργεία (χωρίς, τον μέχρι σήμερα, περιορισμό για μία πρόταση ανά οργανισμό) ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να παραγάγουμε και να προσφέρουμε πολιτιστικό έργο αλλά και να ανοίξουμε θέσεις εργασίας με τη σειρά μας σε συνεργάτες από τους χώρους Πολιτισμού, Τέχνης, Εκπαίδευσης.
  7. Τέλος, άμεση επιχορήγηση για την παραγωγή ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και βίντεο ψηφιακών ξεναγήσεων που θα μπορούν να προβληθούν δωρεάν μέσω του διαδικτύου...."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου