Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Μνήμη Αλέκου Λιδωρίκη: Συνέντευξη με τη Μαίριλυν Μονρόε

Οταν η Μέριλιν Μονρόε μίλαγε για τους Ελληνες -Eίναι ωραίοι, έχουν ...

Σαν σήμερα, 28 Μαρτίου του 1988 έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες Δημοσιογράφους, ο Αλέκος Λιδωρίκης, ο οποίος υπήρξε παράλληλα λογοτέχνης και σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας.

Ο Αλέκος Λιδωρίκης συναντά τον Λουίτζι Πιραντέλο και την Μέριλιν ...

Ως ελάχιστη αναφορά στη μνήμη του, μια αναφορά στις περίφημες συνεντεύξεις του, μέρος των οποίων δραματοποιήθηκε και παρουσιάστηκε από το Τρίτο Πρόγραμμα



ραδιοφωνική απόδοση: Αλίκη Βουγιουκλάκη   

Την ακούτε εδώ
 

Το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου  του 1989 στο πλαίσιο της σειράς «Μιλώντας με μορφές του αιώνα – Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη», μεταδόθηκε η δραματοποιημένη συνέντευξη του Έλληνα δημοσιογράφου με τη θρυλική ντίβα του κινηματογράφου και όχι μόνον, τη Μαίρυλιν Μονρόε την οποία στη ραδιοφωνική μεταφορά υποδύθηκε η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

 «Ένα απόγευμα του Ιουνίου 1947 πρωτοείδα την Μαίρυλιν Μονρόε στα στούντιο της ΦΟΞ , πάνω στο Μπέβερλυ Χίλς  του Λος Άντζελες… Είκοσι χρόνων ήταν τότε. Γεμάτη όνειρα, φιλοδοξίες, ανησυχίες, ελπίδες και απογοητεύσεις…», λέει ο Αλέκος Λιδωρίκης.                             

Τη συνέντευξη όμως με το « φαινόμενο Μονρόε» την πήρε στο Χόλλυγουντ το 1953, όταν η Μαίρυλιν γύριζε την ταινία «Οι άντρες προτιμούν τις ξανθές» με συμπρωταγωνίστρια την Τζέην Ράσελ.

Η Μονρόε του μιλάει για τη ζωή της, τα δύσκολα παιδικά της χρόνια, την ορφάνια της, την πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας, τον πρώτο γάμο της μόλις στα 15 της χρόνια και έπειτα την πορεία προς την ασύλληπτη επιτυχία.  Και ο  Λιδωρίκης την ρωτάει για όλα:  για την ευτυχία, τον γάμο της με τον Τζόε Ντι Μάτζιο, τον έρωτα, τη σταδιοδρομία της, τα όνειρά της, τους πόθους της.
Και εκείνη απαντάει σε όλα με παιδιάστικη χάρη αλλά και με πόση σοφία…

-«Θα ήθελα να έχω γεννηθεί στον τόπο σας. Είναι ωραίοι οι Έλληνες! Δεν εννοώ πάντοτε στη μορφή, αν και τα μάτια όλων σπιθίζουν πάντα τόσο παράξενα και τόσο λάγνα. Μ΄αρέσει το θάρρος και η ξενοιασιά τους. Εσείς οι Έλληνες πιστέψατε στο Πεπρωμένο…»

– «Οι άντρες προσέχουν περισσότερο σε μένα αυτό που προέχει στις αισθήσεις τους. Άντρες υπάρχουν πολλοί… δεν ξέρω αν υπάρχει ο  ά ν τ ρ α ς…»

-«Μονάχα ένας άλλος άνθρωπος, ο “άνθρωπός σου”- ούτε τα πλούτη, ούτε οι δόξες, ούτε οι θρίαμβοι της ματαιοδοξίας- μπορεί να μεταδώσει το ρίγος της α γ ά π η ς.»

-«Λένε ότι το κορμί μου έπαιξε τον κυριότερο ρόλο… Εγώ νομίζω και κάτι άλλο… Κάτι που αγωνίστηκα για να το αποκτήσω. Η προσωπικότητά μου.»

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη υποδύεται την Μαίρυλιν Μονρόε, στο ρόλο του Αλέκου Λιδωρίκη «ακούγεται» ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας. 

Μουσική Επιμέλεια:  Πλάτων Ανδριτσάκης                                                                     Ραδιοσκηνοθεσία :  Αλέξης Μίγκας     Παραγωγή:  Δημήτρης Φραγκουδάκης .
 Επιμέλεια εκπομπής:  Μάρα Καλούδη

Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη   
                                               
«Μιλώντας με μορφές του αιώνα»

Το Τρίτο Πρόγραμμα, πιστό στην προσπάθειά του για τη συστηματική ανάδειξη του αρχειακού υλικού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, μέρους της νεώτερης πολιτιστικής εγχώριας κληρονομιάς, δίνει την ευκαιρία στους ακροατές του να έρθουν σε επαφή με μια σειρά ηχογραφήσεων που πραγματοποιήθηκαν στα στούντιο του Ραδιομεγάρου και μεταδόθηκαν για πρώτη και μοναδική φορά από το Α’ Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ από τον Οκτώβριο του 1988 έως τον Μάρτιο του 1989.

Η σειρά «Μιλώντας με μορφές του (20ου) αιώνα» παρουσιάζει τα αποκλειστικά δημοσιογραφικά κείμενα–συνεντεύξεις του διακεκριμένου Έλληνα δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα, λογοτέχνη και ποιητή Αλέκου Λιδωρίκη, όπως δραματοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν ραδιοφωνικά σε σκηνοθεσία Αλέξη Μίγκα, μουσική επιμέλεια Πλάτωνα Ανδριτσάκη και επιμέλεια παραγωγής Δημήτρη Φραγκουδάκη.

Διεθνείς προσωπικότητες της πολιτικής, των Τεχνών και των Γραμμάτων, πρόσωπα που λατρεύτηκαν στο παρελθόν και άλλα που καθόρισαν με την συμβολή τους την πορεία του κόσμου -με θετικό ή αρνητικό πρόσημο- μιλούν στον Αλέκο Λιδωρίκη για την πολιτική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον έρωτα, τον πόλεμο, τις επιστήμες, τις Τέχνες.

Στις 21 συνεντεύξεις που αποτελούν τη σειρά «Μιλώντας με μορφές του αιώνα», καταθέτουν τις μαρτυρίες, ιδέες και σκέψεις τους οι: Μπενίτο Μουσολίνι, Φρανκλίνος Ρούσβελτ, Ζαν Κοκτώ, Μάρλεν Ντήτριχ, Μαίρυλιν Μονρόε, Κυβέλη, Πιραντέλλο, Κλαρκ Γκέημπλ, Κωστής Παλαμάς, Δημήτρης Ροντήρης, Γουλιέλμος Μαρκόνι, Σπύρος Μερκούρης, Ζαν Ανούιγ, Περικλής Βυζάντιος, Κατίνα Παξινού, Λιγνός (Σταν Λόρελ), Ανατόλ Λουνατσάρσκι, Σάμιουελ Γκόλντουϊν, Έλβις Πρίσλει, Μακάριος, Μαρίκα Κοτοπούλη.

Στον ρόλο του δημοσιογράφου Αλέκου Λιδωρίκη, ο Ανδρέας Μπάρκουλης,  ο Χρήστος Πάρλας και ο Δάνης Κατρανίδης. Κατ΄ εξαίρεση στην συνέντευξη της Μαίρυλιν Μονρόε ακούγεται ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας.

Σπουδαίοι Έλληνες ηθοποιοί όπως ο Τίτος Βανδής, η Μιράντα Μυράτ, η Αλίκη Βουγιουκλακη,         ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Χρήστος Τσάγκας, η , Κάτια Δανδουλάκη, η Έλενα Ναθαναήλ αλλά και ο Κώστας Αρζόγλου, η Άννα Μακράκη, ο Μάκης Ρευματάς, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Νίκος Γαλανός, ο Βύρων Πάλλης, ο Θάνος Καληώρας, ο Δημήτρης Παπαγιάννης, ο Στράτος Παχής, ο Σταύρος Ξενίδης, ο Πέτρος Φυσσούν, ο Γιάννης Βόγλης, ο Μίμης Χρυσομάλλης, ο Τρύφων Καρτατζάς, δανείζουν τη φωνή τους στα πρόσωπα που «μίλησαν» με τον Αλέκο Λιδωρίκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου