Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Ακούμια 2018 ...και η συνταγή από τη Σύμη!

Φωτογραφία του χρήστη Ενωση Συμιακων Νεων "ο Νιρεαs".

Η Ένωση Συμιακών Νέων "ο Νιρέας", μας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει για την καλή χρονιά, τα καθιερωμένα, πλέον "ΑΚΟΥΜΙΑ" στις 28/01/2018, ημέρα Κυριακή και ώρα 18:00 στην Ελληνογαλλική Σχολή Saint Paul στον Πειραιά, Χαριλάου Τρικούπη 36 (είσοδος από Κουντουριώτου)

Τι είναι όμως τα "Ακούμια";

Είχα την τύχη να τα δοκιμάσω (δηλαδή δεν τα δοκίμασα ακριβώς, έφαγα μια ολόκληρη πιατέλα) όταν εργαζόμουν ως αρχισυντάκτης στην εκπομπή "Η ζωή είναι παιχνίδι" με την Άννα Δρούζα. Είχαμε καλεσμένες γυναίκες από τον Σύλλογο Συμιακών Ελευσίνας που ανάμεσα στα άλλα μας έφεραν ακούμια και παρουσίασαν τη συνταγή.

Για μέρες μα έπαιρναν στο τηλέφωνο να μας τη ζητήσουν και επαναλάβαμε πολλές φορές την προβολή σχετικού βίντεο

Σήμερα, μόλις έλαβα τη σχετική πρόσκληση για τα Ακούμια 2018, είπα να ψάξω λίγο στο διαδίκτυο και με έκπληξη έπεσα πάνω σε αυτό το δημοσίευμα που αναφέρεται στην εκπομπή και έχει και τη συνταγή που δείξαμε τότε:
Από το "Κοπιάστε στην κουζίνα μου" της κυρίας Ήβης Λιακοπούλου:

Η Σύμη είναι ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων, βόρεια της Ρόδου. Τα ακούμια τα φτιάχνουνε στη Σύμη και δεν είναι πολύ γνωστά ακόμη και στους Έλληνες γιατί είναι το τοπικό, παραδοσιακό γλυκό τους. Τα ακούμια, που βασικά είναι λουκουμάδες, είναι μοναδικά γιατί εκτός από τα βασικά υλικά των λουκουμάδων, δηλαδή αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, αλάτι και νερό, μέσα βάζουνε βρασμένο ρύζι (το οποίο δεν το αντιλαμβανόμαστε στη γεύση) και αρωματίζονται από πορτοκάλι και ούζο.
Τη συνταγή αυτή την πρωτοείδα πέρσι στην εκπομπή της Κυρίας Δρούζας όταν ήταν ακόμη στην Κρατική τηλεόραση και τα παρουσίασε μια κυρία από τη Σύμη (ακόμη θυμάμαι τα σχόλια του κοινού που είχαν μείνει όλοι ενθουσιασμένοι μ’ αυτή τη συνταγή).  Την είχα σημειώσει τότε τη συνταγή και την έκανα λίγες μέρες μετά.Πραγματικά ήταν καταπληκτικά.
Σας παραθέτω πιο κάτω την αυθεντική συνταγή της και την περιγραφή όπως τη δίνει η ίδια στο ιντερνέτ. Τα υλικά που μας δίνει η κυρία αυτή είναι για μεγάλες ποσότητες και γίνονται περίπου 100 κομμάτια.
“Τα ακούμια είναι παραδοσιακό γλυκό της Σύμης. τα φτιάχνουν και τα μοιράζουν σε κάθε ξωκλήσι όταν γιορτάζει. Τα θεωρούν το γλυκό της χαράς, γι΄ αυτό όταν είχαν κάποιο χαρούμενο γεγονός μέσα στο σπίτι χαρακτηριστικά έλεγαν: «ΕΕ! ακούμε ακούμια».
Τα έφτιαχναν κι όταν το μωρό έβγαζε το πρώτο του δοντάκι.
Τα ακούμια είναι και η βασιλόπιτα της Σύμης. βάζουν μέσα ένα φλουρί και όποιος το βρει είναι ο τυχερός της χρονιάς. Μόνο την Πρωτοχρονιά βάζουν μελί από πάνω.”
Ακούμια Συμιακά
Υλικά:
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γραμ. ρύζι γλασε [το βράζουμε να γίνει λαπάς]
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ούζο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο
  • 40 γραμ. μαγιά φρέσκια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Μισό λίτρο περίπου χλιαρό νερό
  • 2 λίτρα σπορέλαιο για το τηγάνι

Για το πασπάλισμα:
  • 250γραμ. ζάχαρη αχνή
  • 250 γραμ ζάχαρη κρυσταλιζέ
  • 2-3 κουταλιές κανέλλα

Εκτέλεση

Βάζουμε τη μαγιά σ’ ένα μπολ μ’ ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό να διαλυθεί και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το αφήνουμε μίση ώρα να φουσκώσει, μετά προσθέτουμε όλα τα υλικά και το νερό λίγο ώσπου να γίνει μια ζύμη όπως τους λουκουμάδες. Τη ζύμη την κοπανάμε πάνω κάτω με την παλάμη μας. Αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει. Στην επιφάνεια της ζύμης θα σχηματιστούν μικρές φουσκαλίτσες. Όταν οι φουσκαλίτσες αρχίζουν να σκάνε η ζύμη είναι έτοιμη για τηγάνισμα.

Βάζουμε το λαδί σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά και μ’ ένα κουτάλι που βουτάμε πάντα σε νερό παίρνουμε  κουταλιές απ’ τη ζύμη  και τηγανίζουμε, μέχρι να ροδίσουν καλά. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τ’ ακούμια.

Τα βάζουμε σ’ ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν απ’ το λαδί. Σ’ ένα μπολ βάζουμε τα δυο ειδή ζάχαρης και την κανέλλα και βουτάμε μέσα τ’ ακούμια να τυλιχθούν καλά με τη ζάχαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου