Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και  το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συνδιοργανώνουν τον 5ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό:
«Οι εικόνες των σχολικών βιβλίων πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας»
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών.
Το θέμα του 5ου Μαθητικού Διαγωνισμού είναι ο μαγευτικός κόσμος των εικόνων των σχολικών βιβλίων (τα εξώφυλλα και οι εικονογραφήσεις στο εσωτερικό των βιβλίων). Οι εικόνες θα χρησιμοποιηθούν ως ερεθίσματα για την παραγωγή κινηματογραφικών αφηγήσεων, comics, animation,  λεκτικών αφηγήσεων (δημιουργική γραφή), ραδιοφωνικών εκπομπών, φωτο-ιστοριών, εικαστικών εικόνων.
Ένα σχολείο, μία σχολική τάξη ή μία ομάδα μαθητών/τριών έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να υλοποιήσει μία (ή και τις δύο) από τις παρακάτω δράσεις-σενάρια:
Σενάριο 1
Επιλέξτε ή δημιουργήστε ένα εξώφυλλο σχολικού βιβλίου ή μία σειρά εικόνων από την εικονογράφηση στο εσωτερικό του βιβλίου (τις οποίες θα τοποθετήσετε με τη σειρά που επιθυμείτε). Με αφορμή την εικόνα ή τις εικόνες δημιουργήστε και καταγράψτε μία λεκτική αφήγηση (ιστορία). Στη συνέχεια χρησιμοποιείστε την αφήγησή σας ως σενάριο για να δημιουργήσετε ένα από τα παρακάτω οπτικοακουστικά προϊόντα:
– Κόμικς με σταθερές εικόνες (χειρόγραφα ή με τη χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων διαδικτυακών εφαρμογών) με τη δυνατότητα δημιουργίας απεριόριστου αριθμού σελίδων.
– Animation (εικονοϊστορίες με κινούμενες εικόνες), με τη χρήση οποιουδήποτε ηλεκτρονικού ή συμβατικού εργαλείου. Ελάχιστη χρονική διάρκεια 3΄, μέγιστη χρονική διάρκεια 10΄.
– Κινηματογραφική αφήγηση – ταινία μικρού μήκους (με τη χρήση κάμερας, βιντεοκάμερας ή κάμερας κινητού τηλεφώνου). Ελάχιστη χρονική διάρκεια 3΄, μέγιστη χρονική διάρκεια 10΄.
– Φωτοϊστορία (αφήγηση με τη χρήση διαδοχικών φωτογραφιών και συγγραφή λεζάντας).
– Εικονοβιβλίο. Χειροποίητο βιβλίο ή βιβλίο με τη χρήση λογισμικών Η/Υ, το οποίο θα περιλαμβάνει τη λεκτική αφήγηση και την εικονογράφησή της.
– Εικαστική σύνθεση (μόνο για τα Νηπιαγωγεία και τις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄ του Δημοτικού). Ζωγραφική σύνθεση ή κολάζ πάνω σε χαρτί ή χαρτόνι με ελάχιστο μέγεθος ζωγραφικής επιφάνειας 20 εκ. Χ 30 εκ. Ως εικαστικά υλικά (ένα ή περισσότερα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν: μαρκαδόροι, λαδοπαστέλ, δακτυλομπογιές, ακουαρέλες, ακρυλικά, λάδι (όχι ξυλομπογιές). Για τη δημιουργία των κολάζ μπορούν να χρησιμοποιηθούν χαρτιά κάθε είδους (εφημερίδες, περιοδικά κ.ά.) ή άλλα ανάγλυφα υλικά, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό. Απαραίτητη προϋπόθεση (για τις ζωγραφιές και τα κολάζ) είναι η κάλυψη ολόκληρης της ζωγραφικής επιφάνειας.
Σενάριο 2
«Ποιο εξώφυλλο θα επιλέγατε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Διεθνή Διαγωνισμό εξωφύλλων σχολικών βιβλίων;». Επιλέξτε ή σχεδιάστε ένα εξώφυλλο σχολικού βιβλίο (παλαιότερου ή σύγχρονου). Υποστηρίξτε την επιλογή σας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
– Κινηματογραφικό spot (με τη χρήση κάμερας, βιντεοκάμερας ή κάμερας κινητού τηλεφώνου). Ελάχιστη χρονική διάρκεια 1΄, μέγιστη χρονική διάρκεια 5΄.
– Ραδιοφωνικό spot (αποτύπωση σε αρχείο ήχου ή με τη χρήση σχετικών διαδικτυακών εφαρμογών). Ελάχιστη χρονική διάρκεια 1΄, μέγιστη χρονική διάρκεια 5΄.
– Δημιουργία έντυπης αφίσας. Ζωγραφική σύνθεση ή κολάζ πάνω σε χαρτί ή χαρτόνι, στην οποία θα περιέχεται και το εξώφυλλο, τα στοιχεία του βιβλίου, το διαφημιστικό σλόγκαν. Ελάχιστο μέγεθος επιφάνειας 20 εκ. Χ 30 εκ. Μέγιστο μέγεθος αφίσας 100 εκ. Χ 70 εκ. Ως εικαστικά υλικά (ένα ή περισσότερα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν: μαρκαδόροι, λαδοπαστέλ, δακτυλομπογιές, ακουαρέλες, ακρυλικά, λάδι (όχι ξυλομπογιές). Για τη δημιουργία των κολάζ μπορούν να χρησιμοποιηθούν χαρτιά κάθε είδους (εφημερίδες, περιοδικά κ.ά.) ή άλλα ανάγλυφα υλικά, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό. Απαραίτητη προϋπόθεση (για τις ζωγραφιές και τα κολάζ) είναι η κάλυψη ολόκληρης της επιφάνειας της αφίσας. Τα παραπάνω θα παραδοθούν σε έντυπη μορφή (ταχυδρομικώς) και ηλεκτρονική μορφή.
Όροι, προϋποθέσεις και τεχνικά χαρακτηριστικά
Όλα τα παραδοτέα θα είναι σε τρία (3) αντίγραφα και θα αποσταλούν:
α) ταχυδρομικά στη διεύθυνση του ΕΚΕΔΙΣΥ, Τριπόδων 23 Πλάκα, 10558, Αθήνα
β) ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ekedisy@gmail.com,  μαζί με τη φόρμα συμμετοχής η οποία θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.ekedisy.gr.
Το οπτικοακουστικό υλικό θα πρέπει να υποβληθεί σε αρχεία της μορφής mp4, avi, vob, wav, mp3, gif, jpg ανάλογα με το παραδοτέο.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής για τα παραδοτέα είναι η 31 Μαϊου 2018
Επιτροπή Κρίσης
Τα έργα θα κριθούν από ειδική Επιτροπή εκπαιδευτικών, ειδικών επιστημόνων και καλλιτεχνών, η οποία θα συνεκτιμήσει αθροιστικά τους παραπάνω δείκτες αξιολόγησης και από τους ίδιους τους συμμετέχοντες με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Στην τελική εκδήλωση βράβευσης, θα υπάρχουν ξεχωριστά βραβεία για την προσχολική, δημοτική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και βραβεία ανά κατηγορίες. Η επιτροπή κρίσης θα οριστεί από τους φορείς συνδιοργάνωσης και θα ανακοινωθεί προσεχώς.
Βραβεία
Τα βραβευμένα έργα θα αναρτηθούν στη σχετική ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης (www.i-create.gr) και στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΔΙΣΥ www.ekedisy.gr/mousio-proforikis-istorias/ και θα προβληθούν από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση.
H βράβευση θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή η οποία θα διανθιστεί με παράλληλες εκδηλώσεις. Πληροφορίες για τη βράβευση θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας (www.ekedisy.gr).
Όλες οι συμμετοχές θα λάβουν αναμνηστικό έπαινο για τη συμμετοχή τους.
Οργανωτική Επιτροπή Διαγωνισμού:
Ευαγγελία Κανταρτζή, Πρόεδρος Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ
Σπύρος Παρδάλης, Προϊστάμενος Δ/νσης Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Άλκηστις Πουλοπούλου, Στέλεχος Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Αθανάσιος Γιαννίκας, Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε (Π.Ε. 70)
Σταύρος Γρόσδος, Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. (Π.Ε. 70)
Δημήτρης Ζυμπίδης, Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. (Π.Ε. 70)
Κατερίνα Καζέλα, Σχολική Σύμβουλος  (Π.Ε. 60)
Κώστας Στοφόρος, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να επικοινωνείτε στο info@ekedisy.gr, 210 3250341 ή στο edutv@minedu.gov.gr, 210 3443042.