Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Τα "Παραμύθια της Ίμβρου", η Εύη Τσιτιρίδου και ο Γιώργος Νταλάρας


Φωτογραφία της Evi Tsitiridou.
Φωτογραφία Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης
Έγραφα τον Μάιο του 2014 στο literature.gr

Αποτέλεσμα εικόνας για Στοφόρος Τσιτιρίδου βυζαντινά"Το βιβλίο της Εύης Τσιτιρίδου –Χριστοφορίδου με τον τίτλο «Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια» (Κέδρος) ανήκει στη σειρά «Με ξεναγό την ιστορία» απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών, αλλά και στους μεγάλους –θα έλεγα εγώ- που αντιμετωπίζουν κάπως… περίεργα την εποχή του Βυζαντίου, θύματα του άθλιου τρόπου με τον οποίο διδάσκεται η ιστορία στο σχολείο. Η εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση είναι εξαιρετική. Ομολογώ πως έμεινα να χαζεύω τις εικόνες της. Με σεβασμό στην παράδοση έχει δημιουργήσει ολοζώντανες ζωγραφιές. Οι ήρωες του βιβλίου είναι η Βάγια και ο Αστέρης αλλά και ο Γκάρι, ένας γάιδαρος που …πετάει και τους ταξιδεύει στο χρόνο. Η περιήγηση στη βυζαντινή καθημερινότητα είναι απολαυστική. Το βιβλίο συμπληρώνεται από εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Μελαγχολώ όταν βλέπω πόσοι ικανοί και δημιουργικοί άνθρωποι αγνοούνται και πως το υπουργείο που ονομάζεται Παιδείας προωθεί βιβλία κακόγουστα, κακογραμμένα και αντιπαιδαγωγικά. Ποιοι είναι όλοι αυτοί που τα εγκρίνουν; Σε ένα σχολείο που θα άξιζε το όνομα του με βιβλία σαν της κυρίας Τσιτιρίδου- Χριστοφορίδου θα διδασκόταν η ιστορία…"

Με αφορμή αυτό το βιβλίο κάλεσα την Εύη Τσιτιρίδου και στην εκπομπή που έκανα τότε στον ifeelkid. Από εκεί προέκυψε ένα θαυμάσιο παραμύθι που μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Από τότε απολαμβάνω τα βιβλία της με πιο πρόσφατο το "Ο Αντίλ έχει πατρίδα" (Ελληνοεκδοτική)

Όμως οι δρόμοι μας έχουν διασταυρωθεί με πολλούς τρόπους. Βασικό σημείο αναφοράς μας η Ίμβρος.
Ο σύζυγός της Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης, Ίμβριος με πλούσια δράση για το αγαπημένο μας νησί στάθηκε η αφορμή.
Οι δικοί μου δεσμοί με την Ίμβρο προέκυψαν από ένα ταξίδι που γέννησε ένα βιβλίο κι ένα ντοκιμαντέρ...
Με μεγάλη χαρά έμαθα λοιπόν ότι θα κυκλοφορήσει σύντομα ένα νέο βιβλίο "Τα παραμύθια της Ίμβρου" από τις εκδόσεις Σαΐτη σε εικονογράφηση Νικόλα Ανδρικόπουλου.
Φωτογραφία της Evi Tsitiridou.
Νικόλας Ανδρικόπουλος: Το μαγικό άλογο (εικονογράφηση για τα Παραμύθια της Ίμβρου)

Κι όχι μόνο αυτό. Το βιβλίο θα έχει και CD  με "Ένα τραγούδι για την Ίμβρο" σε στίχους δικούς της και μουσική Δημήτρη Κάσσαρη. Ερμηνευτής ο Γιώργος Νταλάρας!
Φωτογραφία της Evi Tsitiridou.
Και για να προλάβω τους κακεντρεχείς, να πω ότι όσοι έχουμε σχέση με την Ίμβρο γνωρίζουμε την έμπρακτη αγάπη και τον ενδιαφέρον του Γιώργου Νταλάρα για το νησί ο οποίος δεν δίστασε αν το επισκεφθεί και να δώσει συναυλία σε πολύ δύσκολους καιρούς. Και χρόνια τώρα δίνει το παρόν όποτε του ζητηθεί...
Περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία τη νέα δουλειά η οποία είναι βέβαιο πως θα μας χαρίσει ξεχωριστές στιγμές...

Πάντα τέτοια!

Σήμερα στο facebook είδα ένα σημείωμα της Εύης με τις σχετικές φωτογραφίες από την ηχογράφηση κι έτσι ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας αυτά που έγραψα...
Φωτογραφία της Evi Tsitiridou.Το σημείωμα της Εύης:
"Είναι κάποιες στιγμές που αναρωτιέσαι αν τις ζεις ή αν τις ονειρεύεσαι. Είναι κάποιες στιγμές που απλά ζεις όπως ονειρεύτηκες. Με τόση αγάπη, με τόση χαρά, με τόση ένταση. Αυτήν την αγάπη, τη χαρά και την ένταση που συνυπάρχει με τη γνήσια δημιουργία. Με το συναπάντημα με ανθρώπους που αγαπάς, που εκτιμάς, που θαυμάζεις. Για ένα σκοπό που έχει νόημα για σένα. Και όχι μόνο για σένα.
Στο στούντιο, σήμερα, ηχογραφώντας "Ένα τραγούδι για την Ίμβρο". Σε μουσική Δημήτρη Κάσσαρη, στίχους δικούς μου, ερμηνεία από το Γιώργο Νταλάρα. Χαμογελώ. Είμαι ευγνώμων. Το ΖΩ. Μαζί με τον άνθρωπό μου. Πάντα ΜΑΖΙ. Μαζί και για την Ίμβρο του."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου