Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Ντοκιμαντέρ για το Οροπέδιο της Εγκλουβής στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ

aegklouviafisanew
Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου (ώρα 19:00), στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Το οροπέδιο της Εγκλουβής-Κωδικός: ILL 293» (2010, 76’), σε σκηνοθεσία Ελεονώρας Φιώρου.



Οι ογδόντα κάτοικοι της Εγκλουβής, του ορεινότερου χωριού της Λευκάδας, καλλιεργούν στα χωράφια τους την περίφημη φακή Εγκλουβής. Εκεί, στο οροπέδιο Βουνί υπάρχει ένας πανάρχαιος οικισμός, ο οικισμός των Βόλτων, που  απαρτίζεται από πέτρινα κτίσματα με αλώνια. Η φακή της Εγκλουβής, που θεωρείται η καλύτερη στον κόσμο, φυλάσσεται με άλλους σπόρους στο Διεθνές Κέντρο Αγροτικής Έρευνας για τις Ξηρές Περιοχές (ICARDA) στη Συρία.  Φέρει τον κωδικό ονομασίας ILL 293. Οι γυναίκες της Εγκλουβής με την τοπική φορεσιά τους, σπέρνουν τη φακή  μετά την Πρωτοχρονιά  με τα «παγανά», και την αφήνουν να «κοιμηθεί» κάτω από το χιόνι. Την άνοιξη, τη βοτανίζουν με γνώση και επιδεξιότητα από τα ζιζάνιά της. Το καλοκαίρι όταν ωριμάσει, την ξεριζώνουν με τα χέρια και την πάνε στο αλώνι. Κρατούν τον σπόρο για την επόμενη χρονιά. Οι γυναίκες λιγοστεύουν. Ο οικισμός των Βόλτων καταρρέει. Το οροπέδιο πρέπει να προστατευτεί ως φυσικό τοπίο, αρχιτεκτονική και ανθρώπινη δραστηριότητα.



Το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, βραβεύτηκε στο 27ο International Film Festival AGROFILM 2010, στη Νitra της Σλοβακίας.

Την προβολή θα προλογίσει η σκηνοθέτης Ελεονώρα Φιώρου, ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.



Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-17:00)
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος
τηλ: 210 34 18 011, 210 34 18 051 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου