Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Φοβού του Δαναούς: Η Ελληνική περιπέτεια του Φίλιπ Κερρ

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το "Φοβού τους Δαναούς"

Από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς ο Φίλιπ Κερρ, ένας ξεχωριστός άνθρωπος που είχα τη χαρά να γνωρίσω από κοντά στην απονομή των βραβείων του literature.gr για τη "Φράση της χρονιάς 2015" 

Όπως αναφερόταν στο σχετικό ρεπορτάζ

Το Βραβείο για την Μεταφρασμένη Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2015 του Literature.gr απονεμήθηκε στον κ. Philip Kerr και την κ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου, για την μετάφραση της φράσης «Πάντοτε τους πυροβολώ στο κεφάλι, και όχι για να βεβαιωθώ απλώς και μόνο ότι έγινε η δουλειά. Αλλά επειδή από το κεφάλι, το δικό τους και το δικό μου, ξεκίνησαν όλα τα προβλήματα: τα δικά τους και τα δικά μου.» του βιβλίου του Philip Kerr με τίτλο ”Φιλοσοφικά Εγκλήματα”.  

Είχα τη χαρά να συνομιλήσω μαζί του. Ένας άνθρωπος που μας είχε κατακτήσει με την ευγένειά του...

Μεγάλη ήταν η θλίψη όλων μας όταν μάθαμε για τον θάνατό του...
Τότε τον είχα ρωτήσει αν θα έγραφε κάποια περιπέτεια με τον Μπέρνι Γκούντερ που να διαδραματίζετια στην Ελλάδα.
Είχε απαντήσει θετικά.
Και να που τον έχουμε κοντά μας τελικά, μέσα από τα βιβλία του...



104

Φοβού τους Δαναούς

Μόναχο, 1957
O Μπέρνι Γκούντερ εργάζεται με ψευδώνυμο ως πραγματογνώμονας σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρία. Οι εργοδότες του του αναθέτουν μια αποστολή, που δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται: να ταξιδέψει στην Αθήνα και να διερευνήσει την υπόθεση ενός ναυαγίου που συνέβη στα ελληνικά ύδατα.
Στην Αθήνα ο Γκούντερ συναντά τον ιδιοκτήτη του πλοίου και πρώην στρατιώτη της Βέρμαχτ, Ζίγκφριντ Βίτσελ. Όταν ο Βίτσελ δολοφονείται, ο Γκούντερ ερευνά τα αίτια του θανάτου του και οδηγείται σε μια υπόθεση που εκκρεμεί από τα χρόνια της Κατοχής.
Για μία ακόμη φορά, ο φημισμένος ήρωας του Φίλιπ Κερ βυθίζεται στη σκοτεινή ιστορία του Β’ Παγκόσμιου πολέμου και ειδικότερα στο έγκλημα της εξόντωσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και της υφαρπαγής της περιουσίας τους.
Καθώς η Ευρώπη μοιάζει έτοιμη να ακολουθήσει ένα κοινό μέλλον με τη Γερμανία σύμμαχο και όχι εχθρό της, τουλάχιστον ένα άτομο στην Ελλάδα δεν δείχνει διατεθειμένο ούτε να ξεχάσει ούτε να συγχωρέσει. Ακόμη και ο ίδιος ο Μπέρνι πιστεύει ότι ο άνθρωπος αυτός μπορεί να έχει δίκιο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου