Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Η Παραμυθοκουζίνα στο Παραμυθοχωριό

Γιορτάζοντας τα τρίτα της γενέθλια, τον Νοέμβριο και για τρεις Τετάρτες στις 6 το απόγευμα η Παραμυθοκουζίνα θα εγκατασταθεί στο Παραμυθοχωριό για να μαγειρέψει παραμύθια μαζί με τα παιδιά!

Η Παραμυθοκουζίνα στο Παραμυθοχωριό!

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου
Το μαγικό σεντούκι
Από το μαγικό μας σεντούκι φέρνουμε ρούχα, καπέλα, σπαθιά, μαγικά ραβδιά, μπέρτες κ.α. Φτιάχνουμε και παράλληλα παίζουμε το παραμύθι μας κάνοντας ένας είδος θεατρικού αυτοσχεδιασμού. Όλοι μαζί θα παίξουμε το ρόλο του ηθοποιού, του σκηνοθέτη, του θεατρικού συγγραφέα αλλά και του θεατή. Οι τολμηροί γονείς μπορούν να υποδυθούν κι αυτοί ρόλους και να ξαναγίνουν για λίγο… παιδιά!

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου
Κουκλοθέατρο
Με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας τα παιδιά φτιάχνουν το δικό τους παραμύθι και το παίζουμε όλοι μαζί στο κουκλοθέατρο σε μια πραγματικά «διαδραστική» παράσταση, όπου τα ίδια τα παιδιά επιλέγουν πως θα συνεχιστεί η ιστορία και παίζουν με τις κούκλες τους διάφορους ρόλους.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου
Μαγειρεύοντας παραμύθια
Φτιάχνουμε το παραμύθι μας μαγειρεύοντας, ή μαγειρεύουμε φτιάχνοντας παραμύθια. Μαθαίνουμε μέσα από το παιχνίδι τους κανόνες της σωστής διατροφής, ανακατεύουμε τα υλικά για μια απλή συνταγή που θα γευθούμε μετά όλοι μαζί. Εννοείται πως θα ραντίσουμε το φαγητό μας με νεραϊδόκονη για να αποκτήσει τις δικές του μαγικές ιδιότητες!

Ενημέρωση για την Παραμυθοκουζίνα
Η Παραμυθοκουζίνα ξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο των Παραμυθιών το φθινόπωρο του 2011 κι από τότε έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και έχει συμβάλλει στη δημιουργία δεκάδων παραμυθιών μαζί με τα παιδιά –κάθε ηλικίας.
Βασικό «εργαλείο» για την κινητοποίση της φαντασίας των παιδιών είναι η «Μαγική Τράπουλα των Παραμυθιών»
Η Παραμυθοκουζίνα έχει πια αποκτήσει και τη δική της εκπομπή στο διαδικτυακό ραδιόφωνο Ifeelkid.
Στα παιδιά που θα μαγειρέψουν παραμύθια στο Παραμυθοχωριό θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής και στη ραδιοφωνική εκπομπή της «Παραμυθοκουζίνας»

Τι είναι η Μαγική Τράπουλα
Η μαγική τράπουλα βασίζεται στις λεγόμενες «λειτουργίες» των παραμυθιών. Οι λειτουργίες αυτές, σύμφωνα με έναν από τους σημαντικότερους μελετητές του παραμυθιού, τον ρώσο Βλαντιμίρ Προπ, ο οποίος προσδιόρισε ότι είναι 31 στον αριθμό, υπάρχουν, πάνω- κάτω, σε όλα τα παραμύθια. Ο Τζιάνι Ροντάρι τις περιόρισε σε 21 και πρότεινε τη δημιουργία μιας τράπουλας.
Αυτή η τράπουλα προσαρμόστηκε από τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Κώστα Στοφόρο και εικονογραφήθηκε από τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη.
Ο Ροντάρι λέει πως οι «λειτουργίες» είναι για το παραμύθι ότι οι νότες για τη μουσική. Όπως με τις 12 νότες μπορείς να φτιάξεις αναρίθμητες μελωδίες, έτσι και με τις «λειτουργίες» μπορείς να φτιάξεις αναρίθμητα παραμύθια…
Η Μαγική Τράπουλα, είναι ένα ακόμη μονοπάτι για να ταξιδέψει η φαντασία των παιδιών, αλλά και των … «μεγάλων» ώστε να βρουν και πάλι το παιδί που έχουν μέσα τους…

Παίζοντας και μαθαίνοντας με τη βοήθεια της τράπουλας
Η Μαγική Τράπουλα αξιοποιείται σε ένα πρόγραμμα για τις καθημερινές συνήθειες υγιεινής, στο πλαίσιο του οποίου η «Παραμυθοκουζίνα» θα επισκεφθεί 100 Δημοτικούς Παδικούς Σταθμούς σε όλη την Ελλάδα.
Ήδη έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη δημιουργία παραμυθιών από τα ίδια τα παιδιά με σκοπό την εξοικείωση τους με τους κανόνες της σωστής διατροφής.
Επίσης έχουν δημιουργηθεί παραμύθια για τη ζωοφιλία, τους φόβους των παιδιών κ.α. Ένα νέο πεδίο όπου σημειώνεται ήδη επιτυχία είναι η γνωριμία των παιδιών με  λογοτεχνικά κείμενα, θεατρικά έργα, αλλά και την τοπική ιστορία.

Πληροφορίες: 
To Παραμυθοχωριό βρίσκεται στο κέντρο του Χαλανδρίου και είναι εύκολα προσβάσιμο τόσο από το κέντρο της Αθήνας, όσο και από τις γύρω περιοχές (Ψυχικό, Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Ν. Ηράκλειο, Κηφισιά, Μελίσσια, Βόρεια Προάστεια κτλ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου