Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

Περίπατος στη κουζίνα των αρχαίων Ελλήνων


Ήταν ένας ξεχωριστος Κυριακάτικος περίπατος. Με τη βοήθεια της διατροφολόγου -διαιτολόγου Μαριέττας Μιχαήλ και της βραβευμένης από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. συγγραφέα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου που συνόδευε τον διάσημο Τυροκοφτερό, ταξιδέψαμε στην αρχαία ελληνική κουζίνα.



Ξεκινήσαμε από το Μουσείο μιλώντας για το ακράτισμα, το πρωινό των αρχαίων Ελλήνων και για τον μήνα Οκτώβριο που λεγόταν Πυανεψιών. Στις 7 Οκτωβρίου που γιόρταζαν τα Πυανέψια προς τιμή του Απόλλωνα κρατούσαν την Ειρεσιώνη, ένα κλαδί ελιάς τυλιγμένο με μαλλί και φορτωμένο με καρπούς.
Χαρακτηριστικό το ποιηματάκι που έλεγαν τότε:
 
"Η Ειρεσιώνη σου φέρνει σύκα και αφράτα ψωμιά/ Σου φέρνει και μέλι μέσα στο ποτήρι και λάδι για να ψήσεις/ και γεμάτη κανάτα για να μεθύσεις /και να πέσεις για ύπνο"...
Εμείς δεν πέσαμε για ύπνο όμως!



Φτιάξαμε κι εμείς τη δική μας Ειρεσιώνη και ξεκινήσαμε περπατώντας ως την αρχαία και τη ρωμαϊκή αγορά, ξεδιπλώνοντας εικόνες από τη ζωή στην αρχαία Αθήνα






Οι επόμενοι περίπατοί μας:

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, 6.30 μμ Περίπατος στα χρόνια τα Ρωμαϊκά
Κυριακή 16 Οκτωβρίου, 11.30 μμ Ρομαντικές στιγμές κάτω από την Ακρόπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου