Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ένα γλυκό ξημέρωμα: έκθεση κόμικς για την Κατοχή

1 - 31 Οκτωβρίου
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά,
Τρίτη έως Σάββατο 10:00 – 20:00, Κυριακή 10:00-14:00
Συμμετέχουν: Τόμεκ Γιοβάνης, Γιώργος Γούσης, Σπύρος Δερβενιώτης, Πέτρος Ζερβός, Δημήτρης Καμένος, Λέανδρος, Τάσος Μαραγκός, Θοδωρής Μπαργιώτας, Αλέξια Οθωναίου, Αλέκος Παπαδάτος, Θανάσης Πέτρου, Soloup, Γιώργος Τραγάκης, Γιώργος Φαραζής, Πέτρος Χριστούλιας
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Κουκουλάς

 

 

ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ 
Ιστορίες κόμικς για την Αθήνα της κατοχής

Αναδημοσίευση από το 2 Dimentional Domain

Δεκαπέντε κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί κόμικς εμπνέονται από την δεκαετία του ’40 και δημιουργούν ιστορίες για την έκθεση που φιλοξενείται στο πρώην Πιλοποιείο Πουλόπουλου (Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη). Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη». Ο τίτλος «Ένα γλυκό ξημέρωμα» είναι εμπνευσμένος από ένα αγραμμοφώνητο ρεμπέτικο που φέρεται να έγραψε ο Ελασίτης λοχαγός Νίκος Δημόπουλος ή Τούντας με αφορμή το μπλόκο της Κοκκινιάς της 17ης Αυγούστου 1944.

Κάποια από τα έργα που παρουσιάζονται στηρίζονται σε ιστορικά δεδομένα, ενώ κάποια άλλα είναι προϊόντα μυθοπλασίας. Όλα πάντως αποτελούν μια ευαίσθητη ματιά εξαιρετικά ταλαντούχων δημιουργών που αφουγκράζονται την μνήμη και την προβάλλουν στο σήμερα με τη βοήθεια μιας απόλυτα σύγχρονης τέχνης.







Την έκθεση «Ένα Γλυκό ξημέρωμα» θα πλαισιώσουν παράλληλες δράσεις- συναντήσεις με το κοινό όπου οι δημιουργοί θα παρουσιάσουν τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκαν, ενώ θα συζητήσουν για το πώς βίωσαν οι ίδιοι αυτή την αναπάντεχη αλλά και γόνιμη συνάντηση με την ιστορία. Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στις 18.00 είναι προγραμματισμένη συζήτηση με τίτλο «Μνήμη, Ιστορία, Ντοκουμέντο, Τεκμηρίωσή στα Σύγχρονα Κόμικς» με ομιλητές τον Soloup, (δημιουργό κόμικς και γελοιογράφο, Διδάκτορα ΤΠΤΕ), τον Γιώργο Γούση (δημιουργό κόμικς) και τον Γιάννη Κουκουλά (ιστορικό τέχνης και επιμελητή της έκθεσης).

Συμμετέχουν
Τόμεκ Γιοβάνης, Γιώργος Γούσης, Σπύρος Δερβενιώτης, Πέτρος Ζερβός, Δημήτρης Καμένος, Λέανδρος, Τάσος Μαραγκός, Θοδωρής Μπαργιώτας, Αλέξια Οθωναίου, Αλέκος Παπαδάτος, Θανάσης Πέτρου, Soloup, Γιώργος Τραγάκης, Γιώργος Φαραζής, Πέτρος Χριστούλιας

Επιμέλεια: Γιάννης Κουκουλάς

Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο
Διάρκεια: Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από την 1η έως τις 30 Οκτωβρίου.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη έως Σάββατο 10:00 – 20:00, Κυριακή 10:00-14:00











Ένα από τα σημαντικότερα και πιο ευχάριστα νέα που φέρνει η έκθεση είναι και η μεγάλη επιστροφή του Λέανδρου, του εξαιρετικού δημιουργού του Ο Παρίας και Η Χωματερή μεταξύ άλλων, ο οποίος... αγνοούνταν τα τελευταία χρόνια από την ελληνική σκηνή. Αλλά για αυτό θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά σε μελλοντική ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου