Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

"Το Στάρι" στο ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού



 

«Το Στάρι» αποτελεί την πρώτη φιλμική δουλειά της Ομάδας hιστορισταί. Πρόκειται για ένα οπτικό ιστορικό αφήγημα, η ροή και η σκηνοθεσία του οποίου ορίζεται από την ίδια την ιστορική πληροφορία. 
Η παραγωγή του εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων της Ομάδας, που σκοπό έχουν την εισαγωγή του όρου και της πρακτικής της
"Public History" στη δημόσια εκφορά της Ιστορίας δια της χρήσης διαφόρων μορφών τέχνης. 
Το Στάρι υπήρξε αποτέλεσμα έρευνας δύο περίπου ετών και συνεργασίας με μία σειρά από φορείς και αρχεία: Κινηματογραφικό και Φωτογραφικό Αρχείο Πολεμικού Μουσείου (κύριος συνεργατικός φορέας), Αρχείο της Βουλής των Ελλήνων , Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) , Αρχείο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (με παραχώρηση ανέκδοτου αρχειακού υλικού), Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο Υπουργείου Εξωτερικών,
ΕΛΙΑ-Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζα,
Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ).
 
Θεματικά «το Στάρι» καταπιάνεται με την ανάδειξη γνωστών και άγνωστων πτυχών του φαινομένου της πείνας ως απόρροια των πολιτικών που εφάρμοσαν οι δυνάμεις του Άξονα στην Ελλάδα κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, επικεντρώνοντας στον πρώτο χρόνο της Κατοχής. Εξετάζει τις οικονομικές πρακτικές της τριμερούς κατάκτησης, τις συνέπειες τους στο σώμα της χώρας, τη στάση της συμμαχικής πλευράς, την αποστολή διεθνούς βοήθειας προς αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τον ρόλο της ελληνικής διασποράς. Τέλος, ασχολείται με την επίδραση εκείνης της εμπειρίας στο μεταπολεμικό συλλογικό συνειδησιακό των Ελλήνων.
 
Κινούμενη περισσότερο πειραματικά, η Ομάδα hιστορισταί, επεδίωξε μέσω του φιλμ να συνθέσει ένα παζλ από απόψεις και ντοκουμέντα.

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016,
στις 19.30
Είσοδος 10 ευρώ
Για κρατήσεις θέσεων στο info@katakouzenos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου