Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Βιβλία … Αιγίνης!



Ταξιδεύοντας στην Αίγινα για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ για την Ιστορία της Εκπαίδευσης κάποια από τα πράγματα που είδαμε και γνωρίσαμε πραγματικά μας εξόργισαν...
Έτσι έγραψα και το κείμενο που ακολουθεί στη στήλη μου στον Δρόμο της Αριστεράς

Το αναδημοσιεύω εδώ προσθέτοντας και τις ανάλογες φωτογραφίες...

Βιβλία … Αιγίνης!

«Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει»

Πόσα και πόσα χρόνια θα μας στοιχειώνει ο στίχος του ποιητή;

Την περασμένη Κυριακή, μέσα σε μια εξαίσια λιακάδα βρέθηκα να ταξιδεύω προς την Αίγινα μαζί με εκατοντάδες επιβάτες. Το εισιτήριο είναι κατά τη γνώμη μου απαράδεκτα υψηλό για μια διαδρομή που κρατά κάτι παραπάνω από μια ώρα.



8,90 ευρώ το άτομο και 25 ευρώ το αυτοκίνητο. Μια τετραμελής οικογένεια για να ταξιδέψει μετ’ επιστροφής θα δώσει συνολικά περίπου 120 ευρώ!

Το απίστευτο είναι πως δεν υπάρχει ούτε καν πρόνοια για τους μόνιμους κατοίκους…
Όμως το θέμα μας δεν είναι η αισχροκέρδεια των εφοπλιστών που χαρακτηρίζει άλλωστε το σύνολο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, αλλά τα βιβλία!

Διότι μπορεί η Αίγινα να είναι διάσημη για τα φιστίκια, όμως ο ρόλος της στην ιστορία της εκπαίδευσης στο σύγχρονο ελληνικό κράτους, υπήρξε καθοριστικός.

Να αρχίσουμε από το Ορφανοτροφείο: Το πρώτο Πνευματικό Κέντρο της Ελλάδας, όπου στην εποχή του Καποδίστρια στέγασε το πρώτο σχολείο, το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο, την πρώτη βιβλιοθήκη.

Αναρωτιέσαι ποιος διεστραμμένος εγκέφαλος αποφάσισε κάποτε να γίνει αυτός ο χώρος φυλακή…
Και σήμερα, το εντυπωσιακό κτίριο, μετά από μια πρόχειρη -υποτιθέμενη ανακαίνιση- μένει κενό και κλειστό με μόνους κατοίκους δεκάδες δεκαοχτούρες…





Πραγματικά θλιβερή εικόνα για ένα νησί δίπλα στην Αθήνα που σφύζει από τουρισμό….
Οι δυσάρεστες εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ:

Το 1830 με δωρεά του Ελβετού φιλέλληνα τραπεζίτη Ι. Γ. Εϋνάρδου κτίστηκε το Εϋνάρδειον Διδασκαλείον σε σχέδια Στ. Κλεάνθη και Ed. Schaubert -ένα από τα πρώτα νεοκλασικά κτίρια της σύγχρονης Ελλάδας. Ήταν ένα είδος Παιδαγωγικής Ακαδημίας και για αρκετές δεκαετίες στέγασε το Αρχαιολογικό Μουσείο (μέχρι το 1982)




Εδώ και χρόνια σχεδιάζεται η μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο κτίριο, όμως η γραφειοκρατία έχει βάλει κάθε είδους εμπόδια… Το κτίριο είναι σε άθλια κατάσταση και σημαντικές αρχαιότητες είναι κυριολεκτικά πεταμένες στην αυλή του.

Όσο για την υπαρκτή Δημοτική Βιβλιοθήκη, στριμωγμένη σε έναν ακατάλληλο χώρο, δίπλα στο παλιό Κυβερνείο, ασφυκτιά -χρόνια τώρα.

Το εξοργιστικό όμως είναι ότι εδώ και χρόνια, πολύτιμα βιβλία και υλικό της Βιβλιοθήκης είναι στοιβαγμένα σε κιβώτια μέσα σε κοντέινερ, με τις πιο ακατάλληλες συνθήκες, όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο.




Όταν είδαμε αυτή την εικόνα, μείναμε πραγματικά άφωνοι…

Αγγίζει τα όρια της γελοιότητας μια χώρα που η πρωτεύουσά της έχει ανακηρυχθεί «Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου», να ανέχεται μια τέτοια κατάσταση.

Ελπίζω οι αγώνες των ανθρώπων της Αίγινας να δικαιωθούν και η «Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη» να μεταφερθεί σύντομα στον χώρο που της αξίζει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου