Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Εκδήλωση: Ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της εκπαίδευσης

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Ο Σελιδοδείκτης σας προσκαλεί στην εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της εκπαίδευσης» (εκδ. ΠΑΠΑΖΗΣΗ) που θα γίνει στη ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α, 3ος όροφος) την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου και ώρα 6:30 μ.μ. 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Αλεξίου Βασίλης, αναπλ.καθηγητής ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
Γρόλλιος Γιώργος, καθηγητής ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
Ρέππας Χρήστος, δάσκαλος


Ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της εκπαίδευσης

Τιμητικός τόμος στη μνήμη του Καθηγητή Σπύρου Ράση
Τα 13 κείμενα του παρόντος τόμου, που αφιερώνεται στη μνήμη του καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Σπύρου Ράση από ισάριθμους πανεπιστημιακούς, φίλους, συναδέλφους και συνεργάτες του, κινούνται στις επιστημονικές περιοχές των διδακτικών, ερευνητικών και συγγραφικών ενδιαφερόντων του τιμώμενου.
Περιλαμβάνονται κείμενα για την ιστοριογραφία και τη μεθοδολογία των κοινωνικών επιστημών, την ιστορία και την κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, τους ριζοσπάστες διανοούμενους, τις διεθνείς τάσεις στη σχολική εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια.
Ειδικότερα, περιλαμβάνονται κείμενα για την ιστοριογραφία του Ολοκαυτώματος και του γενοκτονικού φαινόμενου, τις μεθόδους μελέτης των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, κείμενα που αναφέρονται στην ιστορία της νεοελληνικής και της κυπριακής εκπαίδευσης, στην εργαλειοποίηση του σχολείου και την ‘αποποιητικοποίηση’ της παιδαγωγικής σχέσης, στις απόψεις ριζοσπαστών διανοούμενων σε διάφορα πεδία της εκπαίδευσης. Τέλος, περιλαμβάνονται κείμενα που αναφέρονται: στην ανάγκη ενός σχολείου που θα συνάπτει τη γνώση με την κοινωνική πραγματικότητα, στην εξέλιξη του φοιτητικού πληθυσμού και στην εξέλιξη του σχολείου στις συνθήκες της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας.
Τα κείμενα τοποθετούνται –με ποικίλους τρόπους– κριτικά απέναντι στον κόσμο της εκμετάλλευσης και στο σχολείο που συμβάλλει στη συντήρηση και την αναπαραγωγή του, προβάλλουν όψεις ενός ριζικά διαφορετικού σχολείου, ικανού να συμβάλει στην κοινωνική και πολιτική αναδόμηση, υπηρετώντας τις ανάγκες της μεγάλης πλειονότητας της ανθρωπότητας, δηλαδή των εκμεταλλευόμενων και καταπιεζόμενων κοινωνικών τάξεων.
Για τον Σπύρο Ράση -από τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ
Ο Σπύρος Ράσης (1945-2010) ήταν καθηγητής Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ. και πρόεδρος του Διδασκαλείου Δημήτρης Γληνός. Έκανε όλες του τις σπουδές στο University of Illinois, στο οποίο και υπηρέτησε από το 1974 έως το 1980 ιος βοηθός έρευνας και διδασκαλίας, αρχικά, και ως λέκτορας, στη συνέχεια, ενώ εντάχθηκε στο διδακτικό επιστημονικό προσωπικό του Α.Π.Θ. το ακαδημαϊκό έτος 1984-5. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Illinois και στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, στη ΣΕΑΜΕ και ΣΕΑΔΕ Θεσσαλονίκης, στη ΣΕΑΜΕ και ΣΕΑΜΕ Κοζάνης, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, στο Διδασκαλείο Δημήτρης Γληνός και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Π.Τ.Δ.Ε., ενώ έλαβε μέρος σε Διεθνή και Πανελλήνια Συνέδρια και συμμετείχε με ομιλίες και διαλέξεις σε επιμορφωτικά σεμινάρια και παιδαγωγικές ημερίδες. Διετέλεσε μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της ΣΕΑΜΕ και ΣΕΑΔΕ Θεσσαλονίκης, διευθυντής του Β' Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος του Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ. και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ήταν τακτικό μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής του Ι.Κ.Υ., ιδρυτικό μέλος της ΕΛ.Ε.Ι.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης), της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδας και της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της History of Education Society και της John Dewey Society, καθώς και διευθυντής, από το 1986, της σειράς Εκπαίδευση και Κοινωνία του εκδοτικού οίκου Παρατηρητής. Συνέγραψε δύο μονογραφίες, "Η Ανθρωπιστική Παιδεία στη σύγχρονη εκπαίδευση", Θεσσαλονίκη, εκδ. "Παρατηρητής", 1988 (β' έκδ. βελτιωμένη 2003) και "Τα Πανεπιστήμια χθες και σήμερα: Συμβολή στην ιστορία της εκπαίδευσης. Η αγγλοσαξονική εμπειρία", Αθήνα, εκδ. "Παπαζήση" 2004, ενώ άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά (Education and Society", "Σύγχρονη Εκπαίδευση", "Φιλόλογος", "Τα Εκπαιδευτικά", "Νέα Παιδεία", "Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών", "Θέματα Ιστορίας της Εκπαίδευσης").

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου