Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Ένα ποτήρι Σάμαινα


Διαβάζοντας σήμερα τα πολύ ωραία λόγια που έγραψαν οι thematofylakes.gr για τον "Χαμένο μύθο του Αισώπου" με έπιασε μια νοσταλγία για τη Σάμο.

Και καθώς δεν είναι και τόσο εύκολο να πάρεις το πρώτο πλοίο ή αεροπλάνο για να πας σ' αυτό το μαγικό νησί, είπα κι εγώ να την γευθώ στο ποτήρι μου. Κι ευτυχώς μου είχε μείνει λίγη "Σάμαινα" από τραπέζι που έκανα σε ξένους επισκέπτες...

Έτσι με το άρωμα αυτού του εκπληκτικού κρασιού -η Σάμος παράγει μερικά από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου- ταξίδεψα πάλι νοερά στο νησί.

Ξαναδιάβασα και μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο, όπου και οι ήρωές μου του δίνουν και ...καταλαβαίνει:

"-Μα τι κάνεις;
-Εεεεε... Τίποτε. Είχα αϋπνία και είπα να πιω ένα ποτηράκι Σάμαινα...

-Νομίζω έχεις πιει αρκετά ποτηράκια Σάμαινα!"

...και πιο κάτω

"Οι μεγάλοι άδειασαν και κάμποσα μπουκάλια Σάμαινα. Δε χρειαζόταν να το ξέρεις, αρκεί να άκουγες τις εύθυμες και δυνατές φωνές τους"

κι αλλού:

 "... Στην αυλή, ο μπαμπάς και ο θείος, πίνοντας παγωμένη Σάμαινα και τσιμπολογώντας διάφορα από τα μεζεδάκια που είχαν περισσέψει, έπιασαν κουβέντα για την Αντίσταση στη Σάμο. Έτσι, τα παιδιά έμαθαν πως ο θείος Πυθαγόρας ήταν 83 χρονών και πως σε ηλικία μόλις 14 χρονών είχε βγει αντάρτης στο βουνό να πολεμήσει τους Ιταλούς. Μετά, όταν η Ιταλία συνθηκολόγησε, ήρθαν οι Εγγλέζοι, που πήγαν να τους βάλουν να φαγωθούν μεταξύ τους, αλλά ευτυχώς ο μητροπολίτης Ειρηναίος κατάφερε να μην οξυνθούν τα πνεύματα. Όμως οι Εγγλέζοι το είχαν σκοπό να δώσουν τη Σάμο και τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία, για να βγει στον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας, όμως οι Γερμανοί το αντιλήφθηκαν κι έκαναν μια φοβερή επίθεση, παίρνοντας το νησί στα χέρια τους. Κι έζησαν πάλι μαύρες μέρες. Κι εκεί που περίμεναν ότι με την απελευθέρωση θα γινόταν η ζωή όπως παλιά, άρχισε ο Εμφύλιος, που ήταν πολύ σκληρός στη Σάμο..."

Για να μάθετε περισσότερα για τα κρασιά της Σάμου μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεταιρισμού / Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου

Το Προφίλ του Συνεταιρισμού:
Ο Συνεταιρισμός της Σάμου ιδρύθηκε το 1934 και από τότε συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο σχεδόν της παραγωγής των αμπελουργών του νησιού.  Το Σαμιώτικο κρασί, ειδικά το γλυκό, αποτελεί έναν από τους κυριότερους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε χώρες όπως η Γαλλία – η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τον Συνεταιρισμό – και άλλες 22 χώρες.
Η οινική παραγωγή της Σάμου, οι γλυκείς και ξηροί της οίνοι, είναι μοναδικοί στη γεύση και την ποιότητά τους, καθώς συγκεντρώνουν όλες τις γευστικές ιδιαιτερότητες που τους προσδίδει η καλλιέργειά τους σε υψομετρικές αναβαθμίδες. Τα ξηρά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου, Ψηλές Κορφές, Golden Samena, Aegean Breeze (Αγέρι του Αιγαίου) και Samena,  με το κρυστάλλινο χρώμα τους και τα έντονα φρουτώδη αρώματα, μας ταξιδεύουν σε έναν πρωτόγνωρο κόσμο γεύσεων.  Παράλληλα, η παραδοσιακή και αγαπημένη γεύση του γλυκού σαμιώτικου κρασιού, τονίζεται μέσα από τους επιδόρπιους οίνους της, Samos Grand Cru, Samos Nectar, Samos Anthemis και Samos Vin Doux, που μας προδιαθέτουν για ταξίδια γεύσεων συνοδεύοντας ιδανικά διάφορα πιάτα μαγειρεμένα με φρούτα καθώς και επιδόρπια.
Τον Μάρτιο του 2016, ξεκίνησε η στρατηγική συμμαχία του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ με την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων. Η συνεργασία αυτή, αποτελεί κομβικό σημείο για την περαιτέρω εμπορική ανάδειξη του πολυβραβευμένου Σαμιώτικου κρασιού και της ενίσχυσης εμπορίας και εξαγωγής του στην εγχώρια και διεθνή αγορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου