Σήμερα (Τετάρτη) στο Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ -Σκουφά 45
Μετά τα μέσα του 20ου αιώνα, η Λέρος, ένα μικρό νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου, αποτέλεσε, εκτός των άλλων, και τόπο κατοικίας για ομάδες ανθρώπων που η εκάστοτε κρατική εξουσία θεωρούσε κοινωνικά ανεπιθύμητους ή και επικίνδυνους, είτε αυτοί ήταν νεαροί κομμουνιστές στη μετεμφυλιακή περίοδο, είτε αντικαθεστωτικοί εξόριστοι στη Δικτατορία, είτε ψυχικά πάσχοντες από το 1958 και εξής, είτε πρόσφυγες σήμερα. Σκοπός της ημερίδας «Η Λέρος στο Επίκεντρο και το Περιθώριο: Ιστορία, Πολιτική, Ψυχιατρική» είναι να χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της Λέρου σαν έναυσμα και αφορμή συζήτησης για την περιθωριοποίηση, τον εγκλεισμό, τη βία, τη συμμόρφωση, τα κοινωνικά κινήματα, τις κοινωνικές σχέσεις, τη σχέση ψυχιατρικής και πολιτικής, τις προσλήψεις του κράτους πρόνοιας, μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής ιστορίας της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος της Δανάης Καρυδάκη «Το Νησί των Απόκληρων: η Ιστορία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Λέρου (1957-1995)» που χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) για το έτος 2018, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.
Για περισσότερα: https://dankarydaki.wixsite.com/leros?fbclid=IwAR3v6bPXcqv5yIk4K_cxOXwrp58t-Cy8cTThkhDhIMujvncWCz-o-4OIIRY
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου