Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Η Συνταγή για τα ωραιότερα μανιτάρια!

 


Τι μας περάσατε; Παραμυθοκουζίνα έχουμε! Δεν γράφουμε μόνο ιστορίες, ανακαλύπτουμε και συνταγές στο εργαστήρι μας για τον Αντώνη Σαμαράκη!

                                              Η Συνταγή για τα ωραιότερα μανιτάρια

 

του Δημήτρη Κωνσταντίνου          

Η γιαγιά μου, η Μαρίκα, είχε ως κύρια ασχολία, να μαζεύει μανιτάρια από το δάσος του χωριού, ειδικά το φθινόπωρο, επειδή άρεσαν ιδιαίτερα στον παππού, αλλά και σε όλη την οικογένεια. Από μικρή μάθαινε από την  δική της γιαγιά, τη Ζωή, τα είδη των μανιταριών, δηλαδή αν είναι δηλητηριώδη ή φαρμακευτικά ή φαγώσιμα. Επίσης η γιαγιά της  ήταν η πρώτη γυναίκα που διοργάνωσε ένα τοπικό φεστιβάλ για τα μανιτάρια του χωριού και έτσι αναγκάστηκε να δημιουργήσει μερικές συνταγές για να μπορέσει να τις παρουσιάσει στη μεγάλη γιορτή του μανιταριού στο χωριό, το “φεστιβάλ”.

                Όλες αυτές οι συνταγές πέρασαν στη γιαγιά μου, η οποία έμαθε τα επόμενα  χρόνια στην μαμά μου και εμένα να μαγειρεύουμε νόστιμα μανιτάρια και έτσι οι ωραιότερες και καταπληκτικότερες συνταγές μας έγιναν παράδοση στην οικογένεια.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μία συνταγή αγαπημένη μου, μανιτάρια στο φούρνο. Βέβαια η Γιαγιά την έψηνε στον ξηλόφουρνο, αλλά και ο ηλεκτρικός

 

 Για την συνταγή θα χρειαστούμε:

 

  6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

  260γρ. Μανιτάρια

  1 ξερό κρεμμύδι

  1 σκελίδα σκόρδο

  50γρ. Λευκό κρασί

  2-3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο από το δάσος

  Μια κουταλιά μέλι

  Ένα κλωνάρι δεντρολίβανο

  Αλάτι+ Πιπέρι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 οC. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο και το κρασί. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και μεταφέρουμε σε ταψί. Ψήνουμε για 15 λεπτά και σερβίρουμε με ένα κλωναράκι δεντρολίβανο.

        Εύκολη και γρήγορη πεντανόστιμη συνταγή για να απολαύσετε τα μανιτάρια ως κυρίως γεύμα ή ως ορεκτικό στο Κυριακάτικο τραπέζι. Είναι ένας θησαυρός κρυμμένος στο δάσος, αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων.


...και μια ζωγραφιά... Με πατούσες και παλάμες, ένα μανιτάρι από τον Δημήτρη Κωνσταντίνου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου