Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Εν ονόματι του Βασιλέως!

 Από τον Δημήτρη Κωνσταντίνου ένα διαφορετικό και πολύ ενδιαφέρον "Εν ονόματι"

“Εν Ονόματι”

 

 

 ΔΙΑΤΑΓΜΑ

ΟΘΩΝ

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ                       

 

… Απαγορεύεται η χρήσις του καπνίζειν

 είτε διά καπνοσυρίγκων

 είτε διά τσιγάρων

 εις πάντας εντός του καταστήματος.

………………………………….

 

… Εν Αθήναις την 31 Ιουλίου 1858

 

Εν Ονόματι του βασιλέως…

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ

ΑΜΑΛΙΑ

 


 

 

            Το κάδρο με το Διάταγμα στο τοίχο τράβηξε την προσοχή μου. Πίσω από την ιστορία ο Όθωνας με κοίταζε και κρυφογελούσε.

            Η ατμόσφαιρα θύμιζε προηγούμενο αιώνα. Ο χρόνος είχε μείνει ακίνητος. Όλα ήταν στη θέση τους. Οι καρέκλες παλιές ψάθινες και τα τραπέζια τετράγωνα με μάρμαρο άσπρο.

            Σάββατο Αυγουστιάτικο καταμεσήμερο φτάσαμε στη Βέροια. Με το που κατεβήκαμε από το αυτοκίνητο βρήκαμε ακριβώς μπροστά μας ένα παραδοσιακό καφενεδάκι, δίπλα στο ποτάμι που φάνταζε σαν όαση. Μπήκαμε μέσα και από το βάθος, μας καλωσόρισε ένας εξηνταπεντάρης κύριος. Φορούσε μια λευκή ποδιά γύρω από τη μέση  και με μια πετσέτα στο χέρι σκούπιζε τα ποτήρια.

Σαν καλός οικοδεσπότης μας ρώτησε τι να μας προσφέρει.

            Πίσω από τον μαρμάρινο πάγκο με μπουκάλια με μεταλλικό στόμιο, όπως παλιά, γεμάτα με τσίπουρο, κονιάκ και λικέρ φάνταζε η κουζίνα. Ράφια στον τοίχο με ποτήρια, πιάτα στοίβες και κανάτες.

            Λιθογραφίες, αφίσες από παλιές διαφημίσεις και ελληνικές ταινίες διακοσμούν τους τοίχους και από το μπρίκι στη χόβολη αναπηδούν φουσκάλες του καφέ.

            Το κατάστημα σερβίρει μεζέδες, τσίπουρα και ούζα για μια σωστή παρτίδα τάβλι. Το πλακάκι σκακιέρα και στο κέντρο δεσπόζει η ξυλόσομπα από μαντέμι. Εδώ οι θαμώνες απολαμβάνουν  τις αναμνήσεις τους, ψήνουν κάστανα το χειμώνα και λένε ιστορίες ή διαφωνούν για τα πολιτικά! 

            Σίγουρα το Διάταγμα στον τοίχο και η υποχρεωτική τότε φωτογραφία του Βασιλιά θα σήκωνε καθημερινά θύελλες. Αλλά εκείνο το “Απαγορεύεται η χρήσις του καπνίζειν εις πάντας εντός του καταστήματος”, σίγουρα θα είχε δυσαρεστήσει αρκετούς, αλλά τολμούσαν να παραβούν την εν ονόματι του βασιλέως εντολή;

            Καθημερινή ιεροτελεστία για κουβέντα, καφέ και άραγμα. Το μυστικό της επιτυχίας “ χτίζοντας ανθρώπινες σχέσεις” όπως αναγράφεται στον μαυροπίνακα της εισόδου, με απόλαυση  ελληνικού καφέ χειροποίητων γλυκών και νόστιμων μεζέδων συνοδεία τσίπουρου. Μοναδικό σκηνικό βγαλμένο από ανέκδοτες ιστορίες.

            Χώρος ζωντανός και πολύβουος , που τα πάντα είναι εν κινήσει, βαβούρα από τις κουβέντες, τις διαφωνίες των πελατών, αλλά και τόπος όπου όλοι αναπολούν τα παλιά, θυμούνται τα περασμένα…

            Η ιστορία της Βέροιας σίγουρα θα γράφτηκε εκεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου